Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Coraz słabsza klima- bo nie działa prawidłowo wentylator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie.w jednym z poprzednich postów prosiłem o podanie który przekaźnik "rządzi" załączaniem się wentylatora klimy.i nie chce mi się wierzyć ze nikt nie miał podobnego problemu.Chodzi o to że miałem spięcie przy załączeniu wentylatora klimy który włączał i wyłączał wentylator a teraz już wiatrak chodzi tylko na wolnych obrotach a klima działa coraz gorzej.

Opublikowano

Co to znaczy, że klima działa coraz gorzej

Opublikowano

leci z niej coraz cieplejsze powietrze i jeszcze o dziwo wydaje mi się że lepiej chłodziła przy ustawieniu 20st niż 18.a wiadome ze im nizsza temp.tym powietrez powinno być zimniejsze.chyba bez elektryka sam nic nie rozwiąże

Opublikowano

Mam podobny problem z działaniem klimy, ale u mnie działa zgodnie z temp zew. jeśli na zew. nie przekracza 30'C to klima chłodzi poprawnie (ale nie tak jak w nowym aucie) natomiast przy temp zew. pow 30'C słabo chłodzi przy ustawionych 20'C dmuch powietrzem 28'C :( rok temu wymieniony kompresor, w tym roku problemy z klimą serwis postanowił załatwić wymieniając osuszacz i dławik. Niewielka poprawa ale nadal brakuje do ideału...

Opublikowano

Przy niesprawnym wentylatorze zwiększa sie ciśnienie w układzie klimy, a co za tym idzie jest duża nadzieja na to ze gdzieś ucieknie.

Przekaźniki załączające klizmę w 1Z są nad nogami kierowcy, pierwszy rząd od komory silnika (w głębi za złączami prądowymi), pierwszy i drogi od lewej strony (drzwi kierowcy).

Opublikowano

Żadnych błędów nie mam a typ który mi to sprawdzał stwierdził że może nie działa klima bo się "dławik" przytkał

Opublikowano

Żadnych błędów nie mam a typ który mi to sprawdzał stwierdził że może nie działa klima bo się "dławik" przytkał

jak jusz to dysza rozprężna a nie dławik,a sprawdzałeś błędy na klimatroniku :gwizdanie:
Opublikowano

a czy podpinałeś na ostro wentylator klimy?

Opublikowano

nie ja to nazwałem dławikiem i dla mnie nieważne czy tą dysze niektórzy tak nazywają.mniejsza o to.błędów Vag nie pokazał okazało się ze czynnik uciekł przy braku pracy wentylatora jakoś go wywaliło przez jakiś zawór (tłumaczył mi tak chłopak co go dobijał).więc chłodzi klima znowu pięknie ale wentylator nie działa prawidłowo bo cały czas coś iskrzy pod nogami kierowcy przy przekaźnikach i przewodach.i nikt mi nie potrafi powiedzieć co tam może się dziać.elektryk rozłożył ręce i powiedział że nie zna schematów itd.i się nie zabierze za to.przekaźniki podmieniałem i nic. :chytry: