Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dolna rozpórka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5.8 puszczą przy mocnym dokręcaniu więc 8.8 lub 10.8 by mieć temat z głowy. U mnie rozpórki (dolna i górna) wytłumiają jazdę po nierównościach. Np jadąc przez przejazd kolejowy jest gładko i mniej to odczuwam (całą pracę przejmują sprężyny i amo). Jazda po koleinach też jest bardziej komfortowa. Pozwala nam więc na szybszą, stabilniejszą i bezpieczną jazdę. Ps przed założeniem rozpórek miałem już zakładać nowe sprężyny i amortyzatory bo miałem dość pływania auta na koleinach itp. (oczywiście badania u diagnosty mówiły, że są jeszcze w bardzo dobrym stanie) po spięciu rozpórkami właściwości jezdne poprawiły się na tyle, że zmiana została przełożona na później.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odgrzeję kotleta, jak kolega treblaa napisał wymiar rurki +/- 56cm a jaki jest rozstaw otworów ? bo tego nikt nie podał ;)

Opublikowano

i ja chyba sobie strzele 1 szt.:jerk:

Opublikowano

i ją również sobie zrobiłem dolnia rozporke:) rurke z kwasu wykorzystałem akurat do tego bo się trafiła. Teraz się okaże jaką jest różnica.

Opublikowano

Polecam rozpórkę od kolegi, właśnie zamontowałem, przejechałem się po konkretnych dołach i nierównościach i różnica odczuwalna. Teraz żałuje jedynie tego że wcześniej nie kupiłem tego niby kawałka metalu :facepalm: Kolego dzięki serdeczne za zakup :decayed:

Opublikowano

witam,

czyli śruba 10 i twardość np. 8,8?

Opublikowano

Dzisiaj zamontowałem rozpórkę.

Na początku patrzę - zonk, gdzie ją założyć. Musiałem wywalić osłonę skrzyni biegów i spinki do których przykręcało się te niby wkręty.

Rozpórka idealnie pasowała w to miejsce, poskręcałem i wyjazd na miasto. Pierwsze spostrzeżenie (choć mogę się mylić) przestały skrzypieć plastiki z tyłu. Druga sprawa - ewidentnie czuć że coś jest na aucie.

Dotychczas miałem porównanie, jeżdżąc A6 C5 z rozpórką górną - auto lepiej wybiera przechyły, skręty itp.

Teraz widać to w A4, a ciekaw jestem jak to będzie wyglądało po założeniu rozpórki górnej.

A może tylko mi się wydaje ?? :)

Opublikowano

GENIALNE ! Założyłem do siebie i autko sztywne i znikło trzeszczenie !

Opublikowano
GENIALNE ! Założyłem do siebie i autko sztywne i znikło trzeszczenie !

Do tej rozpórki dwie śruby rozm. 10?

Opublikowano

13 chyba :)

Opublikowano
  • Autor

Słuchajcie kumpel zaczął pracę w firmie która wycina laserowo. Wstępnie gadałem z nim o zrobieniu takich mocowań jak przy ori górnej rozpórce. Musimy to jeszcze przeanalizować ale myślę że temat jest do ogarnięcia. Jest tu kilka wariantów bo z tego co z kumplem gadałem można by to zrobić dość solidnie (bo szczerze jak patrzę na ori rozpórkę to nie wygląda ona jakoś mega mocno). Można by to wykonać z grubszej blachy albo ze stali hartowanej tak aby było to maks sztywne. Kwestia oczywiście kosztów no i zainteresowania.

Opublikowano

rozstaw otworów 51,5cm, śruby M10 min. 8.8

Opublikowano

Myślę, że na górną chętnych by nie brakowało :) Osobiście byłbym zainteresowany.

Opublikowano

badaj koszta:wink:

Opublikowano
  • Autor

Miałem temat ogarnąć w tym tygodniu ale kumpel wstawił mi auto do roboty. Fordy to jednak lubią rdzę :P

Opublikowano

+1 na górną rozpórkę.

Jaki projekt przewidujecie, da się to pogodzić z osłoną podszybia?

Opublikowano
  • Autor
+1 na górną rozpórkę.

Jaki projekt przewidujecie, da się to pogodzić z osłoną podszybia?

Myślę właśnie nad wykonaniem czegoś takiego jak ori tylko z nieco gryubszych materiałów żeby to było maks sztywne.

Opublikowano

to kombinujcie też jestem chętny:naughty:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja w swoim AJM'ie mam aż 3 rozpórki dolne. Jedna za sankami przykręcona do podłogi prosta bez zadnych wykrzywień po środku troche pokrzywiona :P i z tyłu

Opublikowano
  • Autor

Z tyłu znaczy z tyłu auta czy wszystkie trzy są w przedniej części?