Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ARJ] SZUM-KLEKOT Z TYLNEJ CZĘŚCI SILNIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu przy pracy silnika z okolicy rozrządu dochodzi dziwny szum, ni to klekot ni to głośna praca rolki, ten sam dźwięk słychać przy lewym kole, i przy lewej tylnej części silnika. Mechanik postawił na łańcuszek wałków rozrządu, lub napinacz (1600PLN). Moje pytania są następujące:

1. Czy diagnoza trafna?

2. Czy są zamienniki napinacza?

3. Czy od razu wymieniać, czy pojeździć trochę - nie chcę ryzykować ale też nie uśmiecha mi się wydawać przed wakacjami?

4. Czy ma ktoś z kolegów rysunek z Biblii grupy VW obrazujący te elementy, ewentualne dojście i wymianę?

Za konstruktywną pomoc będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli masz napinacz elektryczny to raczej "taniego" zamiennika nie kupisz - niestety nie ma. Mi też coś klekotało i stwierdziłem, że to łańcuch - więc się nastawiłem na wymianę. Ale na szczęście powstrzymałem się z zakupem części i najpierw zrzuciłem pokrywę zaworów aby stwierdzić czy aby faktycznie jest luźny łańcuch. Okazało się, że łańcuch jest napięty a klekotanie jest związane raczej z popychaczami.

Więc zanim zaczniesz się brać za wymianę napinacza sprawdź czy aby faktycznie masz luźny łańcuch - bo klekotać to może raczej nienapięty łańcuch.

Opublikowano

Popatrzę, mam kumatego mechanika, ale tez chciałbym mu zasugerować sprawdzenie wszystkich możliwości przed ewentualna wymianą. Co do napięcia łańcucha gdzieś wyczytałem, że nie bardzo idzie sprawdzić na niepracującym silniku, że musi być ciśnienie... Ale dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

U mnie na niepracującym silniku łańcucha nie dało się ugiąć, więc uważam, że w czasie pracy (kiedy jest podawane ciśnienie na napinacz) tym bardziej będzie napięty.