Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Duże zużycie oleju pomimo wymiany odmy, przewodów, kierownicy ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja zapytam o ten specjany filtr oleju-gościu jeszcze nie napisał co to było dokładnie.

A czy u was jak otworzycie korek oleju (silnik chodzi) to dmucha???? Sprawdzcie,u mnie dmucha.A bagnetem nie dmucha.Wychodziłoby na uszczelniacze,prowadnice zaworowe.Jakby dmuchał z bagnetu to że powinny pierścienie być dojebane.Bo jeżeli tak wszyscy mamy to proste że to ciśnienie dodatkowo tłoczy olej przez odmę do przepustnicy i idzie olej w eter.Taka moja teoria skromna jest.No chyba że wszystkie silniki tego modelu dmuchają spod korka oleju i tak ma być.Piszcie może wspólnie coś wykminimy.Komu dmucha,komu nie????

Opublikowano
  • Autor

sprawdzę - póki co z maxa oleju jaki miałem i na trasie ok 600 km waliło mi MIN a teraz po zmianie oleju i kata - mam prawie 2 000 km i nic .. :) zeszło może 1 ew 2 mm oleju od max ... co uważam za mega sukces ! :)[br]Dopisany: 26 Lipiec 2010, 21:55_________________________________________________aha, wcześniej max 120 - teraz i 160 km/h katałem :) i w pipę dostawał :)

Opublikowano

Ja kupie nowe A4 to pierwsze sprawdze czy dmucha spod korka i z rurki bagnetu czy nie, hehehe :polew:

(u mnie dmucha...)[br]Dopisany: 27 Lipiec 2010, 08:31_________________________________________________Witam! Hehe, ponioslo, to fakt, ale prawda jest, ze autko bardzo przyjemne i dobrze sie tym jezdzi.

Olej nie znika, tylko jest spalany w komorze spalania(o ile nie ma wycieku zewnetrznego), dostaje sie tam przez pierscienie zgarniajace i uszczelniajace (tak jest wg mnie), do tego pewnie przydaloby sie wymienic uszczelniacze zaworowe, bo po nich olej splywa [do komory spalania], ale tak naprawde, jesli sie pilnuje poziomu oleju to nie ma problemu, auto sprawuje sie swietnie, zuzycie paliwa na bardzo dobrym poziomie (staram sie operowac umiejetnie pedalem gazu :tongue4:)

Ostatnio dolalem specjalny srodek OIL TREATMENT zalecany przy tego typu problemach, czekam na efekty...

Pozdrawiam serdecznie! :hi:

Opublikowano

Testuj Rafal-L tego motula i napisz coś po kilku tysiącach km.Jakie efekty,mam na myśli.

Prośbe mam.Jak byś luknoł na korek od oleju.Czy na włoczonym silniku po otwarciu korka dmucha z otworu.Chciałem porównać kilka samochodów,ale ogólna zlewka.O pardą M_ILES napisał,żę u niego dmucha.U mnie np. to napier..a jak suszarka do włosów na 1szym biegu.Ale nic nie dymi,to pociecha.Pozdrawiam wszystkich przy okazji!

Opublikowano

Witam wszystkich! U mnie terz dmucha jak cholera!

Opublikowano

Siemanko.Dzięki.A dużo żre i jakiego oleju?

Opublikowano

Motula bede testowal za miecha i napewno napisze odczucia, slyszalem ze ma pomoc w zmniejszeniu zużycia oleju. Tez dmucha z Otworu wlewu Oleju.

Opublikowano

jeszcze jeden post nie na temat i autor takiego ma ostrzeżenie :evil:

Opublikowano

Żre jakies 0.5l na 1500km, a leje castrola 10w40. Przed wymiana odmy brał 0.5 na 1000. Odme wymienialem bo byla peknieta.

Opublikowano

Ja leje dokładnie Mobil 1 ESP 0W40 żre go jakoś 0,7 na 3 tyś :wallbash:

Ale w poniedziałek jadę na przegląd i wymianę rozrządu do ASO więc powiercę im dziurę w brzuchu dlaczego tak jest. :naughty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powitać :hi:

Dawno mnie nie było, ale wpadam jedynie dorzucić 3 grosze, że po założeniu opaski zaciskowej na największy z przewodów odmy, przestało kichać olejem i nie ma osadu. Oczekiwałem rychłego komunikatu OIL MIN (lato, zwiększone zużycie itd.), ale nic takiego się nie pojawiło. Niedawno wymieniłem olej MOBIL ESP 5W-30 na MOTUL X-CESS 8100 5W-40, obserwuję sytuację i o dziwo auto nie klekocze przy starcie zimnego silnika (pewnie za jakiś czas mu przejdzie, ale jednak mam nadzieję :rolleyes:).

Zobaczymy kiedy teraz pojawi się komunikat OIL MIN (w końcu to ALT-ek), ale po tych zabiegach powinien pojawić się nieco później i na razie jest szansa, że tak będzie. Może jest to w końcu jakieś rozwiązanie po tej całorocznej dłubaninie...

KEEP FIGHTIN'!!! :a4fan:

Opublikowano

Witam wszystkich...

Może troche zaleci chwaleniem się ale dla mnie to też osobisty sukces.

Po zmianie z 5W30 na 10W40 ( castrol magnatec ) skończyło sie branie oleju !

Obecnie przejechałem 1500km od zmiany i olej jak był tak jest w tym samym miejscu.

Także chłopaki nie bać się przechodzić na półsyntetyk - ALT chyba tego potrzebuje...

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano
  • Autor

Hey - zmiana oleju na 10 W 40 - rewelacja - skonczylo sie lykanie oleju - wariator zaczął mniej stukac - pozniej rpawie wcale i teraz znowu slychac - mniej ale jest - dziwne, bo roznei z roznym natezeniem - nie każdego dnia z rana tak samo - ogólnie jest OK :)

Opublikowano

Hmm, innymi słowy taniej i lepiej :good: Przekonacie mnie jednak dopiero jak dobijecie do 10.000km bez kontrolki "OIL MIN", hehe. Ale kibicuję i będę porównywał ze swoim stanem. Jak będzie lepiej to też skaczę na półsyntetyk :>

Opublikowano

Ja jeździłem na 0W40 brał około 0,7 na 3 tyś.

Teraz zalali mi 5W30(0W40 został mi w garażu :wallbash:) Zobaczymy ile będzie brał.

Opublikowano

Mi na 5W-30 pił 0,3l na 1000km, czyli wynik trochę gorszy, ale w ostatecznym rozrachunku może wyjść na jedno. Tragedii chyba nie będzie :wink4:

Opublikowano

Obecnie będę przechodził z polsyntetyka na pełen syntetyk 5w40 Motula x-cess , wcześniej mialem zalany syntetyk 0,4 na 3500 i chodził lepiej, na sprawdzenie wlałem polsyntetyk przejechane 6k pije 0,5 na 3000tyś i wydaje mi sie ze chodzi ciężej. Wiec przejdę z powrotem na syntetyk i zobaczę co będzie na Motulu:D Czeka juz w szawce na wymianę + filtry i wyczyszczenie calego dolotu łącznie z przepustnica i uszczelnieniem Klawiatury:D

Opublikowano

Ogólnie to teraz będę mieszał ten 5W30 z 0W40 bo kupiłem na dolewki i zostało mi 3 L :shocked: Więc muszę coś z tym zrobić.

Ale na pewno na 1 test ile bierze kupie jedną butelkę 5W30 :)

Ale patrząc po forumowiczach to jednak większość z nas już się poddała z walczeniem o olej o ile pije poniżej 0,5 na 1000 km.

Wszyscy szukają tylko tańszego oleju...

W ASO przyznali mi, że jest to wada konstrukcyjna silnika :shocked: ale dlaczego audi nic z tym nie zrobiło? :thumbdown:

Opublikowano

A co, mieli przyznawać się do totalnej wtopy? I co by zaoferowali tysiącom posiadaczy tego modelu - wymianę silnika na nowy? Przyznać by się mogli w małej acz ważnej sprawie - jak Toyota w przypadku pedału gazu (to Japończycy - inne podejście). Drobna wymiana elementu i po wszystkim, ale silnik? Tego nie widzę - to byłoby dla nich marketingowe i finansowe samobójstwo :gwizdanie:

Ps. Nie wiem czy mieszanie oleju to dobry pomysł :mysli:

Opublikowano

Panowie za szybko sie pochwaliłem :P

Ale to i tak jakieś anomalia... Przejechałem 500km po mieście - stan oleju bez zmian potem 700km autostrada + miasto naraz, olej bez zmian.

Następnie 100km lekkich górek - kontrolka oil min, zatrzymuje sie - no faktycznie minimalnie zeszło ale ale dalej było blizej połowy niz kreski minimum, po 100km kolejny raz oil min - i na bagnecie faktycznie zaczeło sie minimum... Dolałem 100ml, po 200km znowu oil min :/ Noz do chu%a jak to jest :/

1200km bez dolewki a potem po 200km od dolewki 100ml znowu dolewka :| Teraz dolałem na gorącym silniku ponad pół stanu i zobacze ile to starczy na normalną jazde...

Niewiem, moze te górki + zapakowany samochód 4 osoby + pełen kufer = ciężej audiczce i.... ( no własnie co ;/ ? )