Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ kontroli ciśnienia w oponach w A4 B6 i A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy poradźcie co z tym fantem zrobić bo u mnie jest komunikat koloru zielonego w miejscu wyświetlania stacji radiowej TPMS 

Opublikowano
  • Autor

Wrzuć foto.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam
Jestem po montażu sterownika (8E0907273A) i nowych czujników 7PP907275F DO AUDI S4B6 po uruchomieniu na liczniku skanowania czujników i zapisaniu ciśnienia żółta kontrolka z opona gaśnie ale po przejechaniu paru kilometrów zapala się ponownie błąd w sterowniku 01521- czujnik ciśnienia w oponach Dolna wartość skrajna przekroczona można go skasować dopiero po ponownym wciśnięciu resetu czujników Pomocy może ktoś miał taki problem.

Bez tytułu.png

1111.png

222.png

3333.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a czy sterownik  8E0 907 273 i wentyle 7PP907275F beda ze sobą działać?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kojarzycie czy można w b6/b7 aktywować Tpms, który czyta sygnał z czujników ABS? Tj. Bez montażu czujników w oponach. Robiłem tak w b8. Pytanie czy w starszych modelach się da? 

Opublikowano

Nie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A orientuje  się ktoś czy z jest możliwość  kontroli w którym kole jest za małe ciśnienie ?

nie biorąc po uwagę VCDS

Opublikowano
28 minut temu, Pablo2506 napisał:

A orientuje  się ktoś czy z jest możliwość  kontroli w którym kole jest za małe ciśnienie ?

nie biorąc po uwagę VCDS

Tak przez VFIZ

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 19.03.2020 o 13:03, H4mm3R napisał:

Tak przez VFIZ

Dzięki, nie wiedzałem ,że jest coś takiego do b7 stworzone.

Mam jeszcze pytanie , czy ktoś się orietuje dlaczego u mnie przy zadanym cisnieniu  2.35 bara informacja o spadku ciśnienia jest dopiero poniżej 1.85 bara, a przy pompowaniu znika dopiero po osiągnięciu 2.3 bara.

Z ciekawości sprawdziłem czy poinformuje mnie o zbyt dużym ciśnieniu pompowałem do trzech barów i nic.

Rozumiem , że ostatnimi czteroma miejscami kodowania ustawia się żądane ciśnienie.

To dlaczego w blokach pomiarowych mam wszedzie .35

kodowanie sterownika .png

blok pomiarowy ciśnienia opony lp.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chciałbym dołożyć u siebie w exeo moduł tpms, czy proces montażu samego modułu z odczytem na podstawie abs jest taki sam jak w przypadku zestawu z czujnikami w kołach ?

Opublikowano

Nie. Sterownik ABS musi tylko tą funkcję obsługiwać. Nie ma czujników na felgach, jest tylko sterownik ABS, który wylicza sobie na podstawie sygnałów z czujników ABS przy kołach prędkości obrotowe i poròwnuje je ze sobą. Gdy któreś koło ma mniejsze ciśnienie zmienia się jego obwód i prędkość obrotowa. 

Tak jest przynajmniej w B8. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Ale kolega pyta o Exeo - a to w zasadzie B7 ;)

Opublikowano

Ale w exeo jest to rozwiązane właśnie za pomocą sterownika abs. Obroty koła itd. Mam exeo i jest inaczej niż w B7. 

Opublikowano
  • Autor

Akurat Exeo nie testowałem pod tym kątem ale może tak być. W B6/B7 mamy kody 7K7 i 7K8 które są opisane wariantem korzystającym z antenty. W Exeo jest inny sterownik - opisany kodem 7K6. Może to być wariant korzystający z ABS. Jeśli macie to potwierdzone to wszystko jasne.

Opublikowano

Właśnie, Exeo to taka hybryda, ma części zarówno ze statej B6/B7 jak i z nowej generacji (np. silnik CR) i tpms właśnie też poprzez sterownik ABS. Zgodnie z ETKA są od 28.05.12 stosowane nowe sterowniki ABS o numerze 3R0614517ABEF.

Wcześniej były 8E0614517BG.

Zgodnie z regulaminem EU ECE-R 64 od 1.11.2012 nowe pojazdy (do 3,5t) muszą być wyposażone w tpms. Okres przejściowy do 1.11.2014

Edytowane przez Muskel1

• 1 rok później...
Opublikowano

Pytanie zupełnie z innej beczki i trochę odgrzewam temat.... ktoś wie jak się ma wyrzucanie komunikatów po przeróbce licznika FIS czerwonego na color 3d MFA ? 

Bo rozumiem że samo wyrzucenie komunikatu ciśnienia na FIS jest uwarunkowane tylko dla kolorowego FISa ? 

OD pewnego czasu na bęben wrzuciłem  moda z zestawem od 3d mfa - kupiłem go i można go bez problemu zamontować z miejsce czerwonego FISa Ale pytanie co w wypadku kontroli ciśnień np ? 

Opublikowano
2 godziny temu, DarekS4 napisał:

Bo rozumiem że samo wyrzucenie komunikatu ciśnienia na FIS jest uwarunkowane tylko dla kolorowego FISa ? 

Musi być funkcja obsługi kapcia w liczniku,nie każdy licznik ją posiada (te które posiadają w miejscu immo mają kontrolkę kapcia). Jeżeli licznik nie posiada tej funkcji to nie zadziała pokazywanie spadku ciśnienia w kole. Więc dołożenie 3d mfa nie dołoży tej funkcji do licznika który jej fabrycznie nie posiadał.

20210322_184256.jpg

Edytowane przez pila24

Opublikowano
21 minut temu, pila24 napisał:

Musi być funkcja obsługi kapcia w liczniku,nie każdy licznik ją posiada (te które posiadają w miejscu immo mają kontrolkę kapcia). Jeżeli licznik nie posiada tej funkcji to nie zadziała pokazywanie spadku ciśnienia w kole. Więc dołożenie 3d mfa nie dołoży tej funkcji do licznika który jej fabrycznie nie posiadał.

20210322_184256.jpg

Może tak jest w B6 ale w B7 nie ma tej kontrolki, wszystko wyświetlane jest na FIS. Kodowanie jest na pierwszej stronie. Darek powinien pytać sprzedawcę czy jest wsparcie układu ciśnienia w kołach. 

Opublikowano
18 minut temu, H4mm3R napisał:

Może tak jest w B6 ale w B7 nie ma tej kontrolki, wszystko wyświetlane jest na FIS. Kodowanie jest na pierwszej stronie. Darek powinien pytać sprzedawcę czy jest wsparcie układu ciśnienia w kołach. 

Powyżej masz fotkę zegarów z b7 z właśnie tą kontrolką.... zarówno w b6,jak i b7 jest ta kontrolka.