Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Stuki na wybojach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam mały problem z zawieszeniem co mnie już powoli denerwuje, byłem u 2 diagnostów i obaj potwierdzili że brak luzów oraz oznak powybijanych wahaczy podobnie i łącznik stabilizatora oraz końcówki kierownicze są ok. Jeden z nich wspomniał że może być wybita guma koło łącznika (nie sam łącznik) - czy to jest " jabłko końcówki " ?

Jeśli tak to jaki jest koszt tego (nr z etki by się przydał) i czy dam radę wymienić na podnośniku.

Objawy: Stuki dochodzą tylko przy poprzecznych wybojach jest to delikatne pukanie z prawej strony auta (ostatnio miałem nieco większe stuki z lewej strony i oba wahacze górne były wymienione).

Opublikowano

Mam to samo. Niby wszystkie wahacze ok a stuka mi z prawej strony na poprzecznych dołkach i nierównościach :)

Opublikowano
  • Autor

Masz jakieś podejrzenia?

Może ktoś miał takie objawy i znalazło się rozwiązanie ???

Opublikowano

Może drążek kierowniczy??

Luz na łożysku kola?

Opublikowano

:hi:

Miałem to samo. brak luzów na szarpakach nic nie wyszło dopiero na tym przyrządzie do badania amorków wyszły stuki i okazało się że to bananki :wink4: Wcześniej wymieniłem górne wahacze i końcówki i dalej pukało myślałem że mnie trafi cos :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Panowie nie wierzcie szarpakom i mechanikom. U mnie ewidentnie tłukło coś w przednim zawieszeniu. Szarpaki nic nie pokazały, mechanicy nic nie widzieli, żadnych luzów. Wymieniłem komplet wachaczy na LMO i dopiero po wykręceniu starych okazało się że wszystkie miały straszne luzy. Aż przeraziłem się że na takim czymś jeździłem z dzieckiem i to tylko przez tych pseudomechaników którzy nic nie wykryli. :kwasny:

Opublikowano

niestety któryś wahacz ma luzy nie wielkie bo nie wielkie ale przy większych wybojach się oddzywają, no cóż takie uroki naszych polskich dróg :kwasny:

Opublikowano

Witam.Też mam lekkie stuki z prawej strony.Byłem na dwóch SKP.Sprawdzali na szarpakach i skuteczność amorków.Nic nie wykazało.Wszystko jest ok.Powiedzieli aby dalej jeżdzić.Poczekamy zobaczymy po czasie czy będzie mocniej stukać.Troszkę te delikatne stuki wkurzają .Pojadę za miesiąc jeszcze raz na diagnostykę i zobaczę czy są jakieś luzy.

Opublikowano
  • Autor

Mi to samo powiedzieli :confused4:, zobaczę jak długo wytrzymam nerwowo - może koło m-ca

Opublikowano

Mi jeden diagnosta powiedział że " w A4 -kach zawieszenie jest ciężkie do diagnozy, trzeba rozebrać i sprawdzać po kolei" :confused4:

Opublikowano

Mi jeden diagnosta powiedział że " w A4 -kach zawieszenie jest ciężkie do diagnozy, trzeba rozebrać i sprawdzać po kolei" :confused4:

to ten diagnosta jest zaje***ty.W A4 zawieszenie sie dobrze sprawdza i mozna bez sciągana kól z kanału zdiagnozowac usterke wybitego wachacza.
Opublikowano

Podepne sie do pytania wszystko oki a jednak cos nie tak tlucze sie cos i mam wrazenie ze jest delikatny luz na kierownicy rowniez mam wrazenie ze bardziej slychac w srodku niz na zewnatrz

Opublikowano

No i ja mam taki objaw że na mniejszych i większych wybojach coś stuka. Dziś byłem u kolegi na warsztacie, ale nic nie znalezliśmy. Wachacze były wymieniane niecały rok temu, łączniki, gumy i końcówki drążków jakieś 1,5 roku temu. Jadę dziś jeszcze na szarpaki i sprawdzanie amorów.

Opublikowano

To i jak się podłącze. Mimo że na SKP twierdzą że jest ok cos stuka w tylnym lewym kole. bardzo delikatnie ale mnie wnerwia. Ma ktoś może pomysł co to ??

Opublikowano

ja jestem na etapie eliminacji takich stuków.

Wymieniłem końców i bananki i jest trochę lepiej

u mnie górny jeszcze stuka, diagnosta jakoś nie miał problemów żeby zlokalizować luzy

Opublikowano

ludzie czytajcie wymieńcie wszystkie za jednym zamachem :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Mi np pukały dojechane opony strasznie co prawda były prawie łyse. No ale dawały ostro o sobie znać na jakiś wybojach itp, zmieniłem na nówki i teraz cisza jak sto dwa :) .. :hi:

Opublikowano

Ahoj!

Jako że zbliża mi się urlop tak na 3-4 tysiące kilometrów w sumie, postanowiłem poważniej podejść do odgłosów mojego zawieszenia. Otóż raz na jakiś czas, na wyboju (których w Krakowie od groma), zdarzy mi się taki głuchy "PUK" z lewej strony z przodu. Z tego co widzę powyżej, radzicie wymienić całe wahacze. Moje pytanie brzmi - na ile mam się tym przejmować? Jeszcze miesiąc temu też miałem te puki i to o czym poniżej i przechodziłem roczny przegląd, gdzie mi ostro wałkowali zawieszenie i nic nie wykryto.

Druga rzecz to "tyrkający" odgłos przy ruszaniu na sporym skręcie - to przegub? Na ile też się tym mam przejmować? :P W sumie nie jestem w stanie żadnej z tych rzeczy zasymulować, bo zdarza się raz na jakiś czas. Nawet jakbym chciał mechanikowi pokazać o co mi chodzi to niekoniecznie się zdarzy...

Opublikowano

możesz się wogóle nie przejmować,ale jak ci uleci koło przy większej prędkości to nawet strefy zgniotu nie pomogą :kox:

Opublikowano
:polew: sorry :D