Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ kontroli ciśnienia w oponach w A4 B6 i A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podstawowe pytanie: czy w zimówkach masz też czujniki??

podepnij vaga, prawdę Ci powie

Opublikowano
  • Autor

Na zimówkach raczej nie masz zamontowanych czujników. Aby Cię układ nie denerwował niepotrzebnymi kontrolkami - wykoduj kontrolę ciśnienia w odpowiedniej magistrali zegarów na czas zimy.

Opublikowano

NA pewno nie mam. Bo to świeże stalowe felgi. To w jaki sposób moge pozbyć się tego komunikatu "TPMS" ??

Czy to wykodowanie przez VCDS-a (chodzi o odjęcie tej wartośći 512 jak kilka postó wyżej) ??

Na zimówkach raczej nie masz zamontowanych czujników. Aby Cię układ nie denerwował niepotrzebnymi kontrolkami - wykoduj kontrolę ciśnienia w odpowiedniej magistrali zegarów na czas zimy.
Opublikowano

tak

Opublikowano
  • Autor
NA pewno nie mam. Bo to świeże stalowe felgi. To w jaki sposób moge pozbyć się tego komunikatu "TPMS" ??

Czy to wykodowanie przez VCDS-a (chodzi o odjęcie tej wartośći 512 jak kilka postó wyżej) ??

Dokładnie.

Opublikowano

Wielkie dzięki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak jak wielu poprzedników- wielkie dzięki za klarowny opis moda .

Właśnie zakończyłem całą operację. połączyłem się do wiązki pdc. ALE kolory przewodów CAN w ori wiązce pdc (b7) są inne.

W opisie na początku wątku nie było nr pinów w pdc, podłączyłem sie pod pomarańczowy i brudnobrązowy ;-).

Efekt był taki, że na fisie pojawiła się żółta, przekreślona ikona. w menu nie było wszystkich opcji.

Zamieniłem piny 15 i 35. Zółta ikona zniknęła. Włączyłem zmianę kół (procedura trwała kilkanaście sekund) a potem zapamiętałem ciśnienie. Komunikat potwierdził nowe warości ciśnienia.

Wydaje się wszystko Ok, .... ale po podłączeniu vaga sterownik Tire Pressure nie jest dostępny/znajdowalny.

W dalszej części znalazłem nawet coś takiego jak Tire Pressure II, ale też się nie zgłasza.

Pytanie: czy to , że nie widzę sterownika przesądza o tym, że jest jakaś kiszka ?

Czy jeżeli włączymy tą funkcję w instrumentach przez dodanie tych 512 powoduje dodanie menu i procedury, która pozornie działa pomimo, że sterownik nie działa poprawnie lub nie ma z nim komunikacji ?

Opublikowano
  • Autor
Tak jak wielu poprzedników- wielkie dzięki za klarowny opis moda .

Właśnie zakończyłem całą operację. połączyłem się do wiązki pdc. ALE kolory przewodów CAN w ori wiązce pdc (b7) są inne.

W opisie na początku wątku nie było nr pinów w pdc, podłączyłem sie pod pomarańczowy i brudnobrązowy ;-).

Efekt był taki, że na fisie pojawiła się żółta, przekreślona ikona. w menu nie było wszystkich opcji.

Zamieniłem piny 15 i 35. Zółta ikona zniknęła. Włączyłem zmianę kół (procedura trwała kilkanaście sekund) a potem zapamiętałem ciśnienie. Komunikat potwierdził nowe warości ciśnienia.

Wydaje się wszystko Ok, .... ale po podłączeniu vaga sterownik Tire Pressure nie jest dostępny/znajdowalny.

W dalszej części znalazłem nawet coś takiego jak Tire Pressure II, ale też się nie zgłasza.

Pytanie: czy to , że nie widzę sterownika przesądza o tym, że jest jakaś kiszka ?

Czy jeżeli włączymy tą funkcję w instrumentach przez dodanie tych 512 powoduje dodanie menu i procedury, która pozornie działa pomimo, że sterownik nie działa poprawnie lub nie ma z nim komunikacji ?

Tak - dodanie 512 powoduje, że w MENU pojawia się opcja ustawień dla TMPS.

Sterownik ma osobną linię K a zatem jeśli prawidłowo podłączyłeś mu zasilanie, masę i linię K to powinien nawiązać komunikację z interfejsem nawet jeśli nie dodałeś wartości 512 w adaptacjach zegarów.

---------- Post dopisany at 15:22 ---------- Poprzedni post napisany at 15:20 ----------

Zamieniłem piny 15 i 35.

Raczej 15 i 31.

Opublikowano

oczywiście 15 i 31.

Tak więc, jaka jest przyczyna, że nie widać sterownika?

Odłączenie wtyczki z modułu - żółta przekreślona, a w menu tire pressure- pusto. to znaczy moduł jest widziany i prawidłowo podpięty!?

Procedura zmiany kół/wpisania czujników przechodzi normalnie.

Procedura zapamiętania ciśnienia- normalnie z potwierdzeniem.

Wyjechałem, na stacji spuściłem prawie 1 atm , wyjechałem i NIC brak komunikatu- nie działa!

vag nie łączy sie z modułem.

Który pin w kostce pdc jest dla linii K ? (kolory mogą być zwodnicze)

Opublikowano
  • Autor
oczywiście 15 i 31.

Tak więc, jaka jest przyczyna, że nie widać sterownika?

Odłączenie wtyczki z modułu - żółta przekreślona, a w menu tire pressure- pusto. to znaczy moduł jest widziany i prawidłowo podpięty!?

Procedura zmiany kół/wpisania czujników przechodzi normalnie.

Procedura zapamiętania ciśnienia- normalnie z potwierdzeniem.

Wyjechałem, na stacji spuściłem prawie 1 atm , wyjechałem i NIC brak komunikatu- nie działa!

vag nie łączy sie z modułem.

Który pin w kostce pdc jest dla linii K ? (kolory mogą być zwodnicze)

Może rozpisz swoją główną kostkę PDC (16-pinową, nr pinu i kolor kabla).

Opublikowano

kostka PDC

pin 1 czarno/różowy

pin 2 żółto/pomarańczowy(lub czerwony)

pin 3 fioletowo/czerwony (lub różowy)

pin 4

pin 5

pin 6

pin 7 pomarańczowo/brązowy (jasno brązowy z ciemno brązowym paskiem)

pin 8 brązowy

pin 9

pin 10 brązowo/czerwony

pin 11

pin 12 zielono/niebieski

pin 13

pin 14 pomarańczowy? brązowy?

pin 15

pin 16

kostka_pdc.jpg

kostka_pdc2.jpg

Będę wdzięczny za opis pinów. (a gdyby jeszcze opis pinów w złączu modułu haka , please)

Opublikowano
  • Autor
kostka PDC

pin 1 czarno/różowy

pin 2 żółto/pomarańczowy(lub czerwony)

pin 3 fioletowo/czerwony (lub różowy)

pin 4

pin 5

pin 6

pin 7 pomarańczowo/brązowy (jasno brązowy z ciemno brązowym paskiem)

pin 8 brązowy

pin 9

pin 10 brązowo/czerwony

pin 11

pin 12 zielono/niebieski

pin 13

pin 14 pomarańczowy? brązowy?

pin 15

pin 16

http://s28.postimg.org/5dm0gbo55/kostka_pdc.jpg

http://s24.postimg.org/s9iem7ta9/kostka_pdc2.jpg

Będę wdzięczny za opis pinów. (a gdyby jeszcze opis pinów w złączu modułu haka , please)

Pin 7 to CAN LOW (powinien być pomarańczowo/brązowy)

Pin 14 to CAN HIGH (powinien być pomarańczowo/zielony)

Masz grzebaną instalację (zarówno w B6 jak i B7 kolory przewodów instalacji PDC są takie same).

Pin 12 - zielono/niebieski upewnij się, że jest podłączony do odpowiedniego pinu w złączu diagnostycznym (pin 15).

Zakoduj też +512 w adaptajcach magistrali CAN Komfort w zegarach.

...od modułu haka masz osobny wątek.

Opublikowano

Dzięki, wiązka wyglądała na ori. Czy mógłbyś podać opis pozostałych pinów?

Co do modułu haka to chyba jestem niepełnosprawny, bo szukałem tego na forum :-(

Opublikowano
  • Autor
Dzięki, wiązka wyglądała na ori. Czy mógłbyś podać opis pozostałych pinów?

Co do modułu haka to chyba jestem niepełnosprawny, bo szukałem tego na forum :-(

Jest na pierwszej lub drugiej stronie wątku o MCE w dziale elektryka. Opis pinów PDC jest w dziale warsztat B6/B7.

Opublikowano

oki, dzięki

---------- Post dopisany 28-12-2013 at 12:14 ---------- Poprzedni post napisany 27-12-2013 at 14:37 ----------

wiązka pdc jest jedna ori , w słabym świetle te kolory nie całkiem potrafiłem rozpoznać. okazało się, że pin k-line nie siedział dobrze. Teraz vag widzi sterownik, ale za to sterownik nie widzi czujników. Przedtem mimo, że vag nie widział sterownika to procedura zmiany kół przechodziła normalnie- na końcu komunikat potwierdzający zapamiętanie czujników.

Teraz po rozpoczęciu weel change - pojawia się komunikat "pressure scan" i trwa to 20-30 sec po czym "nic" gaśnie.

W blokach 01.. i 16 nie widzi żadnych czujników tylko zadane ciśnienie 2.4 (to samo w wierszu extra pusto)

W adaptacji kanału 01 włączyłem 1 i jak w twoim wcześniejszym opisie : wyjście, reset...ect

Pojawił się błąd:

Saturday,28,December,2013,11:50:30:46862

VCDS Version: Release 10.6.0

Data version: 20100630

TKM

Address 65: Tire Pressure Labels: 8E0-907-273.lbl

Control Module Part Number: 8E0 907 273 A HW: 8E0 907 273 A

Component and/or Version: Reifendruck 3 H04 0130

Software Coding: 0002424

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 2A5000F6BAA53F4C

1 Fault Found

01521 - Sensor for Tire Pressure

004 - No Signal/Communication - MIL ON

Freeze Frame

Fault Status: 11100100

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 1

Reset counter: 40

Time Indication: 0

Freeze Frame

(no units): 0.0

Voltage: 11.70 V

(no units): 61.0

Not Recogn.

Not Recogn.

Not Recogn.

Not Recogn.

Potem wykasowałem błąd i zmieniłem adaptację z 1 na 0, wyjście..reset włącz i to samo nie widzi czujników

w bloku 020 antena napięcie skacze od 0,60V do 1,0V voltage offset 2,4V

Opublikowano
  • Autor
oki, dzięki

---------- Post dopisany 28-12-2013 at 12:14 ---------- Poprzedni post napisany 27-12-2013 at 14:37 ----------

wiązka pdc jest jedna ori , w słabym świetle te kolory nie całkiem potrafiłem rozpoznać. okazało się, że pin k-line nie siedział dobrze. Teraz vag widzi sterownik, ale za to sterownik nie widzi czujników. Przedtem mimo, że vag nie widział sterownika to procedura zmiany kół przechodziła normalnie- na końcu komunikat potwierdzający zapamiętanie czujników.

Teraz po rozpoczęciu weel change - pojawia się komunikat "pressure scan" i trwa to 20-30 sec po czym "nic" gaśnie.

W blokach 01.. i 16 nie widzi żadnych czujników tylko zadane ciśnienie 2.4 (to samo w wierszu extra pusto)

W adaptacji kanału 01 włączyłem 1 i jak w twoim wcześniejszym opisie : wyjście, reset...ect

Pojawił się błąd:

Saturday,28,December,2013,11:50:30:46862

VCDS Version: Release 10.6.0

Data version: 20100630

TKM

Address 65: Tire Pressure Labels: 8E0-907-273.lbl

Control Module Part Number: 8E0 907 273 A HW: 8E0 907 273 A

Component and/or Version: Reifendruck 3 H04 0130

Software Coding: 0002424

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 2A5000F6BAA53F4C

1 Fault Found

01521 - Sensor for Tire Pressure

004 - No Signal/Communication - MIL ON

Freeze Frame

Fault Status: 11100100

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 1

Reset counter: 40

Time Indication: 0

Freeze Frame

(no units): 0.0

Voltage: 11.70 V

(no units): 61.0

Not Recogn.

Not Recogn.

Not Recogn.

Not Recogn.

Potem wykasowałem błąd i zmieniłem adaptację z 1 na 0, wyjście..reset włącz i to samo nie widzi czujników

w bloku 020 antena napięcie skacze od 0,60V do 1,0V voltage offset 2,4V

To że nie widzi czujników to normalne. Pojeździj teraz trochę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bartku mozesz mi podac oznaczenia tych 3 kolorow przewodow bo nie mam ich rozpisanych na schemacie podlaczenia panelu menu do zegarow

z gory dzieki:hi:

ge- szary?

sw-

ws-

Opublikowano

ge - żółty,

sw - czarny,

ws - biały

:wink:

Opublikowano
ge - żółty,

sw - czarny,

ws - biały

:wink:

dzieki za szybka odpowiedz a ta dlugosc kabli znasz bo wlasnie montuje to juz zrobie na wymiar

:hi:

Opublikowano

ni pamiętam :kwasny: