Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Swap silnika a skrzynia tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam w a4 silnik 2.5Tdi AKN który pracuje ze skrzynia tiptronic, i z oczywistych powodów zdecydowałem się na swap silnika na 1.9tdi AFN albo AWX i jest to przesądzone więc wszelakie daremne pytanie sobie darujcie :)

I w związku z tym mam pytanie. Czy ta skrzynia która mam podejdzie pod któryś z tych silników?

Proszę tylko o pomoc techniczna a nie o OT.

Opublikowano

jeśli chodzi o fizyczny jej montaż to podejdzie i chodzić musi bo wyjścia nie ma, ale przełożenie może mieć inne, z tego co wiem to skrzynie są sterowane i możliwe że zmiana kodowania sterownika skrzyni będzie potrzebna

a co do silnika zakładaj pd nie bierz 110 trochę słaba jednostka

Opublikowano

tylko v6 jest osadzona wzdłużnie a 1.9 poprzecznie i tu kupa chyba będzie? :cool1:

Opublikowano

tylko v6 jest osadzona wzdłużnie a 1.9 poprzecznie i tu kupa chyba będzie? :cool1:

Mylisz się kolego, 1,9 też jest osadzone wzdłużnie. Poprzecznie jest w A3. :gwizdanie:

Opublikowano

Potrzebujesz skrzyni pasującej do silnika, z odpowiednim przełożeniem.

Opublikowano

Sprzedaj go i kup a4 z AFN :gwizdanie:

Opublikowano

czyli ta która mam nie podejdzie?

Nie. Najlepiej byłoby kupić komplet z auta rozbieranego na części, może będziesz miał jeszcze okazję go sprawdzić jak pracuje.

Opublikowano

mam już nagrany silnik, fajnie pracuje, jest w angliku, razem ze skrzynia ale mamualna a z tym to dopiero jest roboty żeby przełożyć[br]Dopisany: 26 Lipiec 2010, 21:18_________________________________________________

Sprzedaj go i kup a4 z AFN :gwizdanie:

To sprzedaj a4 2.5 w automacie :kox:

Mission Inposible...

Swap będzie...

Opublikowano

Z przekładką automatu na manualną skrzynię nie ma wielkich problemów. Jeżeli jesteś gotowy zrezygnować z automatu to pomijając siermiężność takiego rozwiązania po w wykonaniu po taniości wg przepisu forumowych dłubaczy pomysł jest niezły :mysli:

Opublikowano

właśnie jestem skłonny wypier...c to gowno jakim jest tip...

Jest cały komplet, silnik, skrzynia, sprzęgło, ecu, instalacja, łapy itd, pedały, lewarek za 4koła i jest naprawdę zdrowe. Myślę że cena ok

Opublikowano

Mission Inposible...

Swap będzie...

To po ch***j go kupowales, nie miales nauczki po wczesniejszym ? :wallbash:

Opublikowano

Mission Inposible...

Swap będzie...

To po ch***j go kupowales, nie miales nauczki po wczesniejszym ? :wallbash:

Wydawała mi się ok

Dobra koniec ot.

Będzie zmiana na 1.9 i to się nie zmieni[br]Dopisany: 26 Lipiec 2010, 21:48_________________________________________________

Wybaczcie to OT, ale kolega dosc dlugo chcial kupic ode mnie moj silnik, wiec nie moglem sie powstrzymac :decayed::tongue4:

I szkoda że nie kupiłem bo 1.9 wyniesie mnie tyle samo jak nie więcej :wallbash:

Opublikowano

Sprzedaj to auto tanio... przy swapie wyjdzie Ci XX roznych spraw. Spore koszty.

Opublikowano

to dlaczego ty b6 nie sprzedałes tanio i się 2.5 pozbyłes? :wink::)

Nie sprzedam...

Opublikowano

Bo b6 to nie b5, bo w b6 nie ma 2.7 bi turbo, jakby mial zmieniac w b6 z 2,5 na 1,9 to by sobie odpuscil :decayed:

Opublikowano

Ale to nie zmieni faktu że włoże do mojej 1.9

Nie ma bata :evil:[br]Dopisany: 26 Lipiec 2010, 22:15_________________________________________________:decayed:

:kox:

I tak..wszystkie potrzebne graty po obliczeniu 4tys, tylko czekają, do tego dojdzie robocizna 1tys zł, nie mówiąc o przeróbce przewodów klimy, grzebaniu w elektronice, kurde wymianie stacyjki przez cholerne immo. Więc myślę że w 6tys się powinno zamknąć...tylko czy to się opłaca bo..

Akn jest wyciągnięte na stół i rozebrane...sprawdzone co poszło i:

Walki, rozrząd są w bardzo dobrym stanie, dol silnika tzn tłoki i wał o dziwo są perfekt tylko do wymiany jest je...na pompą oleju, łańcuch pompy oleju i jego prowadnica, czyli wyjdzie około 1200zł..

I teraz sam nie wiem..

Opublikowano

Dla mnie rachunek jest prosty, zrobić 2.5 i dalej jeździć zamiast kombinować przekładki za prawie pół wartości auta :cool1: