Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] STUKANIE z przodu !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem . Jadąc po dużych nierównościach [szczegolnie slychać na starej trelince] coś stuka w lewym przednim kole Byłem najpierw u 2 mechaników i zero luzów na wachaczach i drązkach Sprawdziłem potem zaciski hamulcowe,klocki wyczyścilem ,nasmarowalem sworznie I NIC !!! Wreszcie pojechalem do ASO na przegląd ,znależli lekki luz [taki bardziej wymuszony] na przednim dolnym wahaczu ale z prawej strony i powiedzieli że może być przenoszenie stukania na drugą strone :a4fan:Nie chce mi się w to wierzyć [bo wyraznie stuka po lewej] dlatego prosze o porady :audi:

Opublikowano

łacznik stabilizatora

Opublikowano

łacznik stabilizatora

Zgadzam się. Ocena tego elementu jest możliwa dopiero po demontażu.

Opublikowano

po wymontowaniu wachacza z uchwytu też najlepiej luz stwierdzić, na szarpakach wszystkiego nie wyłapie się

Opublikowano

Cóż za mechanicy..poddali się..łącznik w A4 B5 po 99 jest innego typu niż w starszych i żadkooooo się zdarza by zużył się niewidocznie i tłukł. W ASO też zero konkretów :rant:... :wallbash:

Jedź na stacje kontroli pojazdów tam zdarzają się w większości doświadczeni ludzie.

Opublikowano

Kup 2 nowe laczniki jak sie zakrecisz to wydrzesz je po 25 zl.

Opublikowano

A dlaczego nie?

Opublikowano

Ja dzisiaj wymieniłem na Lemforder 2 dolne przednie wachacze, 1 górny przedni i 1 łącznik stabilizatora i cisza aż miło :thumbup:

Opublikowano

Hmm... u mnie pojawił się podobny problem, może nie jakoś głośno stuka, ale jestem przeczulony i jednak nie da się ukryć że coś tam się stukocze ;)

Objaw jest taki iż jadąc po nierównościach w miarę powoli od czasu do czasu słychać stukotanie, kiedy jadę trochę szybciej to już nie. Zauważyłem że przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności np. policjanta nie ma stuku, ale wydaje mi się (tak dziś przyuważyłem) iż przy zjeżdżaniu na wstecznym np. z krawężnika chyba stuknięcie jest. Wszystko dochodzi od prawej strony.

Teraz się zastanawiam co robić, czy zająć się tylko jedną stroną ew. który może to być element wadliwy), czy robić całość zawiechy? Jak też zastanawiam się kiedy tym się zająć, czy zaczekać na mocniejsze stukanie i robić całość, czy wymienić jeszcze przed zimą?

Opublikowano

Dlaczego dwa?

A dlaczego nie?

A dlaczego nie 40?

:polew:

marewel, jak trafnie zauważyła koleżanka Gosia, bez sensu kupować dwa łączniki, skoro wyraźnie problem jest opisany jako :"coś stuka w lewym przednim kole". Jak miałeś kiedyś przyjemność dobrać się do łącznika to wiesz, ze roboty przy nim tyle co nic. I zasada jest taka: najpierw diagnoza i ocena, później wymiana - nigdy odwrotnie ;)

Opublikowano

Spróbuje wymienić łącznik [zew. wygląda dobrze] ,jak to nic nie da to zaczekam na przegląd , akurat 18 wrzesnia mija , może na szarpakach cos wylezie :a4fan:

Opublikowano

Dlaczego dwa?

A dlaczego nie?

A dlaczego nie 40?

:polew:

marewel, jak trafnie zauważyła koleżanka Gosia, bez sensu kupować dwa łączniki, skoro wyraźnie problem jest opisany jako :"coś stuka w lewym przednim kole". Jak miałeś kiedyś przyjemność dobrać się do łącznika to wiesz, ze roboty przy nim tyle co nic. I zasada jest taka: najpierw diagnoza i ocena, później wymiana - nigdy odwrotnie ;)

Zalezy kto i jak podchodzi do tematu,ja zamowilem 2 bo chce miec to z glowy.

Opublikowano

Byłem na przeglądzie . Okazało sie na szarpakach że sworzen wahacza ma lekki luzik [dolny tyli wahacz do wymiany] Wymienię i zobaczymy !!! :a4fan: