Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Jak ładować akumulator ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak ładować te akumulatory :?:

1. Varta 12V 80AH 640A

2. Varta 12V 77AH 780A

Jakim prostownikiem najlepiej, jak długo, jakim natężeniem prądu, czy można je ładować jak będą zamontowane w aucie :?:

Opublikowano

ładujemy przez 10h 1/10 pojemności aku czyli jak 80Ah to prądem 8A przez 10h. można dłużej ale automatycznie prąd musi być mniejszy. Nie zaleca sie ładowania w samochodzie z powodu możliwości wykipienia elektrolitu (podczas ładowania sie nagrzewa) oraz możliwego zbierania się gazu który może wybuchnąć, najlepiej wyjąć na podłogę w garażu i podpiąć tak jak pisałem wcześniej. oczywiście plus do plusa, minus do minusa!

pozdrawiam!

Opublikowano

Dzięki Orange, już wiem wszystko

Opublikowano

oczywiście przed ładowaniem (jeśli sie da) należy uzupełnić elektrolit i wykręcić korki. :hi:

Opublikowano

Najlepiej kupić sobie prostownik elektroniczny i można ładować bez wyjmowania z auta i odkręcania klem, a prostownik sam reguluje prąd ładowania i na koniec przechodzi w podtrzymanie aby nie uszkodzić akumulatora. Przykładowy link:

http://moto.allegro.pl/item1034334552_nowosc_prostownik_impulsowy_12v_6v_zel.html

Ja kiedyś kupiłem taki w Lidl-u za 50 zeta i jestem bardzo zadowolony :hi:

Opublikowano

Najlepiej kupić sobie prostownik elektroniczny i można ładować bez wyjmowania z auta i odkręcania klem, a prostownik sam reguluje prąd ładowania i na koniec przechodzi w podtrzymanie aby nie uszkodzić akumulatora. Przykładowy link:

http://moto.allegro.pl/item1034334552_nowosc_prostownik_impulsowy_12v_6v_zel.html

Ja kiedyś kupiłem taki w Lidl-u za 50 zeta i jestem bardzo zadowolony :hi:

No ciekawa oferta. Z moimi problemami z akumulatorami ostatnio bardzo by mi sie sprzydal taki sprzet. Tylko ciekawy jestem czy on sie nadaje do takich duzych aku jakie wymienilem, czy jest odpowiedni i czy nie uszkodzi aku :?: Kompletnie sie na tym nie znam i stad moje watpliwosci

Opublikowano

Jak będziesz miał zwykły prostownik i zastosujesz sie do mojej rady to nie zepsujesz aku, oczywiście musi nie być naładowany przed ładowaniem. Prostownik automatyczny jest o tyle dobry ze sam sobie wszystko robi i nie trzeba pilnować. Co do prostownika automatycznego za 50zł to nic nie wiem.. mój zwykły z regulacją prądu kosztował 180zł..

Pozdrawiam!

Opublikowano

No ciekawa oferta. Z moimi problemami z akumulatorami ostatnio bardzo by mi sie sprzydal taki sprzet. Tylko ciekawy jestem czy on sie nadaje do takich duzych aku jakie wymienilem, czy jest odpowiedni i czy nie uszkodzi aku :?: Kompletnie sie na tym nie znam i stad moje watpliwosci

Tego typu prostowniki ładują akumulatory o pojemności do 120Ah :wink4:

Opublikowano

Tego typu prostowniki ładują akumulatory o pojemności do 120Ah :wink4:

I to wszystko wyjasnia. Musze sobie sprawic taki sprzet