Don Vito Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Interesuje mnie opinia użytkowników tego samochodu. Zastanawiam się nad instalacją LPG, ale przy oszczędnej jeździe znajomy twierdzi, że pali mu w mieście 12-13, a w trasie na autostradzie przy prędkosci 140-160 potrafi zejść nawet poniżej 10. Proszę o możliwie jak najszybsze opinie. Dziękuję!
majkel_majki Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jeżdżę wprawdzie ABC, ale spalanie jest podobne więc myślę że pomogę. Na niemieckiej autostradzie przy jeździe constans 160 kmh udało mi się zejść ze spalaniem do 9 l/100km. W mieście te 12-13 litrów jest jak najbardziej realne, chociaż prawdę mówiąc by jeździć oszczędnie trzeba mieć silną wolę bo mocny silnik prowokuje. Spalanie gazu będzie ciut wyższe, ale paliwo o połowę tańsze, więc jeżeli robisz duże przebiegi to nie ma co się zastanawiać tylko zakładać LPG.
tomek a4 2.8 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 U mnie średnie zużycie gazu wynosi 12- 13, ale w jeździe mieszanej. Po mieście wynik raczej nieosiągalny (zależy jakie miasto). Mój rekord w ekodrivingu to lekko ponad 10 w trasie- prędkość do 110. Według wskazań komputera od 120 km/h spalanie znacznie wzrasta. Przy 160 pokazuje spalanie 15-17, możliwe że komp przekłamuje
Don Vito Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Moja jest z bez Q także może z 1 litr mniej spali?
majkel_majki Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Bez quattro spalanie jest niższe gdzieś 1- 1,5 litra.
norbi8402 Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 Koledzy, od niedawna posiadam A4 z silnikiem 2.8 30V, komp pokazuje mi spalanie średnie na poziomie 20,6l/100km ...automatyczna skrzynia potrafi z rana szarpać na zimnym motorze, czy ona może być przyczyną aż tak wysokiego spalania? Czy szukać gdzie indziej przyczyny? Co do błędów w VAGu to wyrzucił jeden błąd silnika, znajomy elektromechanik zinterpretował to jako uszkodzony czujnik halla lub źle założony rozrząd może mieć o coś wspólnego ze spalaniem? Będę wdzięczy za pomoc.
bogdansky Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 na pewno ten blad ma znaczenie
grzes1150 Opublikowano 2 Października 2010 Opublikowano 2 Października 2010 Koledzy, od niedawna posiadam A4 z silnikiem 2.8 30V, komp pokazuje mi spalanie średnie na poziomie 20,6l/100km ...automatyczna skrzynia potrafi z rana szarpać na zimnym motorze, czy ona może być przyczyną aż tak wysokiego spalania? Czy szukać gdzie indziej przyczyny? Co do błędów w VAGu to wyrzucił jeden błąd silnika, znajomy elektromechanik zinterpretował to jako uszkodzony czujnik halla lub źle założony rozrząd może mieć o coś wspólnego ze spalaniem? Będę wdzięczy za pomoc. Źle założony rozrząd może być przyczyną znacznego wzrostu spalania- kumpel tak miał w seacie :gwizdanie:
elmatador Opublikowano 16 Stycznia 2011 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Witajcie musze stwierdzić z żalem że moje [b5 ACK] 2.8 pali w trasie przy 120 do 9 litrów a w miesicie 20-21 litrów bp 95 zimową porą przy zaznaczam normalnej jeżdzie to chyba sporo za dużo. Co moze być przyczyna takiego spalania zaznaczam że nie 4x4.
Don Vito Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zimą na mrozie ok -10 na krótkich odcinkach mój na pewno pali ok 18 przy oszczędnej jeździe, a motorek mam zdrowiusieńki, więc przy mocniejszej jeździe może tyle brać. W trasie pali mi podobnie jak Twój. Nie ma co narzekać. Albo 2,8V6 i koszta albo lpg V6:)
Rekomendowane odpowiedzi