slaweq Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 Zmieniłem ostatnio opony z tyłu na 245/40 18", do tego mam dystanse 20 mm i jest problem. Przy szybszej jezdzie na zakrętach włącza się kontrolka ASR a auto przestaje jechać mimo wciśniętego gazu. Co może być tego przyczyną? Dodam, że na przedniej osi mam opony 225/40.
Flyer Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Obstawiam, ze moze byc zbyt duza roznica w obwodzie kol miedzy osiami... :gwizdanie:
klaus31183 Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 problem leży w tym kolego że masz inne opony na przedniej osi a inne na tylniej, auto wtedy widzi inna predkośc z przodu inna z tyłu. musisz mieć wszyskie opony tego samego rozmiaru.
kudalty66 Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Obstawiam, ze moze byc zbyt duza roznica w obwodzie kol miedzy osiami... :gwizdanie: dokładnie, z tego co wiem, w 4łapach powinno sie miec takie same rozmiary opon na osiach bo inaczej 'Torsen' nie wyrabia różnicy i stad te problemy,. pozdro
slaweq Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Opublikowano 24 Maja 2010 A dlaczego problem pojawia się tylko przy zakrętach? O czterech takich samych oponach zawsze mówiło się względem Quattro, nigdy takiej opinii o ośce nie słyszałem
klaus31183 Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 u mnie asr wariował już przy 60km jak miałem różne oponki.
lukaszr Opublikowano 29 Maja 2010 Opublikowano 29 Maja 2010 A dlaczego problem pojawia się tylko przy zakrętach? O czterech takich samych oponach zawsze mówiło się względem Quattro, nigdy takiej opinii o ośce nie słyszałem Sławek, ale i w ośce i w quattro pomiar prędkości jest taki sam czyli na każde koło z osobna, a w zakrętach właśnie widać różnice prędkości.
I r o Opublikowano 29 Maja 2010 Opublikowano 29 Maja 2010 A dlaczego problem pojawia się tylko przy zakrętach? O czterech takich samych oponach zawsze mówiło się względem Quattro, nigdy takiej opinii o ośce nie słyszałem Sławek, ale i w ośce i w quattro pomiar prędkości jest taki sam czyli na każde koło z osobna, a w zakrętach właśnie widać różnice prędkości. w jaki sposób asr odczytuje prędkość z tylnej osi w "ośce" jeżeli jego zadaniem jest tylko odczyt osi napędowej
Michał Opublikowano 29 Maja 2010 Opublikowano 29 Maja 2010 w jaki sposób asr odczytuje prędkość z tylnej osi w "ośce" jeżeli jego zadaniem jest tylko odczyt osi napędowej przy każdym kole jest czujnik prędkości obrotowej
aju Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 ja mam przód 225 a tył 235 i żaden ASR mi nie głupieje
Bopss Opublikowano 2 Czerwca 2010 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Z tego co piszesz,wynika jasno,że powodem właczenia sie czujnika sa inne rozmiary opon. proponowałbym zmienić na jednakowy rozmiar zarówno z przodu jak i z tyłu.
comar_pl Opublikowano 3 Czerwca 2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 ale u ciebie aju roznica to tylko 10 a slaweq ma 20mm -moze dlatego, albo asr masz walniety z tym ze nie rozumiem bledow odczytu czujnika skoro obwod kola jest taki sam
Michał Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 z tym ze nie rozumiem bledow odczytu czujnika skoro obwod kola jest taki sam :mysli nie jest :gwizdanie: tutaj masz porównanie:
aju Opublikowano 6 Czerwca 2010 Opublikowano 6 Czerwca 2010 u mnie ASR działa, wiem że ma zakres tolerancji ale nie wiem jaki....
Rekomendowane odpowiedzi