Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ACK] Spalanie z tiptronicem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuje mnie opinia użytkowników tego samochodu. Zastanawiam się nad instalacją LPG, ale przy oszczędnej jeździe znajomy twierdzi, że pali mu w mieście 12-13, a w trasie na autostradzie przy prędkosci 140-160 potrafi zejść nawet poniżej 10.

Proszę o możliwie jak najszybsze opinie. Dziękuję!

Opublikowano

Jeżdżę wprawdzie ABC, ale spalanie jest podobne więc myślę że pomogę. Na niemieckiej autostradzie przy jeździe constans 160 kmh udało mi się zejść ze spalaniem do 9 l/100km. W mieście te 12-13 litrów jest jak najbardziej realne, chociaż prawdę mówiąc by jeździć oszczędnie trzeba mieć silną wolę bo mocny silnik prowokuje. Spalanie gazu będzie ciut wyższe, ale paliwo o połowę tańsze, więc jeżeli robisz duże przebiegi to nie ma co się zastanawiać tylko zakładać LPG.

Opublikowano

U mnie średnie zużycie gazu wynosi 12- 13, ale w jeździe mieszanej. Po mieście wynik raczej nieosiągalny (zależy jakie miasto). Mój rekord w ekodrivingu to lekko ponad 10 w trasie- prędkość do 110. Według wskazań komputera od 120 km/h spalanie znacznie wzrasta. Przy 160 pokazuje spalanie 15-17, możliwe że komp przekłamuje

Opublikowano

Bez quattro spalanie jest niższe gdzieś 1- 1,5 litra.

Opublikowano

Koledzy, od niedawna posiadam A4 z silnikiem 2.8 30V, komp pokazuje mi spalanie średnie na poziomie 20,6l/100km :thumbdown: ...automatyczna skrzynia potrafi z rana szarpać na zimnym motorze, czy ona może być przyczyną aż tak wysokiego spalania? Czy szukać gdzie indziej przyczyny? Co do błędów w VAGu to wyrzucił jeden błąd silnika, znajomy elektromechanik zinterpretował to jako uszkodzony czujnik halla lub źle założony rozrząd :wallbash: może mieć o coś wspólnego ze spalaniem? Będę wdzięczy za pomoc.

Opublikowano

na pewno ten blad ma znaczenie

Opublikowano

Koledzy, od niedawna posiadam A4 z silnikiem 2.8 30V, komp pokazuje mi spalanie średnie na poziomie 20,6l/100km :thumbdown: ...automatyczna skrzynia potrafi z rana szarpać na zimnym motorze, czy ona może być przyczyną aż tak wysokiego spalania? Czy szukać gdzie indziej przyczyny? Co do błędów w VAGu to wyrzucił jeden błąd silnika, znajomy elektromechanik zinterpretował to jako uszkodzony czujnik halla lub źle założony rozrząd :wallbash: może mieć o coś wspólnego ze spalaniem? Będę wdzięczy za pomoc.

Źle założony rozrząd może być przyczyną znacznego wzrostu spalania- kumpel tak miał w seacie :gwizdanie:

Opublikowano

Witajcie musze stwierdzić z żalem że moje [b5 ACK] 2.8 pali w trasie przy 120 do 9 litrów a w miesicie 20-21 litrów bp 95 zimową porą przy zaznaczam normalnej jeżdzie to chyba sporo za dużo. Co moze być przyczyna takiego spalania zaznaczam że nie 4x4.

Opublikowano

Zimą na mrozie ok -10 na krótkich odcinkach mój na pewno pali ok 18 przy oszczędnej jeździe, a motorek mam zdrowiusieńki, więc przy mocniejszej jeździe może tyle brać. W trasie pali mi podobnie jak Twój. Nie ma co narzekać. Albo 2,8V6 i koszta albo lpg V6:)