Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Multitronic + łopatki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanko do używających Multitronic z opcją łopatek przy kierownicy - czy to w ogóle ma dla Was sens przy Multitronic'u ? czy korzystacie z tego rozwiązania ?? czy jest bo było i fajnie :decayed:

Pozdr

Opublikowano

Nie mam co prawda ale myślę, że bym nie korzystała, jak nie korzystam teraz z przełożenia na ręczną zmianę biegów. Odkąd mam moją A4 używałam tego może 2 razy? :hi: pozdro

Opublikowano
  • Autor

Hmmm ja mocno rozważam Multitronic w ogóle, naczytałem się "głupot" i coraz bardziej sie zastanawiam czy to mam sens. Automat musi być bo żona preferuje :> ja za to preferuje ręczną zminę biegów i szukam połaczenia tych dwóch potrzeb. Mam na oku fajną furkę i jest tam Multi + łopatki stąd moje pytanie... Nie miałem jeszcze okazji się przejechać Multitronic czym różni się od "zwykłego" automatu ??

Opublikowano

Multitronic nie szarpie podczas zmiany biegów, jest pełna płynność... to bajka w porównaniu z np tiptronikiem czy dsg.

ja mam zmiane biegów w przyciskach na kierownicy i czasami fajnie sie z tego korzysta... łopatki działają tak samo tylko są chyba wygodniejsze w użyciu...

Opublikowano

Multitronic nie szarpie podczas zmiany biegów, jest pełna płynność... to bajka w porównaniu z np tiptronikiem czy dsg.

to TIPtronik szarpie ?? :kox: :gwizdanie:

a co do pytania to pewnie bedziesz zadolony, w TIPie lopatki swietnie sie srpawdzja np przy kretej drodze ... a skoro to emuluje zmiany biegow to efekt powinien byc podobny...

Opublikowano

Budową się różni :D temat jest tu opisany na forum . Wrzuć w wyszukiwarkę, bo są nawet fotoski :wink4: Ja swój automat kocham ale beczałam jak mi to cudo kupiono, bo wydawało mi się, że to straszne nie móc wajchować. Z perspektywy czasu zaś nie narzekam, nie muszę wajchować, po prostu wciskam gaz :) a jak się chce "poszaleć" można zawsze sobie przełączyć na manual.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, widze że jest nadzieja na to, ze pogodze moją potrzebę "pstrykania" biegami i komfort dla mojej żony :gwizdanie:

W sobote jade ogladać auto, przetestuje life i bede wiedział :)

BTW - były też łopatki przy Tiptronic ?

Opublikowano

oczywiscie.

w rocznikach ktore Cie interesuja jest tak ze jak masz naped przod to masz multi a jak jest quattro to masz TIPtronik... i tego sie trzymaj ;]

Opublikowano
  • Autor

Oka rozumiem, Q to fajna opcja fakt, jednak ciężko coś znaleźć sensownego... w rozsądnych pieniądzach.

Dzięki za info :)

Opublikowano
:naughty: z Q to mi się marzy Q7 :tongue4:......ale cóż póki co to nadal będzie sfera marzeń.
Opublikowano
  • Autor

Q7 heh tez mam to w planach, ale wszystko po kolei zaczne od A4 :cool1:

Opublikowano

Krótko po zakupie bawiłem się przełącznikami biegów na kierownicy - jednak szybko się znudziłem. Teraz wajha na D i zapominam o biegach - możesz być największym zwolennikiem manuali ale jak pojeździsz automatem i do tego bezstopniowym... po czasie przywykniesz i... nie będziesz chciał nic innego :decayed: Człowiek z czasem robi się "wygodny" (czyt. leniwy ;))

• 10 lat później...
Opublikowano

Da się zrobić łopatki w tiptronicu w audi b6 ?

Opublikowano

Tak odpowiednia kierownica i moduł kolumny i będzie działać

Opublikowano

mam moduł z b7 z końcówką Q i taśmę 12 pin , wystarczy?

kierownica z S4 b8 przedlift ?