Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

inne są q inne są w Avancie, inne są w FWD a inne sa w q

Opublikowano

pytam dlatego że jest pare firm na allegro ktore sprzedaja gwint/sprezyny i pisza ze pasuje i do fwd i do q

Opublikowano
pytam dlatego że jest pare firm na allegro ktore sprzedaja gwint/sprezyny i pisza ze pasuje i do fwd i do q

nie ma jednej uniwersalnej sprezyny. zprzeczytaj temat i zoabcz ile jest wersji springów od Audi ...

jak chcesz w miare niezły kompromis weź Eibacha Pro Kit dedykowanego do twojego auta... jest największa szansa że udsiądzie dobrze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

mam pytanie troszeczkę z innej beczki ale nie odbiegające od tematu. wg opisu który jest zamieszczony na forum odnośnie sprężyn i amortyzatorów to w moim B7 jest sprężyna dedykowana do b6 chodzi konkretnie o przód i oznaczenie kolorami niebieski pomarańczowy różowy -b6 a według rozpiski powinno być różowy i 3x fiolet.czy to możliwe

może właściciele a4 b7 1.9 tdi z zawiasem 1BA podadzą jakie mają kolorki na sprężynach będę wdzięczny za info troche mi na tym zależy .:wink:

Opublikowano
  • Autor
Witam,

mam pytanie troszeczkę z innej beczki ale nie odbiegające od tematu. wg opisu który jest zamieszczony na forum odnośnie sprężyn i amortyzatorów to w moim B7 jest sprężyna dedykowana do b6 chodzi konkretnie o przód i oznaczenie kolorami niebieski pomarańczowy różowy -b6 a według rozpiski powinno być różowy i 3x fiolet.czy to możliwe

może właściciele a4 b7 1.9 tdi z zawiasem 1BA podadzą jakie mają kolorki na sprężynach będę wdzięczny za info troche mi na tym zależy .:wink:

W pierwszych B7 były te same sprężyny co w B6 - potem modyfikacja i kategoria poszła o stopień wyżej.

Opublikowano
Witam,

W pierwszych B7 były te same sprężyny co w B6 - potem modyfikacja i kategoria poszła o stopień wyżej.

podziękował

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

mam pytanie, czy ktoś może miał porównanie jak zachowuje sie B7 w Quattro na zawieszeniu 1BV do za Sprężyn Eibach Pro Kit.

Jedna i druga sprężyna obniża auto o -30 mm.

Z góry dzięki za podpowiedz.

Opublikowano

Nie. 1bv/1be w b7 obniża o 20mm.

Opublikowano

Dzięki za jakiś oddźwięk na pytanie. Myślałem , ze 1bv obniży o -30.

W poprzednich watkach znalazłem taka rozpiskę:

Oznaczenie zawieszenia/twardość/wysokość

1BA = standard suspension/shock absorption

1BE/1BV = sports suspension/shock absorption

1BE: - 20mm (montowane jako sportowe)

1BV: - 30mm (zawieszenie montowane w S-line))

Twardość:

1BA - miękkie - 1BE średnie - 1BV - twarde.

To może jeszcze jedna podpowiedź. czy jeśli przechodzę z 1ba przód 10 klasa wagowa tył 11 klw na 1be lub 1bv, to przechodzę do tej samej wagi?

Opublikowano

Kolego.

1Ba to zwykłe zawieszenie... 1Bv i 1be to zawieszenia obniżające o 20mm, 1be jest miększe a 1bv twardsze To się tyczy a4 b7.

co do klas wagowych poczytaj poprzednie strony. Nie da się się wybrac tak aby usiadło auto dobrze. Nie kombinuj z tym bo bedziesz miał długa lekcje z poprawek. Nie jest tak, że jak masz 9 z 1ba to kupujesz 9 z 1bv.

Kup sprężyny Eibach Pro Kit i tyle, największa szansa że dobrze ci usiądzie, choć to tez nie daje gwarancji. Gwarancją jest zawias gwintowany.

Opublikowano

Panowie ja mam pytanko tego typu, mam w moim Avancie 1be, chciałbym obniżyć sprężynom maksymalnie ile sie da, chcę uniknąć kupowania gwintu,

jakiej firmy mam zapodać sprężyny aby audi siadła maksymalnie ile się da na sprężynach???

Opublikowano

A ktore oznaczenia we wlepce w bagazniku a A4 b5 oznaczaja klasy wagowe??

Opublikowano

Kolego mgtan bo widze ze czaisz temat:) albo kto kolwiek kto sie zna:) Mam amortyzatory Bilstein sport B6 (takie zolte:)) i w tej chwili sprezyny witeca(zielone) obnizaja one chyba -40mm ale jest dla mnie za niski chccialbym podnies auto troszke:) co powiecie o tych slynnych sprezynach co polecacie Eibach Pro Kit podneisie sie auto widocznie?? i czy wogole podejda beda pasowac do tych moich amorow lub polecacie jakeis inne zeby pasowaly do amorow:)???? ktos podpowie bo szukam juz dluzszy czas odpowiedzi na to pytanie:) dzieki z gory

Opublikowano
  • Autor
Kolego mgtan bo widze ze czaisz temat:) albo kto kolwiek kto sie zna:) Mam amortyzatory Bilstein sport B6 (takie zolte:)) i w tej chwili sprezyny witeca(zielone) obnizaja one chyba -40mm ale jest dla mnie za niski chccialbym podnies auto troszke:) co powiecie o tych slynnych sprezynach co polecacie Eibach Pro Kit podneisie sie auto widocznie?? i czy wogole podejda beda pasowac do tych moich amorow lub polecacie jakeis inne zeby pasowaly do amorow:)???? ktos podpowie bo szukam juz dluzszy czas odpowiedzi na to pytanie:) dzieki z gory

Jeśli -40 jest dla Ciebie za nisko to Eibach nie będzie odpowiedzią - szukałbym ori sprężyn... Sprawdź jakie zawieszenie miałeś fabrycznie - jeśli 1BE lub 1BV to po VIN w ASO podadzą Ci numery Twoich sprężyn (takie kupisz i będziesz miał -20).

Opublikowano

nie wiem jak sprawdzic jakie bylo zawieszenie bo auto kupilem w sumie nie dawno juz z zawieszeniem takim jakie wspomnialem wczesniej:) a tak wogole to te eibach beda pasowaly do moich bilstein sport b6?? ?? albo pytanie jezeli wymienilbym amortyzatory na jakies standardowe gazowo olejowe powiedzmy za 100 zl i kupil ebachy -30mm to by pasowalo:) wtedy zawieszenie przez sprezyny mialbym obnizone i twarde prawda?? mam alusy 18

Opublikowano
  • Autor
nie wiem jak sprawdzic jakie bylo zawieszenie bo auto kupilem w sumie nie dawno juz z zawieszeniem takim jakie wspomnialem wczesniej:) a tak wogole to te eibach beda pasowaly do moich bilstein sport b6?? ?? albo pytanie jezeli wymienilbym amortyzatory na jakies standardowe gazowo olejowe powiedzmy za 100 zl i kupil ebachy -30mm to by pasowalo:) wtedy zawieszenie przez sprezyny mialbym obnizone i twarde prawda?? mam alusy 18

W bagażniku gdzieś przy kole zapasowym masz wlepę - na niej poszukaj 1BA lub 1BE lub 1BV.

Opublikowano

ok sprawdze ale dopiero jutro i napisze :/ bo jestem w pracy i niemam jak zobaczyc:/ powiedz jeszcze o to co pytalem cz te eibach beda pasowac na moje amory i czy w ostatecznosci moglbym kupic zwykle jakies tam amory ite sprezyny eibach i czy by wspolgralo czy nie??

Opublikowano
  • Autor
ok sprawdze ale dopiero jutro i napisze :/ bo jestem w pracy i niemam jak zobaczyc:/ powiedz jeszcze o to co pytalem cz te eibach beda pasowac na moje amory i czy w ostatecznosci moglbym kupic zwykle jakies tam amory ite sprezyny eibach i czy by wspolgralo czy nie??

Amory nie powinny mieć tu nic do gadania - służą tylko do tłumienia skoku sprężyny więc konfiguracja jest dowolna. Skoro masz -40 a nowe springi pracują na -30 to nie widzę problemu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

cześć wszystkim :wink:

potrzebuję pomocy a właściwie potwierdzenia z waszej strony czy mniej więcej tak to ma wyglądać :wink:

a więc:

Aktualnie w mojej b6 jest zawias 1Ba mega super koza

-Przód OJJ tj. klasa wagowa 9

-Tył OYH tj. klasa wagowa 8

i teraz jak chciał bym założyć do mojej struchliny 1Be to powinienem zejść o 1 klasę wagową w dół dla sprężyn z ozn. 1be ? według mnie to powinno wyglądać tak:

-Przód OJH tj klasa wagowa 8 8E0 411 105 CG tj. niebieski,biały,zielony lub w ostateczności

OJG tj klasa wagowa 7 8E0 411 105 EG tj zielony, biały

-Tył OYG tj klasa wagowa 7 8E0 511 115 DH tj niebieski niebieski niebieski niebieski

Według mnie powinienem takich właśnie sprężyn szukać , a jeśli się mylę to mnie poprawcie bo czytałem czytałem i tyle wywnioskowałem.

Tak tak wiem że z ori 1be to loteria ale zależy mi żeby zejść tylko 20mm więc powalczę :decayed:

Aaa powiedzcie mi jeszcze jak bym kupował amorki 1be to lepiej na przód te dla klas wagowych 2-7 czy od razu twardsze 8-12 bo wychodzę na pograniczu tych wartości ?

pozdro:wink:

Opublikowano

Kolego oszczędź budżet... naprawde to nie takie oczywiste... za każdą przekładkę zapłacisz.

Kup kit eibach Pro Kit... -30/35 jest optymalne... -20 nawet nie odczujesz za bardzo.