Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B6 ALZ] 16804 - Catalyst System - Neverending story

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od pół roku zmagam się błędami jak poniżej:

16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold

P0420 - 007 - Short to Ground - Intermittent

Początkowo nie zapalała się kontrola, tylko widziałem błędy po podłączeniu pod kompa.

Jakieś 2 tygodnie temu na blacie zapaliła się kontrola. Podłączenie pod komp i ...:

16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold

P0420 - 007 - Short to Ground

Wcześniej miałem problemy z cewką zapłonową, nie pracowały 2 cylindry - paliwo z nich spalało się w kacie - dostał trochę temperatury.

Wówczas wymieniono cewkę zapłonowa i sondę przed katem (padło podgrzewanie).

Wracając do tematu... na dzień dobry pomyślałem o katalizatorze, że jego czas się kończy.

Zdemontowałem, wymieniłem rurę w obudowie kata od kolegi gruchota :) druga sona na tulei :)

Wykasowałem błędy, po około 150 km znowu żółto na blacie....

Po tej akcji wymieniłem sondę Lambda za katem..... jeździłem z tydzień (jakieś 200-250km) i znowu ta sam kontrola - ręce opadają.

Za co zabrać się teraz??? Co dalej, gdzie szukać usterki.

Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.

Andrzej

[br]Dopisany: 24 Sierpień 2010, 18:26_________________________________________________

sorki, ale nie podałem modelu autka w prefixie.

Silnik to 1.6 ALZ 2003 r.

Pozdrawiam

Opublikowano

no mi wyglada na to, ze zabiles sobie kata, nowy pewno by rozwiazal sprawe, jego sprawnosc mozesz sobie sprawdzic w BS blok 34 o ile dobrze pamietam - trza trzymac na obrotach i rozgrzac kata by wykonac test sprawnosci

Opublikowano

no mi wyglada na to, ze zabiles sobie kata, nowy pewno by rozwiazal sprawe, jego sprawnosc mozesz sobie sprawdzic w BS blok 34 o ile dobrze pamietam - trza trzymac na obrotach i rozgrzac kata by wykonac test sprawnosci

Witam

no właśnie starego kata wywaliłem.

Jak pisałem wcześniej:

"...Zdemontowałem, wymieniłem rurę (strumienicę) w obudowie kata od kolegi gruchota, druga sonda na tulei"..

Pozdrawiam[br]Dopisany: 25 Sierpień 2010, 06:51_________________________________________________Proszę o pomoc w interpretacji temperatur jak na poniższym rysunku.

EJ3N9.jpg

Pomiary dokonane na rozgrzanym silniku - temp na wskaźniku to 90 stopni.

Pomiary w Engine->Measuring Blocks -> .....

Pole nr 3 odpowiada temperaturze na zegarach.

Co to za temperatura pokazywana na polu nr 4?? Czy to jest temp silnika?? Czasem nie powinna być podobna do wskazań z pola 3 jak silnik rozgrzany?

Dalej walczę z błędami jak w pierwszym poście.... Może zły czujnik G2/G62?????

POMOCY :)

Andrzej

Opublikowano

Zamiast kupować drugą sondę diagnostyczną trzeba było kupić jej oszukiwacz i było by po problemie.

Opublikowano

Zamiast kupować drugą sondę diagnostyczną trzeba było kupić jej oszukiwacz i było by po problemie.

Witam,

możesz podac przykład takiego oszukiwacza - czego szukać??

pozdro