remus_kraków Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Ale w googlech to nie sztuka znaleźć. Ja pytam o sprawdzony i w miarę tani serwis. ---------- Post dopisany 23-10-2012 at 08:11 ---------- Poprzedni post napisany 22-10-2012 at 08:55 ---------- Właśnie jestem po zaglądnięciu pod pokrywę zaworów. Okazało się że jeden brok a po naszemu zaślepka z pierwszego wałka/"konika" (tak to nazywam) napędzającego pompowtyski od tylnej strony wysunęła się i oparła o drugi. Nie wypadła całkiem bo miała za mało miejsca. Przerwa pomiędzy dwoma zestawami "koników" to około 5mm i właśnie to nie pozwoliło na wysunięcie całkowite broka. Poodkręcałem "koniki", dobiłem wysuniętego broka i wszystkie profilakrycznie zapunktowałem. Zamontowałem wszystko i na razie jest OK. Zobaczymy dalej. Dodam że wałem rozrządu nie wygląda najgorzej. Najbardziej podtarka jest krzywka na pierwszym cylindrze ale ta do napędu pompowtrysku. Zaworowe w miarę OK.
stefan1986 Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Nie wydaje mi się żeby przyczyną tak nasilonego hałasowania które wcześniej opisałeś był tylko wysunięty brok, ale oby dobrze się to zakończyło i hałasowanie nie nastało ponownie
antonio Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 oj te BPW, jak już wałek trochę zjedzony to moment i będzie dudnić, skakać i wnet wyskakiwać z poduszek
stefan1986 Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 tym bardziej, że podobno tylko wierzchnia warstwa wałka jest utwardzona, a reszta to idzie jak masełko.
remus_kraków Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Pewnie tak więc zaczynam się rozgglądać za nowym. Przy okazji zrobię pewnie rozrząd bo już mam 220 000 na blacie. P.S. Na razie droga do pracy i z powrotem OK.
stefan1986 Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 To najwyższy czas na zmianę rozrządu bo pewnie miał zmieniany przy 120 kkm o ile był serwisowany w ASO. Za wymianę rozrządu zapłacisz symbolicznie bo przy wymianie wałka i tak trzeba go ustawiać.
remus_kraków Opublikowano 24 Października 2012 Opublikowano 24 Października 2012 Oczywiście że serwisowany w ASO. Tak jak piszesz rozrząd zrobię napewno bo wymina była przy 120 000. Ale jak to zaczynam liczyć to mnie to przeraża. Jeszcze przy okazji DPF-a by pasowało wykastrować.
Rekomendowane odpowiedzi