tommylee Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 witajcie mam walniętą uszczelkę pod głowicą na 100%, auto łyka na razie małe ilości płynu, kopci na biało po nocy gryzącym dymem itp. Pytanie podstawowe jak wyczaić w silniku V6, która głowica ma walniętą uszczelkę? Są jakieś przyrządy, które pozwalają na silniku w aucie zdiagnozować czy i która głowica ma uszkodzoną uszczelkę. Proszę o porady abym mógł uniknąć kosztów demontażu 2 głowic pzdr
michuNS Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 możesz spróbować zmierzyć ciśnienie na cylindrach, może będzie przebicie na którejś parce... a jak nie to i tak musisz rozebrać najpierw jedną i jak nic nie będzie widać to drugą . Jednak warto przy demontażu nawet jednej od razu wymienić 2 uszczelki roboty niewiele więcej a spisz spokojnie..
hipppek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Koszt samych uszczelek nie jest aż tak duży, w porównaniu z robocizną, ale nie spotkałem jeszcze mechanika, który polecałby wymianę tylko jednej strony. IMHO jak musisz wymieniać, wymieniaj ale komplet.
michuNS Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 spróbuj jeszcze wykręcić świece i może one prawdę ci powiedzą..ale do końca bym na tym nie polegał, potraktowałbym to tylko jako wskazówkę gdzie szukać...
Narcyz 35 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Świece mogą to pokazać tak jak wspomniał kolega wyżej , a na pewno odkręcenie kolektora wydechowego to pokaże. W pracy mamy auta z silnikami V 12 cylindrowymi ( 12 głowic ) i zawsze w tym celu zdejmujemy kolektor aby wiedzieć którą głowicę zrzucić.
tommylee Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2010 jestem na 99% pewien, która to głowica po wykręceniu świec. Wszystkie 5 świec są ok, a jedna jest blada, i to pewnie na tym garze dostaje się płyn. Niby koszt uszczelki nie jest duży ale właśnie ta robocizna zabija
Rekomendowane odpowiedzi