majkel_majki Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Witam. Mam problem z klaksonem w VW T4, nie działa od kupna tego samochodu. Wymieniłem syrenę bo była zgnita totalnie, sprawdziłem wtyczki i część wiązki znajdującą się w komorze silnika, przejście jest, bezpiecznik oczywiście cały. Na razie podejrzewam raczej brak kontaktu między kierownicą a kolumną, nie miałem czasu i klucza by dzisiaj zdjąć kierownicę i sprawdzić jak wygląda pierścień. Jak sterowany jest klakson w tym aucie, przez przekaźnik czy po prostu płytka w kierownicy jako zwykły włącznik podaje + lub - ? Wydaje mi się, że działa przez podanie plusa bez żadnych przekaźników ale głowy nie dam. Oddałbym to elektrykowi żeby zrobił za parę groszy, ale podszedłem do sprawy ambicjonalnie i chcę naprawić sam
OLO_GDA Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 ja stary klakson byl przegnity to zapewne robil zwarcie wiec spalio bezpiecznik. sprawdziles??? a sprawdziles. doczytałem. a nie slychac ze klika przekaznik?? bo albo przekaznik albo faktycznie tasma ...
majkel_majki Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Bezpiecznik naturalnie sprawdziłem w pierwszej kolejności, nawet podmieniłem na inny żeby mieć 100% pewności. Nie słyszę cyknięcia przekaźnika po wciśnięciu klaksonu. Nowa syrena jest sprawna, spięta do aku na krótko działa. [br]Dopisany: 26 Sierpień 2010, 19:32_________________________________________________Chętnie przygarnąłbym jakiś schemat elektryczny do T4 1.9TD z 96 roku nie mogę namierzyć takiego w sieci
Rekomendowane odpowiedzi