Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVJ] Nowy wydech - Milltek Sport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że mój stary wydech by Toma Racing wyzionął ducha, trzeba było sie zaopatrzyć w nowy system.

Wybór padła na angielskiego Millteca (2,5" od turbo do środkowego tłumika i 2x 2" od środkowego do końcowych tłumików).

milltekonthefloorwf5.jpg

Do tego końcówki 90mm (były też 100mm, ale to już dla mnie wieś tuning).

milltektipjo1.jpg

Wszystko oczywiście Made in England (nie tam jakieś China):

milltekbadgesb9.jpg

Rozbawiło mnie tylko opakowanie - myślałem, że tylko w Polsce pakują w gazety :lol:

milltekboxck4.jpg

Montaż 9-go w Eltecu. Downpipe zamierzam zaadoptować ze stargo wydechu - również ma 2'5" i jest w dobrym stanie.

A tak powinien wyglądac na aucie:

16dz2.jpg

Opublikowano

no ciekawy jestem czy ten wydech poprawi osiągi czy zostanie tak jak jest..podjedź przed montażem na hamowanko..i zaraz po założeniu :)

Opublikowano

Niestety teraz już po ptokach - urwała mi sie rura w środkowym tłumiku i auto pluje z rury izolacja tłumika jak się dobrze gazu wciśnie :> Ostatnio zobaczyłem to jak hamowałem auto po założeniu kolektora ATP.

Bez tej rury przepływ spalin przez tłumik jest zaburzony, a więc nie ma sensu porównywać (zwalonego) Toma Racing vs nowy Milltek.

Opublikowano

Nie ma potrzeby.

Opublikowano

nasze ecu jest wspaniale samouczące sie ;)

Opublikowano

nasze ecu jest wspaniale samouczące sie ;)

Nawet nie o to chodzi - po prostu zastępuję jeden wydech 2.5" drugim. Jeżeli chodzi o osiągi to nie sądzę aby różniły się o więcej niż 1hp, czyli w granicach błędu pomiarowego.[br]Dopisany: 29 Sierpień 2007, 09:10 _________________________________________________

a czemu ja jeszcze nie widzialem wykresu na seryjnym kolektorze vs. ATP ? ;)

Bo wyszło 15KM mniej. Teraz pytanie, czy to zasługa kolektora (co było by jednak bez sensu i wbrew rezultatom zarejestrowanym przez innych użytkowników), zwalonego tłumika, który jest juz w ostatnim stadium agonii, czy jakiś innych problemów.

Ale dopuki nie założę wydechu i nie wyeliminuje tej usterki to sie nie dowiem. Zastanawiać to się można jak wszystko jest sprawne.

Opublikowano

Szczerze wątpie, że dziura w tłumiku była przyczyną ucieczki 15KM. A po załozeniu ATP robileś logi?? Jak cisnienie doładowania?

Opublikowano

To nie jest "dziura w tłumiku". Tłumiki z zewnątrz są całe i szczelne. Problem polega na tym, że urwała sie z jednej strony perforowana rura, która biegnie przez tłumik, i którą przepływaja spaliny.

Teraz zamiast przelecieć "na wprost", spaliny wpadają do środka puszki przez zarwaną rurę i muszą sobie szukać drogi ucieczki przez te małe otworki w rurze.

Wszytskie Logi są w normie, boost, zapłon, CF, poza tym że auto nie jedzie i nie ma przepływu takiego jaki powinno mieć (czyli 180g/s+).

Ale jak napisałem - nie chcę filozofować i martwić sie na zapas, puki nie usunę ewidentnej usterki. Bo zastanawiac to sie można nad sprawnym autem.

Opublikowano

Wybór padła na angielskiego Millteca (2,5" od turbo do środkowego tłumika i 2x 2" od środkowego do końcowych tłumików).

Koksik :th: Wydech Milteca to jedna z pierwszych modyfikacji zalecanych do S4 na audizine :) Widzę, że nie tylko do S4 :)

Czy możesz napisać gdzie zamawiałeś i jakie są koszty takiej modyfikacji? Wydech + przesyłka + montaż?

Jeśli nie chcesz pisać publicznie wrzuć na PW.

Opublikowano

Cennik masz na www.awesome-gti.co.uk. Przesyłka kosztowała ok 50 funtów, i trwała 3 dni. Całościowy koszt poniżej 4000zł.

Opublikowano

EEEE to potaniały te wydechy :)

Opublikowano

EEEE to potaniały te wydechy :)

Poziek , co Ty ludzi na stres narażasz z cenami wydechów :polew: Jak mi powiedziałeś cene to prawie z krzesła spadełem :bicz3:

Opublikowano

Jak mi powiedziałeś cene to prawie z krzesła spadełem :bicz3:

Ja spadłem z krzesła, jak zobaczyłem cenę "poniżej 4000"....

Jak wiesz, szacowałem dużo wyżej, ale pewno się naczytałem o żabach (wydechach Millteca do RS4, RS6) :decayed:

Opublikowano

Jak mi powiedziałeś cene to prawie z krzesła spadełem :bicz3:

Ja spadłem z krzesła, jak zobaczyłem cenę "poniżej 4000"....

Jak wiesz, szacowałem dużo wyżej, ale pewno się naczytałem o żabach (wydechach Millteca do RS4, RS6) :decayed:

Mi Poziu dowalił cene poniżej 4000 ..........ale $ :D

Opublikowano

Wszystko zalezy jaki wydech kupujemy - czy "pełny", tzn. z metalowymi katalizatorami, czy też cat-back, czyli od katalizatora do końca. Jeden katalizator to koszt ok 4000zł (do S/RS może nawet drożej), a do tego w S/RS jest nie jeden ale aż dwa katalizatory. Czyli razem 4000zł + 4000zł + 4000zł = 12.000zł minimum.

Ja kupiłem bez metalowego kata, bo zamiast niego wstawiłem sobie nieekologiczną prostą rurę.

Opublikowano

Milltek założony. Wygląda zacnie i co dla mnie bardzo ważne - nie jest głośny mimo wywalonego kata. Ostatecznie Audi to nie Honda :wink:

milltek1zo0.jpg

milltek2jh5.jpg

Opublikowano

Milltek założony. Wygląda zacnie i co dla mnie bardzo ważne - nie jest głośny mimo wywalonego kata. Ostatecznie Audi to nie Honda :wink:

No to do kompletu pochwal się kilkoma klipami video albo przynajmniej mp3. Chcemy usłyszeć jak brzmi!!! :kox:

Opublikowano

No to do kompletu pochwal się kilkoma klipami video albo przynajmniej mp3. Chcemy usłyszeć jak brzmi!!! :kox:

właśnie to chciałem napisać :>

Elb, chętnie posłuchamy wydechu :thumbup: