Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy są potrzebne spryskiwacze w xenonach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma takiej mozliwosci zeby samochodzy z xenonami z fabryki po 2000 roku wychodzily bez spryskow.

(zreszta wszystkie chyba mialy ksenon)

wlasnie nie wszystkie mialy. to ze w lampie jest soczewka nie jest jednoznaczne z tym ze jest tez xenon.

Opublikowano

wlasnie nie wszystkie mialy. to ze w lampie jest soczewka nie jest jednoznaczne z tym ze jest tez xenon.

To ze chyba wszystkie mialy napisalem zanim sprawdzilem, a co do wuja to na 100% ma xenon bo oprócz slicznego xenonowego swiatla potrafie rozpoznac przetwornice i zarówke :> Poza tym co do Touarega to mial trzy rodzaje lamp: halogen, xenon i Bixenon. Jesli ktos potrafi odróznic to wiadomo o co chodzi. Nie wychodzily Touaregi z sama soczewka. Albo jedna soczewa i zwykly xenon albo dwie i Bixenon.

Przeglądnąłem właśnie ok 100 ogłoszeń touaregów z ksenonami, z 2005 na mobile.de - wszystkie mają spryskiwacze

Pierwszy z brzegu Touareg na mobile.de i prosze jak byk xenon i bez sprysków http://www.mobile.de/SIDUZRUXtjjhggrplFfvMU38A-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1186512409A1Iindex_cgiD1100CCarZ-t-vctpLtt~BmPA1A1B20D3338%81S-t-vCaMiMkQuSeUnVb_X_Y_x_ysO~BSRA6D1100B36E25200BGNCPKWA0HinPublicA2A0H10000000A0A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=1&id=11111111268240393& a tu nastepny i tak mozna by mnozyc przyklady, a tu kilka Touaregów z tejze stronki z xenonkiem ale niestety bez sprysków :)

touaregmn5.th.jpg

touareg2mq7.th.jpg

touareg3eh2.th.jpg

touareg4io4.th.jpg

Poza tym zastanawia mnie jedna rzecz, ze w Niemczech jest mnóstwo aut z dokladanym xenonem bez spryskiwaczy. Wystarczy przejrzec mobile.de lub autoscout24.de zeby sie przekonac ze np. co drugi Passat B5 który ma xenon nie ma sprysków nie mowiac o innych autach). Przeciez Niemiecka Policja slynie ze swojej stanowczosci co do przestrzegania przepisów i nakladania bardzo wysokich kar. Watpie zeby tylu Niemców ryzykowalo i lamalo prawo. Panowie cos mi sie wydaje ze te cale obowiazkowe spryskiwacze do xenonów to jakas teoria spiskowa. Zreszta co do sprysków t o auta wychodzace fabrycznie bez xenonu tez je mialy, np. Volvo, czy Saab. A jesli auto ma seryjnie montowany xenon to wiadomo ze to wersja z najwyszej pólki i jakby spryski jako dodatek jest nieodzowny. Ten problem trzeba zglebic bo jak dla mnie jest zbyt wiele niewiadomych :mysli:[br]Dopisany: 07 Sierpień 2007, 20:21 _________________________________________________

to ze w lampie jest soczewka nie jest jednoznaczne z tym ze jest tez xenon.

Tego akurat nie trzeba mi tlumaczyc, zwlaszcza ze przez rok zajmowalem sie glownie sprzedaza reflektorów samochodowych ;)

Opublikowano

Niemiecka Policja slynie ze swojej stanowczosci co do przestrzegania przepisów i nakladania bardzo wysokich kar. Watpie zeby tylu Niemców ryzykowalo i lamalo prawo.

zdziwil bys sie ile jest ryzykantow ;)

Zreszta co do sprysków t o auta wychodzace fabrycznie bez xenonu tez je mialy, np. Volvo, czy Saab.

to jest zupelnie inna bajka bo to sa auta skandynawskie i tam panuja troche inne warunki. tak samo kazde volvo i saab jest wyposażone w swiatla do jazdy dziennej. i to juz od lat.

Opublikowano

A zauważyłeś że 3 z tych 5 to amerykany? I właśnie sprawdziłem w ETCE na Europę nie było takich ksenonów w 2005 tylko zwykła soczewka albo biksenon plus ew. z doświetlaniem zakrętów, widać to także w ogłoszeniach o reflektorach-tam trudniej wcisnąć kit. Powtarzam jeszcze raz: naklejka z kodami wyposażenia i oznaczenia klosza - to jest wiarygodne wyposazenie fabr., bo poza tym to nakombinowanych wersji i opisów nie brakuje

Dopisuję po paru minutach: widzę że kolega na siłe usiłuje nam coś udowodnić, nawet te przykłady dobiera tendencyjnie- ten biały jest z kolei z Emiratów Arabskich-oto pełny link http://www.mobile.de/SIDS0-LI0YUDA0Xac2fmADvKQ-t-vaN%E3Dex%E9DlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgi%82Z-t-vCaCiCoHsMiMkMoPESeTsZikWkmrD~BCDA1A7KBremerhavenADC603B36E25200pTouareg%FF%A03.2-%3DArrival%FF%A0is%FF%A0expected%FF%A0on%FF%A0August%2C%FF%A021%3D-E21990CCarC680E27568C162E84000G2004-04J1186524421%82Z-t-vCaCiCoHsMiMkMoPESeTsZikWkmrD~BCDA1A7KBremerhavenADC603B36E25200pTouareg%FF%A03.2-%3DArrival%FF%A0is%FF%A0expected%FF%A0on%FF%A0August%2C%FF%A021%3D-E21990CCarC680E27568C162E84000G2004-04A1Iindex_cgiD1100CCarZ-t-vctpLtt~BmPA1A1B20D3334%81S-t-vCaMiMkQuSeUnVb_X_Y_x_ysO~BSRA6D1100B36E25200BGNCPKWA0HinPublicA2A0H10000000A0A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=10&id=11111111261848897&

jeszcze raz przejrzalem te z mobile: przykłady kolegi to ok 1 procent z ogłoszeń i poza tym ewidentne błędy w opisie robione przez handlarzy arabskich i tureckich to są zwykłe soczewki (oczywiscie chodzi mi o reflektor, być może są włożone do nich przetwornice i żarniki ale to nie ori), a co do wersji USA to nie wiem, tam mogą być inne przepisy

Opublikowano

Panowie znalazłem taką stronę bo też chcę założyć xenony do swojej A4

http://www.xenony.pl/

Opublikowano

Co do Touarega wuja to mala poprawka, jest z 2004r. Nie zmienia to jednak faktu ze na 1000% sa w nim xenony na jedna soczewke. Nie jestem w stanie sprawdzic ani kodów wyposazenia ani sygnowania lampy bo nie ma mnie w Polsce, jesli uda mi sie zdobyc te informacje napewno sie nimi podziele. Co do tego czy te auta ze zdjec to wersje arabskie czy amerykanskie to nie mam pojecia, a co do aut skandynawskich i sprysków to nie wiem czy twoja teoria jest trafna bo rodzice swego czasu mieli VW Golfa I wersje na szwajcarie (pelen exclusive :D) i na zderzaczkach mial piekne spryski chociaz w tamtych czasach chyba bylo trudno o xenon :naughty:

Poza tym nawiazujac do wypowiedzi jednego z kolegów z forum to faktem jest ze same spryski nie zapewniaja czystosci lamp, zapewniaja ja dopiero wycieraczki takie jak np w Volvo. Przeciez przy zabrudzonej lampie samo jej spryskanie moze dac efekt jeszcze gorszy w postaci brudnych zacieków. To tak jakby spryskac szybe plynem i go nie zetrzec. Jak dla mnie same spryski wogle nie polepszaja dzialania xenonu. Nie moge sie wiec zgodzic z twierdzeniem (czyjekolwiek by ono nie bylo, chociazby decydentow) ze do prawidlowego dzialania xenonu potrzebne sa spryski. Co do systemu samopoziomowania jak najbarrdziej uwazam zze musi byc.[br]Dopisany: 09 Sierpień 2007, 20:51 _________________________________________________

ten biały jest z kolei z Emiratów Arabskich

A skad akurat to kolega wie? Tam nigdzie o tym nie jest napisane :chytry:

Opublikowano

.[br]Dopisany: 09 Sierpień 2007, 20:51 _________________________________________________

ten biały jest z kolei z Emiratów Arabskich

A skad akurat to kolega wie? Tam nigdzie o tym nie jest napisane :chytry:

Swissra Used Cars

behind al wehda street

UAE-24678 Sharjah

Opublikowano

Ja nie zaprzeczam że wujek może mieć ksenony, ale na pewno nie były orginalnie założone z fabryki to raz, po drugie nie dyskutujemy tu o wycieraczkach/spryskiwaczach przy zwykłych lampach bo to nie ma nic do rzeczy i zamówić można je sobie do wielu modeli ze zwykłymi lampami (widzialem nawet w jakimś starym katalogu dużego fiata z lat siedemdziesiątych z wycieraczkami na eksport), po trzecie spryskiwacze w ksenonach to nie takie jak na szybę, lecz wyskociśnieniowe i ich skuteczność przewyższa wycieraczki - miałem 3 różne auta z ksenonami i zapewniam, że fabryczne spryski bez problemu dają radę. Zresztą to wszystko kolega jako zajmujący się kiedyś handlem lampami powinien wiedzieć, a poza tym jeśli nie widział auta wujka to skąd wie czy tam są przetwornice, żarniki itd i jakie?

Opublikowano

O właśnie, a dokładnie o ksenonach to jest jeszcze oprócz wymienionych w artykule 45 i 48, regulamin no.98 EKG/ONZ, w ITS powinni mieć tłumaczenie

Opublikowano

a poza tym jeśli nie widział auta wujka to skąd wie czy tam są przetwornice, żarniki itd i jakie?

Widze ze kolega nieuwaznie czyta posty. Aytko widzial dokladnie z kazdej strony, od wewnatrz pod maska i nawet mial okazje wypróbowac jego mozliwosci. Nie ma mnie jednak w tej chwili w kraju wiec nie jestem wstanie sprawdzic kodow i oznaczen na lampie :naughty:

Musze przyznac ze co cale zamieszanie ze spryskami do xenonów nieco mnie skolowalo.. Wychodzi wkoncu na to ze oprocz orginalnych lub homologowanych lamp xenopnowych trzeba miec jeszcze odpowiednie zarówki, spryskiwacze i system samopoziomowania. To praktycznie oznacza wymiane calego przodu bo jesli spryski to juz caly zderzak a i system samopoziomowania duzo kosztuje.

A tak na marginesie to jak moge najprosciej sprawdzic czy moje xenony maja samopoziomowanie???

Opublikowano
  • Autor
Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Pan wielki specjalista chyba rozumie znaczenia slow. Raz pisze "powinny" a raz "musza". A to nie sa wyrazenia tozsame.

Ja osobiscie jestem zdania ze spryski powinny byc. Ale jak ich nie ma to Panowie policjanci nie maja prawa sie przyczepic. Niech ktos poda Polski przepis a nie artykul. Takie cos to i ja moge napisac. Wkleic pare fot i udowadniac cos. Polskich kierowcow obowiazuje

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Dz. U. 2003 nr 32

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm

W ktorym nie ma nic o spryskach.. :evil:

Opublikowano

A tak na marginesie to jak moge najprosciej sprawdzic czy moje xenony maja samopoziomowanie???

gdzies juz o tym pisalem, stan przed sciana i zapal swiatla. jesli masz to zobaczysz...

Opublikowano

W ktorym nie ma nic o spryskach..

no cóż, ja tę ustawę inaczej czytam :

§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";

2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

Zwróć uwagę na mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest...

ZAŁĄCZNIK Nr 3

WYKAZ PRZEDMIOTÓW WYPOSAŻENIA I CZęŚCI ZWIĄZANYCH Z BEZPIECZEńSTWEM UŻYTKOWANIA POJAZDU I OCHRONĄ ŚRODOWISKA

......................

14 Urządzenia świetlne i sygnalizacyjne: reflektory elektryczne do motocykli, motorowerów i rowerów, lampy świateł błyskowych ostrzegawczych, klosze do lamp sygnalizacyjnych i cofania, osłony reflektorowe

Jako, że jesteśmy w UE, obowiązuje nas także Regulacja R98 Unii Europejskiej, jest tam też odnośnik do Regulacji R99

Tam jest mowa o spryskach oraz pozycjonowaniu, choć to drugie jest dość dziwnie omawiane (jest napisane, jak światło powinno się zachowywac).

Opublikowano
  • Autor
Zwróć uwagę na mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest...

Wlasnie.. moga

§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";

2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji

To sie tyczy oznaczen na reflektorze. Czy maja homologacje. Ja nie mowie o wkladaniu h.i.dow do reflektorow do tego nieprzystosowanych. Kazdy klosz ma oznaczenia:

RL - do jazdy dziennej

C - mijania

R - drogowy

CR- mijania i drogowy

C/R mijania lub drogowy.

Litera H oznacza, ze reflektor przystosowany jest do zarowek halogenowych (H1, H4, H7), a D - ksenonowych.

Takze te przepisy dotycza tylko homologacji klosza. A spryski tak jak napisales moga byc.

Poza tym czlonkiem Uni jestesmy od 1 maja 2004 roku. A prawo nie dziala wstecz.

Opublikowano

Wlasnie.. moga

nie rozumiesz, tam jest napisane wyraźnie : mogą, jeśli są spełnione.

Czyli, jeśli nie są spełnione, to nie mogą być użyte.

Rzeczy z kontekstu wyrwane zawsze inaczej można rozumieć.

A spryski tak jak napisales moga byc.

to ty tak uparcie przeinaczasz, ja co innego napisałem

Poza tym czlonkiem Uni jestesmy od 1 maja 2004 roku. A prawo nie dziala wstecz.

no tu mnie zabiłeś... masz przegląd auta zrobiony od 2004 i wciąż aktualny ?

O jakim "prawie wstecz" Ty tu piszesz :)

To, że te regulacje są dość luźno traktowane w prawie wszystkich krajach Unii (łącznie z Anglią czy Niemcami nawet) to inna sprawa, ale w tym temacie trochę teoretyzujemy. Wątpię, że którykolwiek diagnosta słyszał o R99.

Opublikowano
  • Autor

pre_pl nie przeglad tylko produkcja auta. I co np taki wlasciciel starego mercedesa klasy S (z 1994r) z xenonami ma sobie zalozyc spryskiwacze? :mysli: Nie sadze.. Ta regulacja dotyczy wylacznie producentow aut produkowanych po 2004 r.

Opublikowano

bardzo dobre pytanie :th: , przyznam się że nie miałem pojęcia jak to wygląda.

Musiałem trochę poszukać, znalazłem na niemieckim forum :

http://www.verkehrsportal.de/board/index.php?showtopic=20029

takie oto informacje :

- auto z oryginalnymi xenonami (Twój mesio z 1994 roku :naughty: ) może śmiało popylać legalnie po drogach

- jeśli takie auto miało stłuczkę i zostały uszkodzone oryginalne xenony bez sprysków, to do 2000 roku mógł zamontować ponownie te same. Po 2000 musi zamontować już z autopoziomowaniem i spryskami. (§72 zu §50 StVZO )

Oczywiście to w Niemczech.

W Polsce przyznam, że nie wiem jak taka sytuacja by wyglądała (ta ze stłuczką powyższą).

Ale widać wyraźnie, że nie tylko Polacy mają z tym problem :D[br]Dopisany: 12 Sierpień 2007, 15:52 _________________________________________________

Ta regulacja dotyczy wylacznie producentow aut produkowanych po 2004 r.

Masz jakiś link, który mówi o tym ? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Szukalem szukalem i wreszcie znalazlem.

http://www.xenony.pl/content/view/2/3/

P.S pre_pl Ten post powoli staje sie dialogiem.. :polew:

Opublikowano

No i wkoncu konsensus :th: Czyli jednak wychodzi na to ze posiadajac orginalne xenony (niekoniecznie zamontowane w fabryce) w aucie sprzed 2000r nie trzeba wcale miec sprysków i samopoziomowania, co wiecej nikt w praktyce nie ma prawa karac za ich nieposiadanie. Ale jak to mowia nieznajomosc prawa szkodzi, w tym przypadku na nerwy tych ktorzy zalozyli xenonki i nie posiadaja osprzetu dodatkowego :D