Misiolaj Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 kilka dni temu spotkalo mnie bardzo nieprzyjemne zdarzenie ktore mialo miejsce w jakiejs wiosce na poludniu polski nie pamietam anzwy zreszta to nieistotne. Przechodzac do meritum jestem ubezpieczony w HDI asekuracja AC mam wykupiony pelen pakiet AC na moje AUdi a4 2000 r quattro kwota ubezpieczenia 30.000zl wykupiony udzial wlasny w szkodzie a takze amortyzacje czesci. dzis dostalem kosztrys z wycena, wlosy stanely mi deba poniewaz kosztorys opiewa na kwote 2700zl javascript:void(0);z groszami nie mowiac o tym ze drzwi boczne zarowno przednie jak i tylnie oraz blotnik przedni musza zostac wymienione reszta na zalaczonych zdjeciach. Moze mi ktos pomoc jak podniesc i wywalczyc wieksza kwote odszkodowania z gory dizkeuje za pomoc.
MRoger Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zdaje się że w wypadku ac to najlepiej oddać do ASO bezgotówkowo i rozliczyć ich z faktur za rzeczywiste koszty naprawy.
Misiolaj Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Jednak bylbym wdzieczny o jakies konkretne pisma ktore moga zmusic to jakze zacne towarzystwo do zwiekszenia kwoty wypalconego mi odszkodowania a nie wystawinia kosztorysu na tanie zamienniki itd jak to maja w zwyczaju.... auto bylo w idealnym stanie i chcialbym zeby czesci byly nadal ori a nie tandety proponowane w wycenie przez HDI...
MRoger Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Właśnie Ci to napisałem, możesz zlecić to ASO i będziesz miał nowe drzwi, wymianę itp na podstawie kosztorysu z ASO. Podejrzewam że nie będzie żadnego problemu. Jeśli chcesz wyciągnąć od nich kasę i zrobić "u Henia" to możesz sobie darować. Miałem podobną sytuację i na podstawie faktur i kosztorysu z ASO zapłacą za całą naprawę. Ale gotóweczki nie zobaczysz
tomash77 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Ja miałem z nimi podobnie, tylko dotyczyło to szkody z OC. Wycenili mi uszkodzenia na śmieszną kwotę 8200 zł (twierdzili, że można kupić np błotnik za 100 zł na szrocie), wkurzyłem się, oddałem do profesjonalnego warsztatu na naprawę bezgotówkową a za nią zapłacili ponad 18 tys zł w międzyczasie próbując wcisnąć mi szkodę całkowitą. Kolego, nie baw się z nimi, oddawaj auto do serwisu na naprawę bezgotówkową, zrobią ci z części nowych i oryginalnych i będziesz miał problem z głowy. Z HDI ciężko dojść do porozumienia inaczej a tymbardziej by jeszcze coś z tego zostało. To jest cyrk a nie firma ubezpieczeniowa.
Nosfer Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 1) wezwać rzeczoznawcę di ponownej wyceny - wskazać mu w którym miejscu zrobił z siebie debila 2) wycenić auto u niezależnego rzeczoznawcy 3) sąd. :gwizdanie: W tym tygodniu sam kieruję sprawę, bo już sił nie mam.. Oczywiście żadne zamienniki nie wchodza w grę Założę się, że te części które Ci wskazali mają zaniżony koszt o np. 40-60% - to samo z robocizną i ceną lakieru. Możesz sobie wejść na stronę np. Rzecznika Ubezpieczonych i Komisji Nadzoru Finansowego - są tam akty prawne, wzroy pism, FAQ etc.. Dużo wiedzy.. Pozowdzenia
szymongt Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 1) wezwać rzeczoznawcę di ponownej wyceny - wskazać mu w którym miejscu zrobił z siebie debila 2) wycenić auto u niezależnego rzeczoznawcy A jak to nie pomorze to pisz do TVN Turbo Ale z reguły opinia niezależnego rzeczoznawcy powinna pomóc.
Nosfer Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 1) wezwać rzeczoznawcę di ponownej wyceny - wskazać mu w którym miejscu zrobił z siebie debila 2) wycenić auto u niezależnego rzeczoznawcy A jak to nie pomoŻe to pisz do TVN Turbo Ale z reguły opinia niezależnego rzeczoznawcy powinna pomóc. Tylko w TVN Turbo, trzeba wystąpić przed kamerą No i mieć trochę poważniejszą sprawę - takich przypadków to mają pewnie z 3 miliony
KmK Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 na takie małe i większe nieco przypadki polecam D.A.S. jedyne co trzeba zrobić to przekazać im dokumentację, a potem już problem z głowy. Koszt 240 zł rocznie na szkode do 30k zł.
Rekomendowane odpowiedzi