Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Przepływka i przeładowanie turbiny - proszę o sprawdzenie logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę zmodziłem pod maską: nie ma katalizatora, pompka 11, wtryski 216. Ostatnio zmieniłem turbinę z AFN na AWX.

Dziś złapałem notlaufa, skasowałem błąd i więcej nie było notlaufów:

00575 - Intake Manifold Pressure

17-00 - Control Difference

Przy okazji zrobiłem też logi. Z tego co zauważyłem, jest przeładowanie turbiny, chyba uszkodzoną przepływka i egr (nie jest zaślepiony).

Ekspertem nie jestem, mógłby ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć moim przypuszczeniom?

Logi przepływki:

oPxbr.jpgoPCaJ.jpg

turbiny:

oQcAS.jpg

egr:

DWxaS.jpg

Chciałem się umawiać na program do Rogala a tu takie cyrki :kwasny:

Opublikowano

oprócz przeładowania wszystko jest ok, przepływka i erg ok.

czy było coś kręcone sztangą przy turbo?

zrób loga dynamicznego 011 ze zdjętym wężykiem z gruszki, wężyk na czas próby zaślep np. śrubką

Opublikowano

czego szukasz dziury w doopie ... ?

pozmieniane graty [pod 170 PS] nic nie wystrojone,lane ,dmuchane bez zadnej kontroli a Ty robisz logi dynamiczne i pytasz czy wszystko w porzadku ...

jedz na dopasowanie softu do gratów i wtedy mozesz sobie robic logi ...

p.s i zadne krecenie sztanga,zdejmowanie wezykow i inne czary mary tutaj nie pomoga ....

Opublikowano
  • Autor

:notworthy: :notworthy: :notworthy:

Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. Uspokoiliście mnie.

Opublikowano

Normalne zachowanie się GT1749VA w AFN przed korektą softu... :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam taki problem: miałem przeładowanie i myślałem że się z tym uporałem bo kabel od aku trzymał się tylko na kilku drucikach i cała elektronika głupiała. Od 4 msc był spokój do wczoraj kiedy zalałem paliwo z Tesco i zacząłem oszczędnie jeździć? Czy to może być wina złego paliwa, czy raczej jednak turbo do czyszczenia? Łopatki nie pracują pewnie. Ile takie czyszczenie w warsztacie może kosztować?

Opublikowano

mam taki problem: miałem przeładowanie i myślałem że się z tym uporałem bo kabel od aku trzymał się tylko na kilku drucikach i cała elektronika głupiała. Od 4 msc był spokój do wczoraj kiedy zalałem paliwo z Tesco i zacząłem oszczędnie jeździć? Czy to może być wina złego paliwa, czy raczej jednak turbo do czyszczenia? Łopatki nie pracują pewnie. Ile takie czyszczenie w warsztacie może kosztować?

100-200zł ale nie kazdy sie chce brać za to :gwizdanie: możemy zrobić logi dla potwierdzenia notlaufa i wtedy założysz swój wątek bo teraz to wróżenie z fusów

Opublikowano

100-200zł ale nie kazdy sie chce brać za to :gwizdanie: możemy zrobić logi dla potwierdzenia notlaufa i wtedy założysz swój wątek bo teraz to wróżenie z fusów

możemy, tylko kiedy? :> Jak kurffa jeżdże dynamicznie to nie ma tego, n75 też zamieniałem, na vagu pokazywało mi błąd czujnika ciśnienia g71 czy coś takiego

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Update

Przeładowanie turbiny jest ciągle :gwizdanie: 3,4 bieg powyżej 3 tysięcy obrotów - notlauf.

ale zmienił się błąd (wcześniej był 575) na:

00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)

28-10 - Short to B+ - Intermittent

8zZFA.jpg

Zastanawiam się czy przyczyną tego błędu nie jest olej (i śmieci) z odmy. Dość wyraźnie poci mi się wąż odmy na jego połączeniu z tym grubym idącym do turbiny. Wiem, że olej w dolocie to norma ale może u mnie jest go za dużo.

Druga sprawa to EGR, mechanik ostatnio spojrzał i powiedział, że jest brudny.

Czy te dwie sprawy mogą powodować błąd 519?

Opublikowano

Przeładowanie turbiny jest ciągle :

Byles juz na korekcie softu ? Z logów widze ze nie...

Opublikowano
  • Autor

Jadąc na soft muszę być pewien, że wszystko jest ok.

Nie martwię się tym, że przy 160km/h czasem złapie notlaufa bo turbina przeładowuje mi cały czas.

Chodzi o ten drugi błąd: 519.

Dziś rano przeczyściłem przepływomierz. Później odkręciłem wąż idący do turbiny, który o dziwo wcale nie był aż tak brudny w oleju - pewnie jest gdzieś dziura bo z zewnątrz zapocony a w środku w miarę sucho. Zapocony jest na złączeniu węża odmy z grubym idącym do turbiny.

Dodatkowo od paru dni jeżdżę dynamicznie. A i egr zaślepiłem.

Skasowałem błąd 519 i jak na razie nie powraca. Jest 575 ale nim się nie martwię.

Będzie korekta softu ale najpierw zmienię sprzęgło i kolektor (czekam na grubszą zaślepkę by całkowicie egr usunąć).

Opublikowano

Na ten drugi błąd również ma wpływ przeładowanie turbo

Jest to blad czujnika cisnienia w kolektorze dolotowym, ktory znajduje sie mniej wiecej w polowie przewodu. Powodem tego bledu moze byc przeladowanie turbiny. Problemem moze byc turbina...zapchane przewody, ale warto, zeby obejrzal to specjalista

tak wujek google radzi :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Na ten drugi błąd również ma wpływ przeładowanie turbo

Jest to blad czujnika cisnienia w kolektorze dolotowym, ktory znajduje sie mniej wiecej w polowie przewodu. Powodem tego bledu moze byc przeladowanie turbiny. Problemem moze byc turbina...zapchane przewody, ale warto, zeby obejrzal to specjalista

tak wujek google radzi :wink4:

Wujek google mi to mówił, tylko nie wiem czy ten czujnik jest u mnie w ECU czy kolektorze bo rok 97 był rokiem granicznym.

Na razie jest dobrze. Tak jak mówiłem 575 nie jest mi straszny :decayed:

Opublikowano

519 bezposrednio powiazany jest z 575 wiec przestancie szukac dziury w doopie ....

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Większa pompa, większe wtryski i zwiększona dawka paliwa spowodowały, że kierowniczki się zapiekły (nieprzepalone paliwo).

Zrobienie programu nic by nie dało.

Pompa sprawdzona, wtryski też. Turbo czyste i samochód jeździ tak jak powinien.

Najprawdopodobniej w tygodniu po świętach będzie program :)

Opublikowano

jesli znowu bedziesz zwlekał z korektą softu... znow bedzie problem... :)

Opublikowano
  • Autor

jesli znowu bedziesz zwlekał z korektą softu... znow bedzie problem... :)

Nie nie, rozmawiam z Rogalem. Myślę, że po świętach będzie strojenie :)

Opublikowano

nowy rok zaczynasz z ,,pełną ku***" :decayed: az sam jestem ciekawy co wyjdzie, szkoda,ze nie zaryzykowales 230 brd:p

Opublikowano
  • Autor

nowy rok zaczynasz z ,,pełną ku***" :decayed: az sam jestem ciekawy co wyjdzie, szkoda,ze nie zaryzykowales 230 brd:p

Na razie żyję w strachu, że znów się turbo zabrudzi :wink4:

Brd i 230 dało by mi jakieś ~10KM więcej, naprawdę nie warto aż tyle inwestować w auto na pompie. Co innego pompowtryski. Poza tym samochód ma już swoje lata. Zdecydował rozsądek :wink4:

Opublikowano

To ja jeszcze zadam takie pytanie jeśli jest przeładowanie turbiny silnik zamula np przy 3 tyś obrotów lub łapie notlauf to jest tylko przykład to jeśli rozrusza sie sztangę turbiny i przegoni auto a będzie dalej ten sam problem to już jest ewidętnie turbina do czyszczenia lub regeneracji czyli to że sztanga pracuje w swoim zakresie skoku to nic nie dało

Jeszcze jedno pytanie np korekcje w grupie 13 czyli wtryski jeśli jest dużo rozbieżność +- czy oprócz samych wtrysków co z sekcją w pompie wtryskowej można to sprawdzić w grupie 18 i 23 chodzi o VP37 nie pompowtryski proszę o odpowiedz konkretną sorki że podpiąłem się pod ten temat ale nie chce zakładać nowego