jola16104 Opublikowano 3 Maja 2010 Opublikowano 3 Maja 2010 Mam problem... Posiadam Audi A4, 2.5 TDI, 1998r. Silnik chodzi cicho, równo ale od jakiegoś czasu bardzo dymi - na siwo-niebiesko i przy tym traci moc. Czy ktoś mi pomoże??? Może ktoś wie co się dzieje? Pomóżcie!!
elmo814 Opublikowano 3 Maja 2010 Opublikowano 3 Maja 2010 : przyczyn moze byc wiele, zrobisz logi tonawdowrni mistrzowie a4 klub pl ci zdiagnozuja bo tak to wrozenie z fusów!!
pereska Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 ten silnik posiada wadę produkcujna w smarowaniu wałków rozrządu, wycierają sie po około 150tys km. Ciekawe ile masz przebiegu
jola16104 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Opublikowano 4 Maja 2010 Przebieg 230 tys. Ale silnik pracuje równo, idealnie... tylko kopci i w pewnym momencie traci moc!!
pereska Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 a moc ma po uruhomnieniu i potem traci, chodzi mi czy po ponwnym uruchoemniu silnika ja odzyskuje ??
kangur Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 ale kopcenie to raczej nie walki... moj ma przejechane 260tys i ostatnio robilem hydraulike zaworowa, ale tylko prewencyjnie bo jeden popychacz przestal dzialac i zrzucil dzwigienke. dlatego wolalem wymienic wszystkie, a walki mam troche przytarte, ale spokojnioe powinny jeszcze 150tys wytrzymac. a objawy kopcenie i utrata mocy to wskazuja na turbo, ale jak wyzej kolega pisal bez waga to nic nie da sie stwierdzic na 100% bo moze tez byc przeplywka brudna ( ja tak mialem) osobiscie zycze wszystkim takich usterek typu brudna przeplywka:) czyszczenie kosztowalo mnie 10 zl (odtluszczacz do hamulcow) a jaka zmiana mocy, nioe moglem auta utrzymac na drodze:D sorki za OT ale nie moglem sie powstrzymac:)
pereska Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 a no wlasnie przez te walki moze ci kopcic a o moc chodzi mi czy po wylaczeniu silnika moc wraca bo jak tak no to turbo (kierowice itp.) a jak nie wraca to zostaje vag
jola16104 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Opublikowano 4 Maja 2010 Przeważnie jest tak, że jadąc - przyspiesza normalnie a dopiero po osiagnieciu okolo 3 tys obr traci tę moc, wtedy musze chwile odczekac, i po pewnym czasie moc wraca... Nie zawsze sie tak dzieje ale bardzo czesto! Więc moc wraca w czasie jazdy. Po ponownym uruchomieniu silnika jest ok. Do momentu jw. I tak wkólko...
pereska Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 no to najprawdopodobnej musisz wyczysic kierowice turbiny jesli wlasnie po uruchomieniu silnika moc wraca ci do normy, takze trzeba bedzie wyjac turbine. a kopcenie moze byc zbiegiem okolicznosci do utraty mocy, albo nagar ze spalin spowodowal zacieranie kierownic, chyba ze w jednym czasie pojawil sie dym i spadem mocy.
kubson Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 Pomyśl też nad wymianą odmy mi tak dymił jak była zapchana.
jola16104 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Opublikowano 4 Maja 2010 Dziś zdjąłem przewód przy kolektorze ssącym, ten który idzie od turbiny. Znajdują się tam spore ilości oleju. Pa zapaleniu samochód pracuje normalnie, lecz niestety dalej kopci. A z tego gumowego przewodu wyrzucane są spore ilości oleju, czy problemem jest turbina???
mateo_81 Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 Na 99% turbina. Prawdopodobnie do regeneracji lub pęknięty wałeczek turbiny... a wtedy do regeneracji się nie nadaje...
Gość DiM Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 odkrec przewod ssacy z nasady turbiny, zlap za waleczek i zobacz czy ma wyczuwalny luz, nawet 1mm to duzo, ale szaroniebieski dym to mi nie wyglada na turbo tylko cos z silnikiem...turbo jak pada i pali olej to na bialo podaje
Flyer Opublikowano 4 Maja 2010 Opublikowano 4 Maja 2010 a no wlasnie przez te walki moze ci kopcic Chlopaku, gdzie taka wiedze posiadles?
Gość DiM Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 czyżby mu chodziło o to że jak są walki wytarte to nie dopychaja zaworów itd itp ale czemu kopci od tego to ja już nie wiem
kangur Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 no wlasnie tez sie zastanawiam, co ma kopcenie z wytartymi walkami??
pereska Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 walek moze sie wycierak na jego ulozyskowaniu, wtedy moze zmieniac sie nie znacznie cisnienie oleju, albo moze nie palic na jeden gar i dlatego moze kopcic
Gość DiM Opublikowano 6 Maja 2010 Opublikowano 6 Maja 2010 a jakąś różnice w kulturze pracy silnika wyczules?
jola16104 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Opublikowano 9 Maja 2010 Turbina już w naprawie... Zobaczymy co wyjdzie!! A mam pytanie czy ktoś wie jak można wyczyścić intercooler? Czy koniecznie trzeba go wyciągać? Czy można jakoś bez wyjmowania?
Rekomendowane odpowiedzi