Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] wymiana paska rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tymi cenami rozrządów to rzeczywiście są jaja. Ostatnio kumpel, który pracuje w Focie i przy okazji załatwiał mi cały zestaw (pasek Gates, rolki SKFu) do mojej A4ki AFN , opowiadał mi, że miał klienta, który przyszedł po rozrząd do Golfa IV 1.9 TDI 110KM czyli w sumie do takiego samego silnika jak u mnie. Kolega był pewny, że będzie to samo a okazało się, że nie. Do mojego rozrząd kosztował 209 zł a do tego Golfa wyniósł...460 zł.A niby ten sam motor.

Znajomy mechanik kiedyś mi powiedział, że rozrząd do A4-ki może kosztować od 500 do 2500 zł :shocked:

Opublikowano

ja za pasek i rolki dawalem [pasek 80,rolka napinajaca 90.prowadzaca80]zl paski wielorowkowe i klinowe oraz rolka klimatyzacji bo juz byla dobita to ok 250zl wymiana z czesciami wyniosla 650 zl,czesci kupione w intercars,staralem sie brac z gornej polki znanych mi firm pompy niewymienialem mam 217000tys.wiec o jej koszcie sie niejestem w stanie wypowiedziec

Opublikowano

najlepiej idz sam do sklepu i sie dowiedz rozne sklepy rozne ceny zalezy jaka firma i ile se marzy naliczaja a mechani9ka jak niemasz`zaufanego to niewiez bo oszukuja na czesciach ile wlezie zamiast orginalu wstawia ci tani zamiennik a skasuja jak za orginal chyba ze pokaze ci dowody zakupu a ty bedziesz patrzec na rece zeby nic niepodmienili.bo niema sie co oszukiwac kazdy kombinuje

Opublikowano

bosh ogolnie jest dobry ale nie kazdy...teraz wiem dlaczego zucasz takimi cenami za rozrzad i wymiane,mi za wymiane n75 zaspiewali 400zl z zaworkiem a po przeczytaniu kilku wypowiedzi koledzy mowili ze wymieniaja to od 20-60zl i samemu mozna to tez zrobic bez problemu

Opublikowano

No ceny troche mnie szokuja.

Ja dzisiaj skonczylem skladanie i w skald zestawu, ktory mnie kosztowal 978 zl. wchodzilo:

1. Kolo zebate walu korbowego 45 zl

2. Pasek Conti wieloklinowy 38 zl

3. Uszczelniacz walu i pompy olejowej 10 zl

4. Rolka prowadzaca LUK 81 zl

5. Rolka napinajaca LUK 113 zl

6. Rolka napinajaca LUK 93 zl

7. Napinacz paska z rolka FEBI 275 zl

8. Pompa wody RUVILLE 120 zl

9. Sruba walu korbowego FEBI 7 zl

10. Pasek klimy 25 zl

11. Oasek rozrzadu Conti 93 zl

12. Plyn do chlodnicy FEBI 21 zl

13. Woda destylowana 5 zl

Ponizej zdjecie podczas skladania:

rozrzadwl3.jpg

Jeszcze takie pytanie, czy podczas wymiany moglem uszkodzic wisko??

Bo strasznie szybko chodzi przynajmniej tak mi sie wydaje. Wyje jak V6 juz przy troche zwiekszonych obrotach.

Musze jeszcze jutro rano to sprawdzic.

Opublikowano

ja ci napisze tak niby mało tylko jak znam życie to cos napewno nie bedzie pasowało a jak poźniej zwrocisz towar co nie pasuje? zazwyczaj jest tak ze dopiero po rozebraniu ci wyjdzie ze jeszcze to i to do dokupienia a wtedy pozwolisz sobie na to zeby twoja niunia stała kilka dni wiecej na kanale przez przesyłanie sobie czesci?

ja rozrzad kupowałem w intercarsie i tak mi wyszło:

pasek rozrzadu gates 93

pasek klinowy 45 gates

pasek klinowy 19 gates

napinacz paska wieloklinowego 178 ina

rolka napinajaca 74 rouviele

pompe kupiłem za 92 rouviele ale oddałem bo moja była ok tylko oring kupiłem drugi

suma sumarum 759 za kompletny