Natanael Opublikowano 24 Lipca 2010 Opublikowano 24 Lipca 2010 Miesiąc temu kupiłem A4-ke i jest w niej parę rzeczy do zrobienia. Poza oczywistą wymianą filtrów itp. problem był z tylna wycieraczką. Nie działała i spryskiwacz nie "psikał". Okazało się ze przewód się rozpiął w okolicy przedniego lewego kola. Podłączyłem go, ale pryskać dalej nie chciał. Wycieraczka wciąż nie chodziła. Rozebrałem tapicerkę tylnej klapy i tam ku mojemu zdziwieniu okazało się ze wtyczka z zasilaniem jest stopiona (jakieś krótkie spięcie u poprzedniego właściciela...;p). A z wężyka od spryskiwacza wylatują jakieś "gluty". Udało mi się przepchać przewody. Jednak żeby spróbować naprawić ta wtyczkę muszę zdemontować silnik (jeśli w ogóle jeszcze będzie działał). W tym celu chciałem odkręcić ta nakrętkę. (Posłużę się zdjęciem zamieszczonym przez innego użytkownika: http://img151.imageshack.us/i/p4050034.jpg/ ) Okazało się ze jest zapieczona a z zewnątrz zardzewiała. Lałem ja przez tydzień WD-40. Nie chce nawet drgnąć. I teraz moje pytanie: czy ktokolwiek ma jakiś pomysł jak mogę ja odkręcić? Czego użyć?
Natanael Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Opublikowano 24 Lipca 2010 Coca Cola co prawda reaguje z tlenkiem zelaza, ale tej nakretki nie ruszy;p Cola bardziej nadaje sie do czyszczenia powierzchni.
andy_sky Opublikowano 25 Lipca 2010 Opublikowano 25 Lipca 2010 to użyj fosol jak Ci cola nie odpowiada
leho Opublikowano 28 Lipca 2010 Opublikowano 28 Lipca 2010 Jeżeli nawet odkręcisz nakrętkę , prawdopodobnie będziesz miał kolejny problem .Ramię wycieraczki osadzone jest stożkowo na wieloklinie i zdjąć ją trudno ..... a szyba bardzo blisko. Możesz podjechać do zakładu , gdzie zmieniają szyby samochodowe, powinni mieć odpowiedni ściągacz . Zapłacisz parę złotych i po problemie.
Natanael Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Opublikowano 31 Lipca 2010 Niestety nic sie nie da zrobic z ta nakretka. Ponadto udalo mi sie zajrzec do tego mechanizmu i uklad scalony jest spalony, wiec czeka mnie wymiana silnika (tzn calosci). Od razu pomysle tez o tym modzie wycieraczki z Q. Przetne to wszystko (albo w inny sposob "rozwale") i bedzie po problemie... poza kosztami...
Cor72z Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam mam taki sam problem z zapieczoną nakrętką wycieraczki ..... jakieś pomysły na odkręcenie jej?
majkel_majki Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Porządny warsztatowy penetrator sobie z tym poradzi, a nie jakieś tam byle jakie wd40.
Cor72z Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Penetrator czyli ??? :> Mechanik czy jakiś specyfik??
MarianekZg Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 nie sprawdzałem osobiście ale podobno niezły http://www.autokosmetyki.pl/w%C4%82%C5%BArth_rost_off_odrdzewiacz_w_aerozolu_300ml,p881.html
Mauros88 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Opublikowano 21 Grudnia 2011 polecam odrdzewiacz z Forch-a potrafi zdzialac cuda z zardzewialymi srubkami:)
Rekomendowane odpowiedzi