Doman13 Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Fakty są takie: Szarpie przy puszczaniu sprzęgła, dopiero jak auto jest ciepłe. Dodanie gazu wyprowadza auto z trzęsienia. Sprzęgło jest od 5 lat na wysokości 3/4. Robione miało testy i zawsze testy przechodzi pozytywnie, tzn. zawsze gaśnie. Na skręconych kołach pod górkę to trzęsie już porządnie, ale dodanie gazu ucisza trzęsienie. Gdzie szukać przyczyny? Sprzęgło, przeguby, czy poduszki silnika? Prawy przegub ma lekki luz... wymieniać?
Marko A4 Opublikowano 17 Lipca 2010 Opublikowano 17 Lipca 2010 Witam.... miałem ten sam problem po wymianie poduszki pod skrzynią dolegliwosci ustały sprawdz sobie wszystkie poduchy, byc moze w nich jest przyczyna
pablo666 Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 Ja też wymieniłem poduszkę i problem ustąpił, więc polecam zacząć od poduszek pod silnikiem Pozdro.
grabson765 Opublikowano 27 Lipca 2010 Opublikowano 27 Lipca 2010 albo poduszki albo tarcza sprzegla juz na wykonczeniu....
Zioba Opublikowano 10 Maja 2011 Opublikowano 10 Maja 2011 Trochę odgrzewam temat ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Zrobiłeś coś z tym szarpaniem? Wymieniłeś te poduszki i ustało? Czy to jednak sprzęgło było? Co do sprzęgła to mam wątpliwości bo nie czuję tego na pedale tylko ogólnie na całym aucie.. Może ktoś sobie już z tym poradził.. W przyszłym tyg chce oddać do mechanika auto ale nie chciałbym być zielony i liczyć tylko na niego.. Z góry dzięki za pomoc..
paweu1 Opublikowano 11 Maja 2011 Opublikowano 11 Maja 2011 Jeśli poduchy są w porządku, to pozostaje wymiana tarczy lub komletnego sprzęgła Wcześniej spróbuj przypalić troche sprzęgło, jeśli to pomoże, to znasz winowajce
Zioba Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 Byłem u mechanika i powiedział że trzeba wymienić sprzęgło.. Popytałem sie w sklepach i okazało się że akurat do 1Z sprzęgło jest dużo droższe, od około 800 - 900 zł z LUKa.. a np z AHU jest za 650 zl.. Jest to duża różnica z pomiędzy tymi sprzęgłami? Nie mógłbym tamtego założyć? Albo może pytac w sklepach o sprzegło do 80 B4 1Z? Może byłoby jeszcze tansze..
paweu1 Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 Jeśli sprzęgło nie drżało w przedziale obrotów 1700 - 2000, to możesz nabić nową okładzinę na tarczę w specjalistycznym warsztacie, koszt około 80zł w Rzeszowie
Zioba Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 Niestety ale drży w tym przedziale.. Znalazłem na allegro w dobrej cenie z LUKa. Jak sądzicie warto kupować na allegro takie części? Miał ktoś może akurat kontakt z tym sprzedawcą?
Grzesiekkbc Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 Sprzęgło tylko SACHSa Ja pozbyłem się na dobre drgań poprzez wymianę sprzęgła i poduszek a dodatkowo przy okazji skrzynia biegów poszła pod młotek.
graba83 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam Troszkę i ja odgrzeję temacik. Objawy są następujące: Jak zimny silnik i i np jest zimno lub chłodno na dworze to jest ok. Problem mam wtedy gdy auto pojeździ np 1h i temp przekroczy np te 17stopni wtedy tylko przy ruszaniu telepie budą. Czytałem wątek i żadnego telepania do 2000 obr nie zauważyłem. Jak spr te poduchy samemu? Po czym poznać że są do wywalenia? Gdyby to jednak padło na sprzęgło w najgorszym wypadku to polecacie mi zamiane na jednomas? Prawdą jest to że skrzynia może paść od takiego zabiegu bo z taką opinią się spotkałem w necie?
Rekomendowane odpowiedzi