gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Witam koledzy , od dwóch dni pojawił sie takowy problem w Audi 80 B4 TDI, przy zdjęciu nogi z gazu( w czasie jazdy) ,z tylnej rury pojawiał sie ogromny biały dym i brak mocy, po chwili moc odzyskiwał i szedł normalnie , po czym ponownie zjazd z małej górki noga z gazu biały dym , aż do dziś stracił cała moc biały dym nonstop i po przejechaniu 4 km , wystrzał i rozerwało tłumik końcowy, Jestem zielony, z tym brakiem mocy miałem wrażenie jakby turbo przy niskich obrotach sie zawieszało , ale ten wystrzał, podpowiedzcie coś koledzy bo niemam pojęcia jaka tego przyczyna.
Gość DiM Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 według mnie turbo pali olej a tego co nie przepali to wyrzuca w wydech, od tego zapchal się pewnie katalizator i stąd ten strzał...
gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 może i turbo pali olej , ale kata już dawno nie mam [br]Dopisany: 28 Kwiecień 2010, 18:23_________________________________________________a do tego kopceninia strasznie kulawo silnik chodzi
Gość DiM Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 to idziemy teraz w druga stronę...płynu chłodniczegn ci nie ubywa?
gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 ubywa , myślisz o głowicy ?
Gość DiM Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 napewno uszczelka pod głowica, objawy pasują
gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Ale czem rozerwało mi tłumik?
Gość DiM Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 jesteś pewien że go rozerwało? Może gdzieś nim zahaczyles?
gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Jestem pewien , był strzał, dojechałem do domu 2km i tłumik otwarty na spawie
Gość DiM Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 masz Vaga? Zrób logi i daj mi na pw
gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 no, vaga nie mam , zapomniałem dodoać że od 2 miesięcy bardzo żle odpalał zimny , 20 sek kręcenia i po odpaleniu kupa dymu, a może coś od strony wtrysku , sterowania turbiną , itp ?
franek84 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 kolego masz raczej odpowiedź, samo z siebie tłumika nie rozerwałoby to nie paliwo lotnicze a diesel...spaliny muszą mieć ujście, ale powiedz jeszcze czy teraz nie lepiej ci się przypadkiem zbiera z rozerwanym tłumikiem?? wg mnie zapchany tłumik przez jazde na krótkich odcinkach doprowadził do nagrzewania się całego tłumika znacznie i zbieranie się oparów z oleju będącego w rurze i częściowe jego spalanie co powodowało dymienie na biało (przez słabą wydolność układu wydechowego)i samozapłon oparów! choć podobną teorię można wysnóć z udziałem płynu chłodniczego...parowanie -choć to raczej mało prawdopodobne... kiedyś włożyłem szczotkę drucianą z ciekawości w końcówki wydechu i ku mojemu ździwieniu okazało się że z samej końcówki wysypała się dość pokaźna gura sadzy.. podobny problem spotykał dość często użytkowników wartburgów i innych dwusówów gdzie mixol osadzał się w tłumiku...
gracjano10 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 nic podobnego , cały czas chodzi kulawo, rozer :wallbash:wanie tłumika nic nie pomogło
franek84 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 kolego zrób logi a koledzy ci prawdę powiedzą!może wydam się monotematyczny ale stawiałbym na kąt wtrysku...
gracjano10 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Opublikowano 10 Maja 2010 I coś już wiadomo , odkręciła się śruba na wale , ścieła prawie nacięcie na kole i pasek sobie tańczył jak chciał , wszystko sie dopiero dziś skręca , zobaczymy jutro czy to cała przyczyna zamieszania , co wy na to miał ktoś taki przypadek?
Gość DiM Opublikowano 10 Maja 2010 Opublikowano 10 Maja 2010 no bardzo możliwe...nic więcej Ci nie rozwaliło? Jeśli nie to masz więcej szczęścia niż rozumu Bez obrazy oczywiście
Rekomendowane odpowiedzi