Tomasz Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Mam pytanie odnośnie grubości powłoki lakierniczej na audi.Czy normalna jest grubość ok 60 - 90 um? rzadko w którym miejscu przekracza 100 um. Czy to jest normalne? czy może coś z miernikiem lub mierzącym jest nie tak ? Da się to jeszcze polerować? w B5 grubość ori lakieru to 160-170um
AZIK Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 wszystko tak macie cacy cacy a ja popisałem sie sam przed sobą ... co dla większości jest oczywiste dla mnie chyba nie było chodzi o suszenie Fluffy Dryer.... czy ręczniczek kładziemy na kawałek panela i czekamy aż woda wsiąknie np lekko ubijając??? czy wycieramy autko??? autko zrobiłem na początku września Colli 476 i już dwa razy myłem: I-wsze spłukanie wodą z Karchera, 2wiadra-ciepła woda, rękawica Carpro, szampon Big Aplle.... no i to nieszczęsne wycieranie FD, którego wynikiem powstały te koliste mikro-ryski widoczne szczególnie w słońcu... jak to się fachowo nazywa (swirle???/świrle???) zabijcie mnie jeśli na to zasługuje... czy można to jakoś podratować??? powtórny wosk Colli czy może QD Last Touch Megsa zniweluje trochę te niedoskonałości... z tego co vario kiedyś pisał to za wcześnie na QD... czy umyć - osuszyć autko prawidłowo i zobaczyć jak to wygląda??? kur... już sam nie wiem..... chyba, że za bardzo rozpaczam... na swoją obronę mam tylko jedno stwierdzenie: "nie myli się ten, który nic nie robi :)" no i może "Polak mądry po szkodzie" jak to jest z tym ręczniczkiem Flurry Dryer???? Dziękuje
Bieniek Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Lekko scierny cleaner powinien sobie z tym poradzic. Lub wykanczajaca pasta na maszynie usunie wszystko. Jeden flyffy to troche malo do osuszania. Najlepiej to wklepywac delikatnia. Ja tak robie,a pozniej przecieram mini slaby po wodze miekka fibra.
variocustoms Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 mi się jeszcze nie zdarzyło zrobić swirli FD, dziwna sprawa jak masz nadmiar kasy to możesz kupić Scholl W09 i załatwić sprawę, jak nie to tak jak Bieniek napisał, finishowa pasta na finishowym padzie i wosk, chociaż bardzo się dziwię, VW ma mega twardy lakier, jak to zrobiłeś ??? na 100% nie było jakiegoś syfu na FD?
Bieniek Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 mi się jeszcze nie zdarzyło zrobić swirli FD, dziwna sprawajak masz nadmiar kasy to możesz kupić Scholl W09 i załatwić sprawę, jak nie to tak jak Bieniek napisał, finishowa pasta na finishowym padzie i wosk, chociaż bardzo się dziwię, VW ma mega twardy lakier, jak to zrobiłeś ??? na 100% nie było jakiegoś syfu na FD? VArio da sie. Ta sama technika narobilem mini swirli. Teraz robie tak jak opisalem i achilles recznie zalatwil sprawe. Przed zima przejade finishem i zabezpiecze titanium z hdc.
variocustoms Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 To może miałem szczęście i nie narobiłem swirli, jak by właściciel A7ki zobaczył to bym mnie zaciukał na miejscu
Bieniek Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 A jaka technika suszysz?I jakiego masz flyffego?
Gracjan Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Ja nigdy nie przesuwam fluffiego po lakierze, zawsze tylko "przytykam" kawałek po kawałku... Do osuszenia mam zawsze dwa ręczniki Pozostałe ślady po wodzie usuwa spokojnie QD ---------- Post dopisany at 22:10 ---------- Poprzedni post napisany at 22:08 ---------- Ja na zimę mam w planie przelecieć auto Megs UC na średnim padzie, potem duuuuużo IPY no i na koniec 2-3 warstwy FK 1000p.
variocustoms Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Bieniek, mam 2 x FD od CHG, zawsze czekam jak woda lekko zejdzie z auta, kładę ręcznik i powoli zbieram resztki wody, zaczynam od dachu, maski, klapy tylnej i boki, oczywiście wykręcam i "strzepuję", piorę tylko w płynie Smartwax'owym, jeszcze mnie FD nie zawiódł a mam ponad 1,5 r jednego a drugiego mam z nowej dostawy Gracjan, aż się dziwię, że UC używasz, mi leży na półce i się marnuje, generalnie kasę uważam za wyrzuconą w błoto na Mini będę testował nową koncepcję, po finishu, maszynowo na finishowym padzie W09 a potem ręcznie Colli, ciekawe jak to wyjdzie
Gracjan Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 vario, kupię teraz tylko UC bo jeszcze nie zdecydowałem się czy będę kupował zestaw z Scholla czy Menzerny więc na razie tylko UC w ramach odświeżenia 2 aut
Kali S4 Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Vario, to może mi odsprzedasz to zalegające UC:wink:
H4mm3R Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Kto już czyścił swoją pianownicę PA? Od której strony się za to zabrać żeby jak mniej rozkręcać, a dostać do "tego sitka"?
variocustoms Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 KaliS4 zastanowię się co z tym UC Sent from my Variophone
H4mm3R Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Od 2min50sek Thx po raz drugi:wink:
Kali S4 Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 KaliS4 zastanowię się co z tym UC Ok, jak coś jestem zainteresowany:wink:
Gracjan Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 H4mm3R, będzie dla pokoleń
H4mm3R Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 H4mm3R, będzie dla pokoleń No ba
AZIK Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Bieniek, mam 2 x FD od CHG, zawsze czekam jak woda lekko zejdzie z auta, kładę ręcznik i powoli zbieram resztki wody, zaczynam od dachu, maski, klapy tylnej i boki, oczywiście wykręcam i "strzepuję", piorę tylko w płynie Smartwax'owym, jeszcze mnie FD nie zawiódł a mam ponad 1,5 r jednego a drugiego mam z nowej dostawy Ja mam tego SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM - STRUKTURA PLUSZU, NAJPOPULARNIEJSZY - ShowCarShine - Detailing Shop i robiłem w następujący sposób, że wodę wycierałem kolistymi ruchami, niekiedy nawet dwoma-trzema kółkami w jednym miejscu.... FD piorę zawsze po użyciu, w pralce bez płynu zmiękczającego, a przed użyciem wytrzepuje, w trakcie też.... nie robiłem jak Gracjan pisał, żeby przytykać go do karoseri... i to chyba był właśnie mój błąd
GregG Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Witam Dziękuje za odpowiedzi. Powiem Wam szczerze że znajomy próbował pastą i urządzeniem do polerki na lusterkach i powiem szczerze że to zjadliwie wygląda. Wygładza pomarańczową skórkę. Ale pewnie ma też znaczenie jakie wielkości jest owa pomarańcza. Bo na zderzaku czuje, że nie pójdzie tak łatwo gdyż jest o wiele większa. Nie mam doświadczenia dlatego nie będę się za to zabierał. Może zna ktoś cenę polerki całego auta oraz kogoś z Wrocławia lub okolic. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi