Opublikowano 26 Czerwca 201313 l moge pokazac jak bylo u mne: AVF, 1BE, k.w. to 7 i 6. Wyglondalo tak: kupilem takii komplekt i teraz, po wymiane na 1BA 10 i 9 est tak
Opublikowano 26 Czerwca 201313 l Autor moge pokazac jak bylo u mne: AVF, 1BE, k.w. to 7 i 6. Wyglondalo tak:http://f4.s.qip.ru/J9hCkqcF.jpg kupilem takii komplekt http://f3.s.qip.ru/J9hCkqcH.jpg i teraz, po wymiane na 1BA 10 i 9 est tak http://f3.s.qip.ru/J9hCkqcG.jpg Ale to zamierzony efekt? Naklejka na listwie tylnych drzwi
Opublikowano 26 Czerwca 201313 l Autor i przód stoi wyżej niż tył... zmiana springów to mega loteria jest. Bo zyebał sprawę - przód nie schodzi tyle samo co tył. Więc -3/-3 w kategorii wagowej nie jest rozwiązaniem. Teoretycznie różnica powinna wynosić 1, względnie 2 kategorie z przodu i 2 lub 3 z tyłu. No ale ile razy już o tym było... Kiedyś dojdziemy o co tu kaman - tylko nie mam teraz czasu na to
Opublikowano 27 Czerwca 201313 l moge pokazac jak bylo u mne: AVF, 1BE, k.w. to 7 i 6. Wyglondalo tak:http://f4.s.qip.ru/J9hCkqcF.jpg kupilem takii komplekt http://f3.s.qip.ru/J9hCkqcH.jpg i teraz, po wymiane na 1BA 10 i 9 est tak http://f3.s.qip.ru/J9hCkqcG.jpg Ale to zamierzony efekt? Naklejka na listwie tylnych drzwi S line nie powinno byc 1BE.
Opublikowano 27 Czerwca 201313 l A ja mam pytanie do was Jak to jest ze sprężynami 1BA a 1BV tył czy one różnią się długością? Bo mechanik stwierdził że są takie same i przy wymianie amorków i sprężyn zostawił mi z tyłu 1BA twierdząc że wyżej stało auto na 1BV niż na sprężynach 1BA . i zostawił tył seryjny z amorkami od 1BE I teraz auto tak wygląda Twierdził że niby to może być wina Gum z 1BA Kupując zestaw 1BV nie dostałem gum do tych sprężyn. Czy to może być tego wina że auto stoi wyżej z tyłu
Opublikowano 27 Czerwca 201313 l i przód stoi wyżej niż tył... zmiana springów to mega loteria jest. Bo zyebał sprawę - przód nie schodzi tyle samo co tył. Więc -3/-3 w kategorii wagowej nie jest rozwiązaniem. Teoretycznie różnica powinna wynosić 1, względnie 2 kategorie z przodu i 2 lub 3 z tyłu. No ale ile razy już o tym było... Kiedyś dojdziemy o co tu kaman - tylko nie mam teraz czasu na to teraz mam to co chciałem, gdy by u nas byli takie drogi jak u was, wciale nie powinien by byl wymienic zawieszenie. Przed wymiana z przody mialem 63,5 cm wysokoszczi, teraz est o 4 cm wyzey.
Opublikowano 28 Czerwca 201313 l Kolego oszczędź budżet... naprawde to nie takie oczywiste... za każdą przekładkę zapłacisz.Kup kit eibach Pro Kit... -30/35 jest optymalne... -20 nawet nie odczujesz za bardzo. przekonałeś mnie Rozmawiałem z Kolegą Tomkiem tutaj z forum , i jak przyjdą do niego za jakiś tydzień to od niego biorę Eibachy
Opublikowano 29 Czerwca 201313 l co do wysokości springów itp weźcie pod uwage jedno... stan springów i przebieg auta... sprężyna nowa może miec jednak inną wysokośc i sprężystośc niż ten sam spring po 300.000 km. No 1BV WR9 nie jest tym samym co 1BV WR9 po 300tys km.
Opublikowano 5 Lipca 201313 l Mam takie pytanie, chcę obniżyć troszkę przód auta (mam zawieszenie fabrycznie 1BE). Czy jeśli zmienię moje przednie sprężyny o klasę wagową niżej (sprężyny także do B6 1BE) to przedni zawias nie zrobi się bardziej miękki? Chciałbym by przód poszedł minimalnie w dół nie tracąc obecnej charakterystyki przedniego zawieszenia.
Opublikowano 7 Lipca 201313 l Autor Mam takie pytanie, chcę obniżyć troszkę przód auta (mam zawieszenie fabrycznie 1BE). Czy jeśli zmienię moje przednie sprężyny o klasę wagową niżej (sprężyny także do B6 1BE) to przedni zawias nie zrobi się bardziej miękki? Chciałbym by przód poszedł minimalnie w dół nie tracąc obecnej charakterystyki przedniego zawieszenia. Jeśli założysz sprężynę z "lżejszej" kategorii - auto zejdzie niżej (nie wiadomo tylko o ile). Jedna kategoria nie powinna robić zbyt dużej różnicy odnośnie "miękkości".
Opublikowano 20 Sierpnia 201313 l Czy mógłby mi ktoś pomóc w zrozumieniu o co chodzi w tych klasach wagowych? Mianowicie mam u siebie zawias 1BE i klasy wagowe: tył OYJ, przód OJH, czyli: 0JH - klasa wagowa 8 - przy 1BE 900-940 kg 0YJ - klasa wagowa 9 - przy 1BE/BV (Zawieszenie Sport): 545-570 kg Dopuszczalne obciążenie osi natomiast wynosi u mnie po 1075 dla przedniej i tylnej. No i teraz nie do końca rozumiem jak ma się ono do tych klas wagowych, bo o ile w przypadku tylnej osi miałoby to sens (zakładając że podana klasa wagowa przypada na 1 sprężynę), ponieważ suma wynosi 1090-1140 kg, czyli niewiele odbiega od tych 1075 kg, to w przypadku przedniej osi, takie założenie już nie ma sensu. Moje pytanie wynika z tego ze muszę jakoś podnieś tył ponieważ siedzi mi o 2 cm niżej niż przód ( samochód miał hak i 200tys przebiegu, więc zakładam że sprężyny się po prostu już wyeksploatowały), no i zastanawiam się czy wymieniając sprężyny ( bo innego rozwiązania problemu nie znam) nie przeskoczyć od razu na jedną klasę wagową wyżej, ponieważ regularnie jeżdżę w 4 osoby więc chciałbym mieć trochę zapasu. Z drugiej strony boję się że sprężyny z wyższej klasy wagowej mogą być już za twarde co może to wpłynąć niekorzystnie na charakterystykę pracy zawieszenia. Przeczytałem cały ten wątek i Wiem, że co najmniej 2 osoby miały ten sam problem z za nisko siedzącym tyłem, czy komuś udało się może go rozwiązać?
Opublikowano 21 Sierpnia 201313 l Czy mógłby mi ktoś pomóc w zrozumieniu o co chodzi w tych klasach wagowych?Mianowicie mam u siebie zawias 1BE i klasy wagowe: tył OYJ, przód OJH, czyli: 0JH - klasa wagowa 8 - przy 1BE 900-940 kg 0YJ - klasa wagowa 9 - przy 1BE/BV (Zawieszenie Sport): 545-570 kg Dopuszczalne obciążenie osi natomiast wynosi u mnie po 1075 dla przedniej i tylnej. No i teraz nie do końca rozumiem jak ma się ono do tych klas wagowych, bo o ile w przypadku tylnej osi miałoby to sens (zakładając że podana klasa wagowa przypada na 1 sprężynę), ponieważ suma wynosi 1090-1140 kg, czyli niewiele odbiega od tych 1075 kg, to w przypadku przedniej osi, takie założenie już nie ma sensu. Moje pytanie wynika z tego ze muszę jakoś podnieś tył ponieważ siedzi mi o 2 cm niżej niż przód ( samochód miał hak i 200tys przebiegu, więc zakładam że sprężyny się po prostu już wyeksploatowały), no i zastanawiam się czy wymieniając sprężyny ( bo innego rozwiązania problemu nie znam) nie przeskoczyć od razu na jedną klasę wagową wyżej, ponieważ regularnie jeżdżę w 4 osoby więc chciałbym mieć trochę zapasu. Z drugiej strony boję się że sprężyny z wyższej klasy wagowej mogą być już za twarde co może to wpłynąć niekorzystnie na charakterystykę pracy zawieszenia. Przeczytałem cały ten wątek i Wiem, że co najmniej 2 osoby miały ten sam problem z za nisko siedzącym tyłem, czy komuś udało się może go rozwiązać? Ja miałem u siebie z tyłu sprężyny: 1xniebieski 2xróżowy, i tyłn też za nisko siedział. Wstawiłem 1xniebieski 2xzielony czyli 2 kategorie wagowe wyżej i teraz jest tak, jak należy. No i charakterystyka prawie się nie zmieniła, powiem nawet że jest lepiej. Za twardo na pewno nie jest.
Opublikowano 22 Sierpnia 201313 l Dzięki za informację, czyli masz tę samą klasą wagową co ja czyli 9 - 8E0 511 115 DK (FK) - niebieski różowy różowy, ale jak zmieniłeś na 1xniebieski 2xzielony to przeskoczyłeś aż o 3 klasy - 8E0 511 115 DN (FN) niebieski zielony zielony - klasa 12. To już jest spory przeskok, ale jak mówisz że jest ok a nawet lepiej. A jaką masz teraz odległość od ziemi do rantu tylnego błotnika, bo u mnie tylko 64cm, czyli 2 mniej niż z przodu. Czy sprężyny brałeś nowe czy używane?
Opublikowano 24 Sierpnia 201313 l Sorki pomyłka, jednak jest 1xniebieski 1xzielony. Brałem używki ale podobno z małym przebiegiem, bo ktoś wymienił na Eibachy. Do rantu błotnika mam 66,5cm zarówno z przodu jak i z tyłu.
Opublikowano 27 Sierpnia 201313 l dzięki za info, ja zamówiłem od klasy wagowej 10. Jak zamontuję to podzielę się wrażeniami.
Opublikowano 27 Sierpnia 201313 l Wiem ze jest to dzial do B6 ale mam pytanie i moze ktos mi podpowie czy.. Sprężyny tylne do 1BE -20mm Audi A4 B5 Wrocław (3465193510) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. biala i zielona plamka oznacza springi 1be???
Opublikowano 28 Sierpnia 201313 l Czy ktoś się orientuje czy te gumy pod sprężynami też się wymienia i jak fachowo nazywa się ta część?
Opublikowano 15 Września 201313 l Witam, Drodzy forumowicze potrzebuje waszej pomocy/rady. Posiadam Audi A4 z 2003r 1,9TDI S-Line. Poniżej przedstawiam wlepkę z książki serwisowej odnośnie informacji o zawieszeniu (posiadam 1BV), jeżdżę na oryginalnych felgach 17" 235/45. Chciałbym zmniejszyć twardość tego samochodu, jeżdżę głównie z rodziną i jest on dla mnie trochę za twardy. Czytałem cały powyższy post i większość ludzi chce obniżać usztywniać itd. zawieszenie ja potrzebuję opisu jak zwiększyć komfort jazdy. Czy trzeba wymieniać całe zawieszenie ? Sprężyny pewnie tak ale amortyzatory (mam czerwone) czy wahacze ? Proszę o w miarę jasną radę co wymienić i jakie wsadzić żeby był miększy i bardziej komfortowy. Może ma ktoś sprzedać taki zestaw ? Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość.