Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Duże zużycie oleju pomimo wymiany odmy, przewodów, kierownicy ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

coż może w takim razie ktoś sie zdecyduje i zaleje Long Lifa Castrola 0w30

Jeśli chodzi o filtr to na allegro pełno jest takich rzekomo org.

http://allegro.pl/item1103364160_filtr_oryginalny_audi_80_b4_a4_a6_a8_passat_b5_b6.html

http://allegro.pl/item1140867241_org_filtr_oleju_audi_a4_b5_tt_1_6_1_8.html[br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 07:57_________________________________________________swoją drogą skocze dzisiaj na sprawdzenie ciśnienia na cylindrach ... . :rolleyes:[br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 08:47_________________________________________________ciśnienie sprawdzone i jest oki ...

chłopaki jak później uruchomiłem silnik to stwierdzili, że można spokojnie szklankę postawić ,

tak równiutko pracuje i abym d*py nie zawracal hehe....

a co do oleju to 1L na 3tys. to stwierdzili ze nie ma co sie przejmować ...

Opublikowano
  • Autor

aramir - a jak końcówka wydechu -czysta czy w środku jest sadza ?

Opublikowano

lekka sadza jest, ale to normalne ...

w poprzednim aucie czyli honda civic`u tez miałem, a oleju nie brał wcale ....[br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 13:21_________________________________________________tigy - sprawdzałeś ciśnienie na cylindrach ???

Opublikowano
  • Autor

jeszcze nie - ale chodzi jak ta lala na jałowym - można w bierki na nim grać :) ale przy okazji sprawdzę :) póki co testuję nowy olej ! dam znać bo jadę w trasę jedna drugą i powiem co to dało :)

Opublikowano

Ostatnio zrobiłem mała trasę około 1500km i dolałem około 0,5L .Olej Midland 10W40 .

Opublikowano

mówicie że powinien być książkowo 0w30?? :przebiegly: To teraz chyba zaleje i ja takiego motula bo widzę że jest 8100 x-lite to może się zlikwiduje te klekotanie które niestety i mojej jednostki nie omineło :kwasny: Chociaż pamiętam że chwile jeździłem na oleju zalanym w niemczech i nie było tego... Ciekawe co to był za olej :mysli:

P.S wczoraj zajrzałem ile jest oleju bo już chyba z miesiąc się tym nie interesowałem :decayed: 100% stanu :toon:

Opublikowano

Do tego silnika tylko pełny syntetyk,żaden mineralny czy półsyntetyk.

Opublikowano

Mi również wywala błąd katalizatora co 500km, rura odymiona.Spalanie oleju motul 10w40 0,7/1200km w trasie .Pytanie do kolegi tigy czy poradziłes sobie z błędem kata i ile może kosztować ori kat

Opublikowano
  • Autor

kat padł, padła też mi sonda pierwsza 5 - pinowa, sonde wymieniłem a kat dalej błedy walił ... kata mam Bosala - coś za 800 zł ... :/ co do oleju - Valvoline MaxLife 10W-40 od dzisiaj - mam już ponad 200 kkm i czas był już ku temu, zwłaszcza że w niemczech leją nawet minerala :/ ... a co do kata - może padł od oleju .. powiem jutro po ogledzinach :) [br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 21:05_________________________________________________a więc ... prawdopodobnie kupiłem auto gdzie kata wrzucono już używanego ... stąd szybko się zapchał - jest zabity ... (kurcze a tak ładnie jezdził mimo to) - montują do kupy .. heheh, odbieram po południu i zobaczemy co dalej - dzisiaj sprawdzane 20 min po wyłaczeniu silnika - max olej. Testujemy ... :)

Opublikowano

kat padł, padła też mi sonda pierwsza 5 - pinowa, sonde wymieniłem a kat dalej błedy walił ... kata mam Bosala - coś za 800 zł ... :/ co do oleju - Valvoline MaxLife 10W-40 od dzisiaj - mam już ponad 200 kkm i czas był już ku temu, zwłaszcza że w niemczech leją nawet minerala :/ ... a co do kata - może padł od oleju .. powiem jutro po ogledzinach :) [br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 21:05_________________________________________________a więc ... prawdopodobnie kupiłem auto gdzie kata wrzucono już używanego ... stąd szybko się zapchał - jest zabity ... (kurcze a tak ładnie jezdził mimo to) - montują do kupy .. heheh, odbieram po południu i zobaczemy co dalej - dzisiaj sprawdzane 20 min po wyłaczeniu silnika - max olej. Testujemy ... :)

Testuj testuj Tigy trzymamy za ciebie kciuki ... :hi:

Opublikowano
  • Autor

więc - kat był już przypchany - teraz to żywczyk się zrobił - chodzi lżej i żwawo wchodzi na obroty - lekko i dynamicznie - znaczna różnica - a sądziłem że łądnie chodzi, teraz to śmiga :P zdemontowany cały wydech, now uszczelniacze, uszczelki itd - zobaczymy co dalej - póki co super. Nie ma lekkiej dziurki przy zmianie biegów - a była przy zmianie na niskich obrotach, po zmianie oleju - na drugi dzien mniej slyszalne klekotanie - w razie poprawy - dam znać, w sobotę jadę w trasę - zobaczę jak olej :)

Opublikowano

Po czym poznać ,że katalizator zapchany?Jakie jest antidotum,zakup nowego?

Opublikowano
  • Autor

u mnie były błedy - jakoś na vagu 16804 - teraz też wiem że lekkie mulenie - z niskich obrotów ruszając - moc powinna być już od 1000 obr - przy większych przypchaniach - większe zużycie paliwa, przegrzewaie itd - poznać przyczynę usterki można wyciągając go - organoleptycznie potwierdzając uszkodzenie - zapchanie lub ukruszenie, wytopienie ... można kupić od patentowego rozwiazania z rurką - poprzez zamienniki itd..[br]Dopisany: 15 Lipiec 2010, 06:01_________________________________________________hey - potwierdzam .. po zmianie oleju - po dwóch dniach ustąpiło praktycznie całkowicie klekotanie przy rozruchu ! :):notworthy: :notworthy:

Opublikowano

u mnie tez po wymianie oleju ustąpilo klekotanie ale za pare dni niestety wrocilo :confused4:

Opublikowano
  • Autor

aha - no nic czeka mnie sporo km - zobacze jak trasa, błedy i olej ... dam znać w nowym tygodniu w tej kwestii - póki co chodzi jak ta lala :) może przegrzewający się katalizator dogrzewał silnik ? :P dodatkowe opory wydechu itd ...[br]Dopisany: 15 Lipiec 2010, 10:01_________________________________________________Panowie - póki co przejechane prawie 800 km ... i ...

1. Już po 600 - 650 km wskakiwała mi kontrolka poziomu oleju ... dolewka na poziome 0,3 l ... przejechane więcej, z większą prędkością i nic ... nie zjadło oleju !! sprawdzę dokładnie co i jak - sprawdziłem rano - max poziom, czyli tyle ile było od zalania nowego oleju ... nic nie ubyło .. ? :)

2. Znaczący wzrost momentu na niskich obrotach, żwawy silnik, dynamiczniejszy - mniejsze zużycie paliwa ok 50 - 80 km na zbiorniku.

3. Nie zamula na długiej trasie (po 3 godzinach jazdy potrafił robić wrażenie że nie ma dalej ochoty jezdzić :P)

4. Zobaczymy jak dalej się potoczy los ALT'ka :)

Przypomnę, wymiana sondy, kata i oleju na półsyntetyk.

Opublikowano

Tigy rozumiem ze zrobiłeś 800km i nic nie dolałeś , ale dlaczego w taki sposób sprawdzasz olej ...

Olej sprawdzamy po przykładowo 10min po wyłączeniu silnika .... :chytry: jaki wówczas masz wynik ...

PS. A i przypomnij mi jaki olej 10w40 wlewasz , jakiej marki ...

i jeszcze jedno ile dałeś za kata ??

Opublikowano
  • Autor

Hey - nie miałem jak sprawdzić na równej powierzchni po 15 min - staram się sprawdzać zawsze w tym samym miejscu - garaż - dzisiaj po treningu zajrzę do autka, powiem jak po 15 min wygląda, tak czy inaczej - po 600 - 650 mrygneła mi kontrolka wczesniej - teraz nic a jak wspomniałem na chłodnum silniku max na bagnecie ..

http://habi.pl/a100-valvoline-maxlife-10w-40 - a za kata z Bosala 800 zł - a strego nie chcą kupić bo podobno tylko ALt mają katy nie z ceramiki tylko jakieś stali ... wiecie coś o tym >?<

Klekotanie jak pisałem zmniejszyło się i wygłuszło ale całkowicie nei przeszło -i tak jest cały czas - nie zmniejsza się bardziej póki co ani nie wraca do klekotania jak wczesniej. Teraz jest całkiem fajnie :)

Opublikowano

Witam kolegow.

Posiadam tez tego nieszczesnego ALT, przejechane prawie 200tys. przebieg oryginalny. Jezdze na Motulu 8100 x-lite 5W40 pelen syntetyk.

Rano na zimnym silniku wystepuje klekotanie tak okolo 2s, na cieplym jeszcze nie klekocze.

Bierze mi oleju okolo 0,3L na 1000km, a jezdze w cyklu mieszanym i miasto i trasy po 1200km praktycznie bez gaszenia silnika.

Zastanawiam sie nad wymiana uszczelniaczy na zaworach tylko jestem ciekawy czy to cokolwiek pomoze, bo wiadomo koszt nie jest maly a jakby efekt mialbyc zerowy to szkoda pieniedzy w bloto wyrzucac.

Czy ktokolwiek robil ten zabieg i moglby sie podzielic opinia jaki efekt to przynioslo?

Opublikowano

Witam

Poczytajcie moje posty dotyczące brania oleju. Ja już od dawna jestem po zabiegu wymiany uszczelniaczy i ....pierścieni (oryginalne były nieco dziwne, ale jak poczytacie to się dowiecie)

Auto brało mi już w pewnym momencie 1l na 1000km (czasem 1l na 100!!). Najpierw wymieniłem same uszczelniacze, niestety nic to nie dało - a dodam że oryginalne były miękkie. Wymiana zupełnie nic nie pomogła. Dopiero wymiana pierścieni na Gates (chyba, nie pamiętam już firmy - ale dobre i świadomie NIE ORYGINALNE ). Znikanie oleju ustało ;P Oczywiście na 10000 km dolewam jakieś 0,8L. Nadmienię że wcześniej stosowałem syntetyk i tylko Castrol, raz mobil. Przejechałem już ze 30000km.

Mimo wszystko mi również samochód dziwnie się odpala....

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=57135.msg1259036#msg1259036

PS. Koniecznie potrzebuję schemat przewodów podciśnienia (trójnik itp. - sami wiecie). Gdzie co i do czego ma być podłączone. Sprawa naprawdę wagi państwowej....