rss Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Witam. Stopniowo zglebiam wiedze o A4 i silnikach do nich. W zasadzie zdecydowalem juz sie na silnik 1,8 (ADR/APT/ARG) lub 2,4 (AGA/ALF/APS/ARJ/AML). No i pytanie (a nawet kilka ) do uzytkownikow takowych: 1. jak one znosza gaz (jaki zalozyc), (chcialbym zeby nie cala pensja szla na paliwo 2. jakie jest srednie zuzycie paliwa/oleju 3. jak z awaryjnoscia (co najbardziej psuje krew) - i tu chodzi nie tylko o silnik, ale tez o naped 4. ile kosztuje okresowy przeglad (podpiecie do kompa, sprawdzenie bledow), bo duperele typu olej, filtry, swiece jestem w stanie zrobic sam. 5. jakie przebiegi osiagaja te silniki (srednio i do jakich przebiegow warto kupowac samochod. 6. na co zwracac uwage przy kupnie. a tak BTW - ciesze sie ze ktos zalozyl watek 'uwaga na miny' gdzie sa opisy rozniastych rzechow .... respect za to, ze dzielicie sie swoimi doswiadczeniami. pozdrawiam (jeszcze szukajacy i kompletujacy finanse )
lukaszek13ns Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 1. To zalezy jaka instalacje zalozysz im lepsza ty mnie problemow, jedno jest pewne napewno sekwencje. ja bym w zyciu nie zagazowal swojej niuni, zastanow sie dobrze w koncu 1,8 nie pala duzo. Ale to juz twoj wybor. 2 Srednie zuzycie paliwa zalezy tylko i wylacznie od twojejego stylu jazdy jesli mocno ciszniesz to 1.8 potrafi zjesc nawet i 13l/100km 3. Awaryjnosc Audi slynie z bezawaryjnej jazdy, ale zawsze moze cos wyskoczyc ale rzadko sie zdaza, chcac oczekiwac od samochodu bez awaryjnej jazdy trzeba po prostu poswieci mu duzo serca i dbac o niego. Olej zalezy jaka firma ja jezdze na mobil 1 cena syntetyk okolo 170 zl za 4/l polsyntetyk okolo 150zl, 4. okresowy przeglad czyli podstawowe badanie techniczne okolo 90 zl plus jesli zalozysz gaz to na gaz cos kolo 70zl, podpiecie pod VA-ga zalezy gdzie u kogo ceny od 20zl do wzwyz, w serwisie okolo 120zl, filtr oleju od 20-30zl, filtr powietrza od 25-50zl, filtr przeciwpylkowy od 25-do 60. Swiece platynowe od 40-60zl za sztuke. 5. Jak kiedys ktos na forum pisal znak audi 4 koleczka kazde koleczko w znaku oznacza 100tys przejechanych kilometrow 4 koleczka to 400tys wszystko zalezy od tego jak ktos dba o auto. Przy kupnie nie patrz na przebieg kazdy cofa teraz liczniki patrz na stan. 6. Przy kupnie w pierwszej kolejnosci silnik i skrzynia czy nie ma wyciekow czy dobrze pali itp, puzniej zawieszenie, a na koncu cala reszte. Mam nadzieje ze ci rozjasnilem troche temat. Pozdrawiam [br]Dopisany: 16 Sierpień 2007, 23:53 _________________________________________________ 1. To zalezy jaka instalacje zalozysz im lepsza ty mnie problemow, jedno jest pewne napewno sekwencje. ja bym w zyciu nie zagazowal swojej niuni, skoro mnie stac na takie auto to ina paliwo i utrzymanie tez, zastanow sie dobrze w koncu 1,8 nie palia duzo. Ale to juz twoj wybor. 2. Srednie zuzycie paliwa zalezy tylko i wylacznie od twojejego stylu jazdy jesli mocno ciszniesz to 1.8 potrafi zjesc nawet i 13l/100km 3. Awaryjnosc Audi slynie z bezawaryjnej jazdy, ale zawsze moze cos wyskoczyc ale rzadko sie zdaza, chcac oczekiwac od samochodu bez awaryjnej jazdy trzeba po prostu poswieci mu duzo serca i dbac o niego. Olej zalezy jaka firma ja jezdze na mobil 1 cena syntetyk okolo 170 zl za 4/l polsyntetyk okolo 150zl, 4. okresowy przeglad czyli podstawowe badanie techniczne okolo 90 zl plus jesli zalozysz gaz to na gaz cos kolo 70zl, podpiecie pod VA-ga zalezy gdzie u kogo ceny od 20zl wzwyz, w serwisie okolo 120zl, filtr oleju od 20-30zl, filtr powietrza od 25-50zl, filtr przeciwpylkowy od 25-do 60. Swiece platynowe od 40-60zl za sztuke. 5. Jak kiedys ktos na forum pisal znak audi 4 koleczka kazde koleczko w znaku oznacza 100tys przejechanych kilometrow 4 koleczka to 400tys wszystko zalezy od tego jak ktos dba o auto. Przy kupnie nie patrz na przebieg kazdy cofa teraz liczniki patrz na stan. 6. Przy kupnie w pierwszej kolejnosci silnik i skrzynia czy nie ma wyciekow czy dobrze pali itp, puzniej zawieszenie, a na koncu cala reszte. Mam nadzieje ze ci rozjasnilem troche temat. Pozdrawiam
tomek25 Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Opublikowano 17 Sierpnia 2007 1Gaz znosza niezle zakladaj tylko sekwencje. 2Zuzycia oleju nie ma :> gazu ok. 10 L 3Psuc krew moga sprawy elekt. - komputerowe (klima) 4tak jak kolega lukaszek 13 ns pisal 5 przebieg osiagaja ok 500 000 tys jezeli kupujesz w polsce nie wierz w przebieg kupic warto tak max pod 200tys. 6Silnik , skrzynia ,nadwozie czy nie bylo bite,zawieszenie,stan ogolny jak zadbany i wyposazenie
rss Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Dzieki. Pytam poniekad dlatego, ze kumpla Alfa zlopie ok 1l oleju/1000 km (!), Opel mojej Pani zadowala sie ok 0,2-0,3/1000 km. Slyszalem ze podobno wszystkie wielozaworowki zuzywaja olej, stad moje pytanie. 400 tys km ... to utwierdza mnie w tym ze dobrze zrobie kupujac Audi. A tak a'propos klimy: czy wymaga czestych przegladow/napraw?
Gość spedyt Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 A tak a'propos klimy: czy wymaga czestych przegladow/napraw? Jeżeli kupisz zesputą to licz się z naprawą, okresowo na wiosnę tylko odgrzybianie i przegląd.
eMeM Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 1.8 moze i nie pije oleju, ale 2.4 bedzie napewno ! wszystkie duze silniki V6 i w gore lubia sobie troche oliwy wypic. Ja dolewam 200ml na 2-3 tys. km, tyle ze raczej silnik nie ma u mnie latwego zycia. Zreszta, nie po to sie kupuje mocne auta aby je oszczedzac i jezdzic 70km/h na 5-tce. jesli bedziesz przerabial na gaz, to kupuj tylko cos wielkiego, przeciez i tak bedziesz jezdzil polowe taniej.
rss Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2007 100 ml /1000 km to nic strasznego. ... i 70km/h to tylko na nieznanym terenie gdy pali sie rezerwa a nie wiadomo gdzie stacja .... a tak BTW (WAZNE:) czy stacja obslugi udzieli mi informacji nt serwisowania samochodu po numerze jego silnika/nadwozia? widze rozne ciekawe ogloszenia a chcialbym sobie oszczedzic podrozy i spytac w ASO na podstawie numeru...
lukaszek13ns Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (WAZNE:) czy stacja obslugi udzieli mi informacji nt serwisowania samochodu po numerze jego silnika/nadwozia? widze rozne ciekawe ogloszenia a chcialbym sobie oszczedzic podrozy i spytac w ASO na podstawie numeru... To zalezy od ASO. nie chetnie udzielaja takich informacji zalez kto odbierze telefon, mozna prubowac, a gdybys do nich pojechal cos robic to wtedy na pewno udziela ci informacji. Pozdrawiam
schiller Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 a tak BTW (WAZNE:) czy stacja obslugi udzieli mi informacji nt serwisowania samochodu po numerze jego silnika/nadwozia? 61-650-53-11 dzwonisz tam, podajesz VIN i wszystko jasne.
Rekomendowane odpowiedzi