A4_Dominik_WAW Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Mam problem z drzwiami od strony pasażera z przodu i za pasażerem z tyłu. Po ich otwarciu nie pojawia się informacja na fisie, tylko czasami sporadycznie pojawia się informacja o otwartych drzwiach. Nie zapalają się czerwone lampki ostrzegawcze w drzwiach. Podświetlenie szyb elektrycznych z przodu działa oraz sama szyba z przodu działa bez zarzutu. Czasami głośnik w drzwiach pasażera przerywa, trzeba poruszać gumową harmonijką między drzwiami a karoserią wtedy jest już dobrze. Na Vagu pojawiają mi się takie błędy: 6 DTC's Found: 01561 - Left Rear Door 59-00 - Can't Unlock 01561 - Left Rear Door 61-00 - Won't De-Safe 01562 - Right Rear Door 59-00 - Can't Unlock 01562 - Right Rear Door 61-00 - Won't De-Safe 01801 - Door Warning Lamp: Drivers Side (W30) 57-10 - Electric Circuit Failure - Intermittent 01560 - Passenger Door 61-00 - Won't De-Safe ten sie nie kasuje po ponownym odpaleniu 1 DTC's Found: 01560 - Passenger Door 61-00 - Won't De-Safe Czy mogę Was prosić o jakieś porady, uwagi, od czego zacząć swoje działania zmierzające do naprawy tej przypadłości? Słyszałem już wiele opinii że kable się przetarły, że wina może być po stronie styczników ? W pierwszej kolejności przeczyszczę wtyczkę w drzwiach z tyłu: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b9c0354b44edb0fa Czy ma ktoś pomysł na drzwi z przodu ?
zbychzz Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Przede wszystkim to sprawdź kable w ów harmonijkach bo jeżeli poruszasz i jest ok tzn. że tam jest prawdopodobnie przerwa w obwodzie. Do tego dochodzą przełączniki w zamkach bo to one dają sygnał.
A4_Dominik_WAW Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Sprawa wyglada nastepujaco w drzwiach przednich sa przetarte w harmonijce 3 przewody (czerwony - zapewne plus, brązowo - ,,jakiś,,- od głśnika oraz zielony od głośnika) więc głośnik mam z głowy wiem w czym jest problem - zmienie całą wiązki i będzie dobrze. Teraz sprawa informacji o otwartych drzwiach na fisie i podświetleniu lampek w drzwiach, do zamków dochodzą czarne wtyczki i gdy nimi poruszam pojawia się informacja na fisie. Wypiąłem je z zamków i dokładnie obejrzałem, myślałem że mogą być zaśniedziałe ale wszystko z nimi jest ok. Słyszałem że można je spryskać WD40 ale boje się troche bo to penetrator i ma wodę, może być jakieś zwarcie. Kable przy wtyczkach są ok bo sprawdzałem pod taśmą - nie są przetarte w bardzo dobrym stanie. Co polecacie mi zrobić słyszałem że mogą to być styczniki ale wydaje mi się że coś z tymi wtyczkami jest nie tak.
zbychzz Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 może wtyczki są ok a gniazda nie Skoro piszesz że poruszasz i jest czasami ok to albo gniazdko albo kabelki (ale raczej bardziej prawdopodobne te pierwsze) zawsze dla pewności można odłączyć bezpieczniki i wtedy pryskać czymkolwiek do przeczyszczenia - osobiście polecam kontakt
Bart-S Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zacznij za radą Zbycha od spryskania styków kontaktem - odczekaj torchę i wytrzyj. Poskładaj do kupy i zobacz czy działa. Ten czerwony kabel nie jest czasem czerwono/szary i nie wchodzi w pin 4 tej 20-pinowej kostki?
A4_Dominik_WAW Opublikowano 1 Września 2010 Autor Opublikowano 1 Września 2010 Ok spryskam kontaktem i poinformuje o efektach pracy. Jeżeli chodzi o kabel to jest czerwono-niebieski.
manius_29 Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 Witam Też przerabiam ten temat tj. brak sygnalizacji drzwi pasażera na FIS-ie i w moim przypadku problem nie leży w zestawie wtyczka-gniazdo zamka leży w samym zamku (prawdopodobnie mikrowłącznik). Z racji tego że nie mogę odkręcić zamka, zastosowałem prowizoryczne ale skuteczne rozwiązanie znalezione gdzieś na forum: wsunąłem dystans z papieru pomiędzy zamek a blachę od strony boczku powodując odchylenie zamka w kierunku zewnętrznym drzwi - działa od 3 dni Jak załatwię klucz i nowe śruby wrócę do tematu.
A4_Dominik_WAW Opublikowano 1 Września 2010 Autor Opublikowano 1 Września 2010 W drzwiach pasażera wymieniłem na nowe wiązki przewody głośnikowe (oba) oraz przewód czerwono-niebieski, popryskałem sprayem ,,kontakt,, wtyczkę czarną do zamka i wszystko działa. Z drzwiami z tyłu jest większy problem, popryskałem sprayem i na początku wszystko ładnie działało ale po jakiś 5 godzinach raz działa raz nie, jak poruszam tą harmonijką przy czarnej wtyczce do zamka to pojawia się informacja na fisie, dodam że kable są całe. Może znowu jest jakaś przerwa w wiązce i za mało prądu leci do zamka ? Nie wydaje mi się że wina jest w mikrowłączniku ponieważ poruszanie wtyczką nie ma chyba większego wpływu na mikrowłącznik.
manius_29 Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 U mnie pryskanie wtyczek nic nie dało, a gdy ruszałem wtyczką ruszał się delikatnie na boki cały zamek,więc klin z gazety i póki co działa. A jak sprawdziłeś że przewody są całe? Jeżeli oceniłeś tylko optycznie nienaruszoną izolację to za mało, miernik w łapki i sprawdzenie ciągłości żył.
A4_Dominik_WAW Opublikowano 1 Września 2010 Autor Opublikowano 1 Września 2010 Wymontowałem całą wiązkę u mnie jest tak że jak przyciskam kostkę z boku to pojawia się informacja nie wiem co z tym można zrobić bo wygląda na to że cały problem robi wtyczka.
storm37 Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 Wymontowałem całą wiązkę u mnie jest tak że jak przyciskam kostkę z boku to pojawia się informacja nie wiem co z tym można zrobić bo wygląda na to że cały problem robi wtyczka. Pewnie winny jest przerwany lut, rozkrec zamek dostan sie do plytki i przelutuj styki. nie audi ale sytuacja podobna i zamek niemal ze taki sam wiec moze pomoze. http://www.taligentx.com/passat/maintenance/doorlockmechanism/
Rekomendowane odpowiedzi