Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Wymiana Automatu na manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nikt jeszcze nie wspomniał o łożysku igiełkowym, które siedzi w wale. :wink4: następna rzecz pedały od anglika są inne w

łożyska nie musisz wymieniać a co do pedałów to oczywiste że nie pasują

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ETAP IV POZBYWANIE SIĘ KOMPA AUTOMATU I PODŁĄCZANIE WSTECZNEGO .

I tutaj wbrew opiniom wszystkich nie jest tak strasznie a wystarczy trochę pogłówkować . Ja potrzebowałem auto na szybko i zrobiłem jak na forum wyczytałem i wykręciłem pozycjoner z skrzyni i wpiąłem . Jednak gdy chciałem już zrobić wsteczny miałem mały problem właśnie przez uw pozycjoner i postanowiłem się pozbyć pozostałości doszczętnie .

Wywaliłem komputer od skrzyni który jest pod siedzeniem wypiąłem z kabli i pa pa ale auto w tedy nie pali i co ?? wyczytałem że trzeba poprowadzić od stacyjki do rozrusznika kabel . Nie ma sensu ta zabawa .

WYSTARCZY TYLKO WYPIĄĆ PRZEKAŹNIK NR 13 KTÓRYM STERUJE SKRZYNIA I TAM WIDAĆ JAK CAŁKIEM WYSUNIEMY GNIAZDO ŻE WCHODZĄ DWA GRUBE KABLE CZARNY Z CZERWONYM PASKIEM WYSTARCZY JE TYLKO ZMOSTKOWAĆ I GOTOWE AUTO PALI NA DOTYK I NIE ŚWIECĄ GŁUPIE WSKAŹNIKI OD POŁOŻENIA BIEGU . ZOSTAJE JESZCZE TYLKO ZABAWA ZE WSTECZNYM . NAJWYGODNIEJ JEST POCIĄGNĄĆ OD CZUJNIKA BEZPOŚREDNIO DO TEJ KOSTKI NOWY KABEL . W TEJ KOSTCE NIEBIESKI Z CZERWONYM PASKIEM TO WSTECZNY A PLUSY PO STACYJCE SĄ DWA ŁATWO SPRAWDZIĆ PROBÓWKĄ WPINAMY I MAMY WSTECZNY I ZERO POZOSTAŁOŚCI PO AUTOMACIE .

Tak napisał kolega arasxxx

A idzie zrobić jakos bez wypinania tego przekaźnika idt.

Też się szukuje do zmiany skrzyni i tak zbieram info.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale w czym masz problem, wyjmujesz przekaźnik, łączysz dwa przewody bądź zarabiasz sobie przewodzik na końcu z wsuwkami i wpinasz w miejsce opisanych w.w przewodów i no problem. Przy okazji podłączasz wsteczny. Ta operacja jest chyba najprostsza. :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do wymiany skrzyni AG4 DMX w moim AFN

Wpada skrzynia z 2.5 TDi DQS 6 Biegów

Prosiłbym was tak po którce opisać co bede potrzebował konkretnie w tym przypadku czyli 1.9 TDi +DQS z 2.5 TDi

Przedewszytskim czy sanki pasują, łapy skrzyni itd.

Nie piszcie o pedałach i czujnikach bo to ogarne.

Chodzi mi tylko o to żeby skrzynia siedziała w aucie na ori mocowaniach

---------- Post dopisany 12-06-2012 at 23:27 ---------- Poprzedni post napisany 03-04-2012 at 01:34 ----------

Jutro rozpoczynam rzeźbę skrzyni z automatu na manual i w zasadzie pzostała mi kwiesia tylko czujnika sprzęgła. Gdzie od niego trzeba kable dać? Gdzie się wpiąć? Chodzi mi potem o poprawne działąnie tempomatu

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

tydzień ciężkiej pracy:facepalm: już mam za sobą po automatycznej skrzyni ani śladu :grin: poradnik dużo wyjaśnił POLECAM :wink:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

w dwa dni bez problemu da radę

Opublikowano

może da ale robiłem to po robocie i za dużo dziennie nie szło zrobić

Opublikowano
  • Autor

a to sorki zwracam honor bo zabawy naprawdę jest dużo

Opublikowano

można gdzieś zasięgnąć informacji odnośnie oznaczeń skrzyń biegów/ przełożeń i do jakich silników pasują ?

Opublikowano
można gdzieś zasięgnąć informacji odnośnie oznaczeń skrzyń biegów/ przełożeń i do jakich silników pasują ?

Zestawienie modeli ť Audi Klub Polska było wiele razy na forum

Opublikowano

Mógłby ktoś zrobić zdjęcie gdzie ten przewód doi serwa przychodzi ? :decayed:

Bo tylko tego jeszcze nie wiem z całej przekładki a chciałbym zacząć w przyszłym tygodniu:decayed:

Opublikowano
  • Autor

przewód idzie za serwem i wchodzi do pompki sprzęgła i idzie od niej do wysprzęglika jak wyciągniesz zaślepki i zamontujesz pompke to wtedy zobaczysz

Opublikowano

Pompkę montuje sę od strony kabiny czy od zewnątrz ? :decayed:

Chodzi o tą wypustkę która wychodzi z zbiorniczka na płyn po prawej stronie ?

540x405_pompa_hamulcowaserwo_vw_passat_b_23201867.jpg

Opublikowano
  • Autor

pompkę montujesz od strony kabiny do pedałów do tej wypustki wpinasz zasilanie do pompki tu nie ma ciśnienia to wystarczy dobrze ponasuwać wężyki , z pompki wychodzi 2 przewód wkręcany albo na szybko złączkę zależy na jaką pompkę trafisz to musisz mieć odpowiedni przewód i on idzie od pompki do wyprzęgnilika przy skrzyni

Opublikowano

Uważacie że jeżeli mam sprawny automat , który bardzo ładnie przerzuca biegi , warto zmieniać go na manual?

Mam opcje wymiany za 500-700 zł u znajomego , gość ma wszystkie części do mojej audi i mówił że jeśli chce może mi to wymienić spokojnie.

Myślicie że warto? Do silnika 1.8 20v 125km jednak wolałbym manual , oczywiście nie chce robić tego dla spalania , bo to akurat tutaj gra najmniejszą rolę.

Opublikowano
  • Autor

zależy co bardziej wolisz . Plus dodatkowy po wymianie na manual, że auto lepiej się zbiera

Opublikowano

Ja bym nie zmieniał gdybym nie musiał, teraz kolene auto również będzie w automacie, mam miłe wspomnienia, ptócz tego że auto się odmuliło.

Opublikowano

W piątek zabieram się za przekładkę, macie może jeszcze jakieś cenne informacje które mogłyby mi ułatwić pracę ?:decayed:

Ps. ma ktoś może zdjęcie tej lewej łapy i kątownika jaki trzeba tam dać ? Mógłby ktoś podać wymiary tego kątownika :wink:

Opublikowano

kup łapę od V jak koledzy pisali wcześniej i nic nie będziesz musiał spawać,łożysko igiełkowe sobie zakup

Opublikowano

Ciężko ją dostać na poczekaniu...:kwasny: