Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Termostat ? czujnik ? Troszkę inne niż wszystkie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy okazji zapytam, czy u Was w Audi tez nie ma oslony na pasek od alternatora i tych innych?

nie ma

Czy przy zmianie termostatu moge zlac ten plyn co jest w samochodzie (G12) a potem nalac go z powrotem?

pewnie, ze możesz.

Chyba że niedługo masz wymianę płynu, to przy okazji zmieniaj na nowy. ;)

Opublikowano

I jaki wziac ten termostat? WAHLER, VERNET czy inny?

Patrzylem na ceny w Intercarsie to kosztuja 70-80 zł. Taki sa ceny tych termostatów?

Opublikowano

Patrzylem na ceny w Intercarsie to kosztuja 70-80 zł. Taki sa ceny tych termostatów?

Najlepiej Ori ;) O termostatach jest duuuuużo na forum. Poszukaj.

Opublikowano

A termostat w AFN-ie znajduje sie pod ta plastikowa oslona silnika?

Opublikowano

witam.jakis tydzien temu zakupilem autko i wlasnie pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to to ze temp nie dochodzi do 90st. podczas wypadu nad morze ustawilem na klimatronicu 28st i okazalo sie ze wogole mi nie grzal, wogole nawet cieplego nawiewu nie bylo.czy to wina termostatu???

koledzy a wiec ogrzewanie w samochodzie ma cos wspolnego z termostatem??
Opublikowano

A termostat w AFN-ie znajduje sie pod ta plastikowa oslona silnika?

Jak stoisz przodem do auta, termostat jest w dolnej, prawej części silnika, przykręcony na 2 imbusy. Dojdziesz po gumowych przewodach. Tu masz wszystko http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,4521.0.html

Opublikowano

No dobra, to teraz kto mi wymieni ten termostat? :P

Bo ja to ani be ani me :decayed:

P.S. Nie wiecie moze gdzie kupie takie poduszeczki ktore przykreca sie do tej gornej plastikowej pokrywy silnikia? Sa mi potrzebne bo ma urwane i pokrywa mi nie trzyma :(.

Opublikowano

Uchwyty pokrywy silnika kupisz w ASO. Koszt - kilka zł.

Opublikowano

Dzwonilem do ASO. 17zł/szt. :blink:

Opublikowano

No to kłaniają się szrociki... :naughty:

A z tym termostatem - dasz radę, prościzna ;)

Opublikowano

termostat wymieniony:) temperatura w normie 90st:) ale ogrzewanie naddal nie dziala :confused4:

Opublikowano

Nie rozumiem w czym problem ... 34 zł i masz spokój na lata ...

Opublikowano

Pozycja 49 pokazuje mi 68-69*C czyli tyle ile na desce rozdzielczej...

Pozycja 51 - 90*C

Co o tym myslec?

VAG-a nie posiadam

Wymien termostat.

P.S. Czy to normalne ze podczas zalaczonej klimy slychac takie świerszczenie z silnika? Nie ciagle ale przy lekkim dodaniu gazu.

U mnie tez slychac ten dziwek. Podejrzewam ktoras z rolek.

I jeszcze jedno pytanie:

Czy to normalne ze wszystkie kontrolki migaja po wlaczeniu stacyjki (oprocz kontrolki paliwa ktora swieci ciagle do momentu odpalenia auta) czy tez sygnalizuje to jakis blad ?

Chodzi o takie zagary:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e3b72029331e3afc.html

Jest ok.

Skasuj inspekcję IN1.

Okazalo sie ze to nie byl termostat tylko czujnik temperatury :). Bylem w warsztacie, wymieniono mi termostat a tu temp. na desce i na klimie 65*C :blink:. Na VAG-u pokazywala 79,2*C.

Koniec koncow wymienilem i termostat i czujnik i teraz wszystko gra :>.

Opublikowano
Okazalo sie ze to nie byl termostat tylko czujnik temperatury smiley. Bylem w warsztacie, wymieniono mi termostat a tu temp. na desce i na klimie 65*C blink. Na VAG-u pokazywala 79,2*C.

Masz przykład na to, jak ważna jest informacja z Vag-a. Gdybyś na początku sprawdził temperaturę Vagiem, nie byłoby wątpliwości, że to czujnik. Swoją drogą termostat też był walnięty. ;)

Opublikowano

Doradzcie mi czy mam padnięty termostat czy czujnik.Zapalam auto,obserwuję kanał 49 i 51 na climatroniku.Na kanale 51 temperatura silnika rośnie i po około 8 minutach jazdy osiąga 90 stopni i tak pozostaje czyli wszystko w porządku.Gorzej jest na kanale 49 - po zapaleniu auta temperatura rośnie do około 70 stopni,a póżniej przez cały czas powoli spada i jak auto sie już nagrzeje to wtedy spada do uwaga ................... wartości -10. Co jest grane - termostat czy czujnik ???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bierz tylko oryginał w ASO.

Cena koło 100 zł, ale na pewno będzie dobry.

W IC mozesz wziąć inne części.

Czy przy zmianie termostatu moge zlac ten plyn co jest w samochodzie (G12) a potem nalac go z powrotem?

Wlewać z powrotem płyn ?? Czy Ty nie przesadzasz ??

Przecież cena płynu (a dokładniej koncentratu) jest bardzo mała więc nie ma co oszczędzać.

W IC masz za około 30 zł 1L koncentratu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie. To znowu ja, a myślałem, że problem przestanie mnie dotyczyć, ale stało się inaczej. Przejechałem na Vernecie 5300 km i zaczął się zacinać, tzn. nie zawsze jest temperatura 90. Chyba trzeba znowu wymienić? Ale czy szukać tym razem Wahlera? :a4fan:

Opublikowano

Witajcie. To znowu ja, a myślałem, że problem przestanie mnie dotyczyć, ale stało się inaczej. Przejechałem na Vernecie 5300 km i zaczął się zacinać, tzn. nie zawsze jest temperatura 90. Chyba trzeba znowu wymienić? Ale czy szukać tym razem Wahlera? :a4fan:

Zanim wymienisz ten termostat to sprawdź temperaturę VAG-iem.

Może akurat to czujnik.

Opublikowano

Ale jak tą temperaturę sprawdzić, skoro nie zawsze jest źle. Pojechałem do mechanika i mówię mu o moim problemie, że czasami wskaźnik temperatury wskazuje poniżej 90. Usłyszałem odpowiedź, że może się zacina. Może on ma rację. Przejechałem dzisiaj 250 km i żadnych problemów. nie rozumiem. Co się zacina - termostat czy czujnik? :rant::a4fan:

Opublikowano

Skasuj inspekcję IN1.

jak skasować inspekcje In1??? grzebałem ost w kodach klimy i teraz mi się wyświetla