tomek25 Opublikowano 29 Lipca 2007 Opublikowano 29 Lipca 2007 Panowie moze to pytanie jest banalne ale co ile km. powinno sie wymieniac olej w silniku po 150tys km. ? Mam w swojej zalany Mobil polsyntetyk ale zastanawia mnie czemu jak odkrece korek od wlewu oleju to jest max nagaru :shocked:dodam ze autko mam od stycznia i podejrzewam ze byl lany kiepski olej. Moze ma ktos z was sposob na ten nagar???????
lukaszek13ns Opublikowano 30 Lipca 2007 Opublikowano 30 Lipca 2007 Panowie moze to pytanie jest banalne ale co ile km. powinno sie wymieniac olej w silniku po 150tys km. olej zawsze wymieniasz co najwyzej po 15 tys, ja wymieniam zawsze po 10tys, ale do 15 jest norma, i nie ma to znaczenia czy twoje autko ma przejechane 150tys czy 100, czy 200tys. Mam w swojej zalany Mobil polsyntetyk ale zastanawia mnie czemu jak odkrece korek od wlewu oleju to jest max nagaru :shocked:dodam ze autko mam od stycznia i podejrzewam ze byl lany kiepski olej. Moze ma ktos z was sposob na ten nagar????? Wydaje mi sie ze nagar to normalna rzecz ja tez mam go ale minimalnie, i chyba rodzaj oleju nie ma az tak duzego wplywu na nagar, moje autko odnowosci smiga na mobil 1 pelen syntetyk. To dobry olej a i tak nagar w min. ilosciach wystepuje.
sardo Opublikowano 31 Lipca 2007 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgodzę się z lukaszek 13ns moje autko ma 186 tyś. przejechane olej mobil1 syntetyk tylko nagaru nie zaobserwowałem, a oliwe wymieniam co 5 tyś.
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 a oliwe wymieniam co 5 tyś. trochę za szybko ale to twoje pieniądze. zastanawia mnie czemu jak odkrece korek od wlewu oleju to jest max nagaru może wcześniej miałeś (nie daj Boże) zalany mineralny i teraz kisielek ci się zrobił. U mnie żadnego nagaru nie ma, z tą różnicą, że ja nie zalałbym innego oleju niż syntetyczny.
golab24 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 A moje pytanie brzmi, gdzie po odkreceniu korka widzisz nagar? Jezeli na dnie to to nie nagar tylko czarna oslona walka, a jezeli na sciankach z boku to faktycznie masz brudny silnik.
tomek25 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2007 A moje pytanie brzmi, gdzie po odkreceniu korka widzisz nagar? na sciankach z boku . az taki chropowaty moim zdaniem syf. tak jak mowisz podejrzewam ze zalal ubytek lub caly silnik mineralnym.bede zmienial olej czesciej moze wyplocze. albo moze macie inny sposob aby zlikwidowac nagar . ?
MarEsp Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 moze macie inny sposob aby zlikwidowac nagar . ? Nie śpiesz się tak z jego usuwaniem bo możesz "wylać dziecko z kąpielą" i rozszczelnić wszystkie uszczelki i ciśnienie w cylindrach i będziesz dolewał 1 l na 100 km. Zostaw jak jest i lej półsyntetyk. Jak się nie popsuło to nie naprawiaj, bo spiepszysz przy okazji inne rzeczy.
Gość davido31 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 a oliwe wymieniam co 5 tyś. takich rzeczy to ty nawet nie pisz bo jeszcze ktoś się tym zasugeruje i będzie wymieniał olej co 5 klocków i zajedzie silnik.najbardziej odpowiednim przebiegiem jest 10.000 tyś.
tomek25 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2007 a oliwe wymieniam co 5 tyś. takich rzeczy to ty nawet nie pisz bo jeszcze ktoś się tym zasugeruje i będzie wymieniał olej co 5 klocków i zajedzie silnik.najbardziej odpowiednim przebiegiem jest 10.000 tyś. Czemu uwazasz ze tak czesta wymiana sprzyja zajechaniu silnika?
moskal Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ja wymieniam co 10.000 i tez wlewałem ostatnio pólsyntetyk mobila 10W-40, a mam taki sam silnik jak ty tomek25 a przejechane mam 154,500 km
Rekomendowane odpowiedzi