Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może został komuś MCE A, B lub D z obsługą spryskiwaczy ? Chętnie odkupie w bardzo rozsądnych pieniądzach :)

Ja za jakiś czas będę sprzedawał 8E0 907 279 F

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Może został komuś MCE A, B lub D z obsługą spryskiwaczy ? Chętnie odkupie w bardzo rozsądnych pieniądzach :)

..B do Ciebie nie podejdzie bo jest pod instalke HIGH ,gdzieś widziałem A na aledro za 120-150 zeta :mysli:

Opublikowano

..B do Ciebie nie podejdzie bo jest pod instalke HIGH ,gdzieś widziałem A na aledro za 120-150 zeta :mysli:

Więc kierując się Twoją sugestią poszukuje modułu A lub D.

Opublikowano

OK. To temat przełącznika zwalczony. Wymieniłem z B na D i działa git. no może oprócz jednej funkcji - nie podświetla diody auto. Czy wiecie do którego to zmostkować. Akurat w kostce nie mam pinu 16.

Kolejny projekt to uruchomienie CLH. przełącznik już mam teraz potrzebuje pomocy jak to odpalić

Opublikowano
  • Autor

MCE zasila pozycję AUTO (pin 7) i z tego pinu leci mostek do pinu 16 (zasilanie diody AUTO). Jeśli podpinasz zgodnie z fabryką to leć do MCE (wszystko masz na pierwszej stronie).

Opublikowano

Bart. Ale jak polecę tym pinem do MCU i aktywuje go to nie muszę mieć czujnika światła? lusterko mam zwykłe. Teraz jak dam na auto do się po przekręceniu kluczyka światłą włączają.

Co do CLH no to przestudiowałem wątek i już widzę ze nie będzie to takie proste. A wszystko przez to lusterko a raczej jego brak. kupiłem na alle przełącznik z regulacją wysokości świateł + clh. na razie działa tylko regulacja .

Opublikowano
  • Autor

Przełącznika CLH nie wystarczy tylko zasilić (samo w sobie to nic nie da) - gdybyś tak zrobił to skąd MCE ma wiedzieć, że ma odpalić przecimgielne w trybie "doświetlania"? Po to właśnie kodujesz moduł MCE - aby gdy otrzyma określony sygnał od przełącznika włączył (lub nie) halogeny...

Po odpowiednim zakodowaniu MCE, układ zadziała bez lusterka (czujnika światła) - tyle, że będzie to pracować niezależnie od pory dnia (czujnik odpowiada za to aby doświetlanie odpaliło dopiero po zmroku). No i dodatkowo podświetlenie CLH będzie Ci mrugać (system nie widzi czujnika światła - w ten sposób sygnalizowana jest usterka) - na koniec dochodzi bład na FIS.

...dlatego najlepiej kompletować wszystkie potrzebne graty i dopiero zakładać.

Opublikowano

Hm co do lusterka z czujnikiem światła to jak szukałem miesiąc temu do siebie na allegro to dostałem sms-a od 2 gości że mają takowe lusterko :wink4:.Kupiłem lusterko od jednego z nich a do drugiego nadal mam kontakt :kox::.Jak by ktoś był zainteresowany :gwizdanie:.

Opublikowano

(...)

Po odpowiednim zakodowaniu MCE, układ zadziała bez lusterka (czujnika światła) - tyle, że będzie to pracować niezależnie od pory dnia (czujnik odpowiada za to aby doświetlanie odpaliło dopiero po zmroku). No i dodatkowo podświetlenie CLH będzie Ci mrugać (system nie widzi czujnika światła - w ten sposób sygnalizowana jest usterka) - na koniec dochodzi bład na FIS.

(...)

Podłączyłem włącznik CLH, mam włącznik z 'auto' [podłączony-dodane brakujące pierwotnie połączenia (pin11, pin6 i pin17)], nie podłączyłem czujnika światła. Do MCE (jeszcze to od B6) podłączyłem pin24 (i pin29), nie podłączyłem jeszcze pin20

Po aktywacji CLH układ zachowuje się odrobinę inaczej: nie miga podświetlenie (choć to przypuszczam wynika z faktu, że pin20 jest niepodłączony), nie mam błędu na FIS, jest błąd czujnika w pamięci kontrolera. Zaraz po przekręceniu kluczyka [niezależnie od pozycji włącznika CLH] na krótką chwilę zapalają się xenony [ :confused4: ] - gdy czujnik jest podłączony też tak jest? Mam nadzieję, że nie

Opublikowano
Hm co do lusterka z czujnikiem światła to jak szukałem miesiąc temu do siebie na allegro to dostałem sms-a od 2 gości że mają takowe lusterko wink4.Kupiłem lusterko od jednego z nich a do drugiego nadal mam kontakt kox:.Jak by ktoś był zainteresowany gwizdanie.

A ile Cię to lustro kosztowało ?

Opublikowano

Witam,

Chciałbym dołożyć pewien gadźet, a dokładnie DRL - oszczednosc xenonów:) Mam A4 B7 z fabrycznym czujnikem deszczu, zmierzchu i przełącznikiem AUTO, przełącznikiem CLH wraz z regulacją świateł który jest nie aktywny bo mam dołożone bi-xenony( przez poprzedniego właściciela). W tej chwili zapalając auto i lub mijania zapalają mi się xenony. A swiatła obok xenonów (zwykłe żarówki) są nie aktywne. Jedynie zauważyłem, że są odcięte dwa przewody w MCE 23 pin 18 i 16 i dołączone do odcietych dwóch przewodów żółtych z MCE 32 (musze jeszcze dokładnie sprawdzić jakie piny). Ogólnie działa ok (auto, pozycyjne, mijania=xenon).

Mam kilka pytań odnośnie podłączenia przełącznika DRL/CLH, a dokładnie zamiany przęłącznika regulacji świateł i CLH. Czy wystarczy zmiana pinów w MCE (8EO 907 279L).

Czy bedzie potrzeba dołożenia dodatkowej wiazki do tego przełącznika?

Czy bedzie potrzeba ciagniecia dodatkowej wiązki do świateł, żeby podłaczyć DRL.

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem od czego mam zacząć. Poprzedni właściciel zamienił zywkłe światła na xenowy, ale nie zrobił auto poziomowania i spryskiwaczy. Chciałbym to zrobić tylko potrzebuje kilka wskazówek.

Pozdrawiam

Co mogę zrobić jesli

Przełącznika CLH nie wystarczy tylko zasilić (samo w sobie to nic nie da) - gdybyś tak zrobił to skąd MCE ma wiedzieć, że ma odpalić przecimgielne w trybie "doświetlania"? Po to właśnie kodujesz moduł MCE - aby gdy otrzyma określony sygnał od przełącznika włączył (lub nie) halogeny...

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Chciałbym dołożyć pewien gadźet, a dokładnie DRL - oszczednosc xenonów:) Mam A4 B7 z fabrycznym czujnikem deszczu, zmierzchu i przełącznikiem AUTO, przełącznikiem CLH wraz z regulacją świateł który jest nie aktywny bo mam dołożone bi-xenony( przez poprzedniego właściciela). W tej chwili zapalając auto i lub mijania zapalają mi się xenony. A swiatła obok xenonów (zwykłe żarówki) są nie aktywne. Jedynie zauważyłem, że są odcięte dwa przewody w MCE 23 pin 18 i 16 i dołączone do odcietych dwóch przewodów żółtych z MCE 32 (musze jeszcze dokładnie sprawdzić jakie piny). Ogólnie działa ok (auto, pozycyjne, mijania=xenon).

Mam kilka pytań odnośnie podłączenia przełącznika DRL/CLH, a dokładnie zamiany przęłącznika regulacji świateł i CLH. Czy wystarczy zmiana pinów w MCE (8EO 907 279L).

Czy bedzie potrzeba dołożenia dodatkowej wiazki do tego przełącznika?

Czy bedzie potrzeba ciagniecia dodatkowej wiązki do świateł, żeby podłaczyć DRL.

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem od czego mam zacząć. Poprzedni właściciel zamienił zywkłe światła na xenowy, ale nie zrobił auto poziomowania i spryskiwaczy. Chciałbym to zrobić tylko potrzebuje kilka wskazówek.

Pozdrawiam

Co mogę zrobić jesli

Skoro już dołożyłeś Ksenon plus i reflektory działają to teraz wystarczy tylko podmienić włacznik CLH/regulacja na CLH/DRL i dołożyć jeden brakujący kabelek między pinem 3 tego włącznika a pinem 30 w kostce 32 MCE. Wszystko.

Opublikowano

A nie bedzie problemów z przeciętymi kablami MCE23 / 16 i 18 (z tego co pisaliscie to sa od DRL) i podłączonymi do MCE32 tylko musze sprawdzić do jakich konkretnie pinów?

Opublikowano
  • Autor

Tak to też trzeba będzie podłączyć do reflektorów. Kieruj się opisem przeznaczonego dla B7 z pierwszego postu.

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie będzie tak...

Aby odpalić włączanie DRL, po zmianie włacznika na wersję CLH/DRL - pin 3 w przełączniku podłączasz do pinu 30 kostki 32-pin w MCE.

Natomiast co do uciętych przewodów...

Zdejmij dolną osłonę słupka A po stronie kierowcy i pasażera. Po obu stronach są panele w których siedzą kostki - Ciebie interesuje czerwona 17-pin (konkretnie to pin nr 15 - zarówno po jednej jak i drugiej stronie). Po lewej będzie to biało-czarny kabelek a po prawej biało-żółty (takie same kolory mają kable ucięte w MCE). Generalnie łączysz 16 w kostce 23-pin z pinem 15 w czerwonej na lewym słupku A i analogicznie 18 w kostce 23-pin z pinem 15 w czerwonej kostce na prawym słupku A.

Opublikowano

no to znaczy ze bede musiał rozłaczyć i podłączyć tak jak oryginał. To po co ktoś łączył dwa przewody 16 i 18 z MCE 23 do MCE32? Ma to jakiś sens.

Z tego co sie jeszcze rozejrzałem to wlampach nie są podłączone wszystkie przewody. Z tego co sprawdziłem to kabel od żarówki chyba 21W jest nie podłączony (żółty kabel).

Tak to też trzeba będzie podłączyć do reflektorów. Kieruj się opisem przeznaczonego dla B7 z pierwszego postu.

Opublikowano
  • Autor

no to znaczy ze bede musiał rozłaczyć i podłączyć tak jak oryginał. To po co ktoś łączył dwa przewody 16 i 18 z MCE 23 do MCE32? Ma to jakiś sens.

Sprawdź do których pinów w kostce 32 są podłaczone przewody z 23.

Z tego co sie jeszcze rozejrzałem to wlampach nie są podłączone wszystkie przewody. Z tego co sprawdziłem to kabel od żarówki chyba 21W jest nie podłączony (żółty kabel).

Żółty czy żółty z innym kolorem? Które piny w kostce reflektora są wolne?

Opublikowano

Dokładnie będzie tak...

Aby odpalić włączanie DRL, po zmianie włacznika na wersję CLH/DRL - pin 3 w przełączniku podłączasz do pinu 30 kostki 32-pin w MCE.

Rozumiem, że reszty pinów z przełącznika nie bede musiał ruszać? A czy jest możliwość, że cała wiązka jest juz gotowa tylko trzeba zmienić przełącznik i kodowanie ?

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie będzie tak...

Rozumiem, że reszty pinów z przełącznika nie bede musiał ruszać? A czy jest możliwość, że cała wiązka jest juz gotowa tylko trzeba zmienić przełącznik i kodowanie ?

Skoro reflektor ksenonowy, lusterko i CLH działają - wszystko na to wskazuje. Jednak masz jakiś bajzel z DRL - tego co opisywałem powyżej najprawdopodobniej nie ma (musisz to sprawdzić).

Opublikowano

Dokładnie będzie tak...

Skoro reflektor ksenonowy, lusterko i CLH działają - wszystko na to wskazuje. Jednak masz jakiś bajzel z DRL - tego co opisywałem powyżej najprawdopodobniej nie ma (musisz to sprawdzić).

Sprawdze dokładnie z jakimi pinami jest podłoczony kabel [biało/żółty i biało/czarny z kostki MCE23 do MCE32]. Co do reflektorów to bede musiał jeszcze raz dokładnie sprawdzić i napisze.

Czy masz schemat lampy bixenonowej?

[br]Dopisany: 25 Czerwiec 2011, 23:35_________________________________________________Bartek,

Znalazłem problem, ale pojawił sie nieco inny.

MCE 23 pin 16 - był połączony z pinem 22 MCE 32

MCE 23 pin 18 - był połączony z pinem 21 MCE 32.

Te piny były juz przerobione prze kogoś. Dlatego szukałem kolorów fioletowo/zielony (pin 22) i fioletowo/niebieski (pin 21) - ktos zamienił na dwa żółte :)

Doszedłem do tego po co ktoś przerobił to tak. W lampie te kable były odpowiednio na stronę połączone z biało czarnym który jest od przysłony bixenonu. A swiatła DRL /żarówki zostały odciete - wszystko to sie dzieje w lampie :).

Mam pytanko - jak powinien być prawidłowo podłączony bi-xenon ?

Zrobiłem małą modyfikację.

Te piny które w/w oraz kable w lampie połączyłem tak jak powinny być, ale pojawia sie problem z przełaczeniem na długie ponieważ kabel biało czarny w lampie musi otrzymywać sygnał - napiecie, żeby podnieść osłonę i tu pomyślałem, że dobrym rozwiązaniem było by wykorzystanie kabli które idą z kostki przłącznika regulacja świateł/CLH. Bedę go zmieniał na DRL/CLH, ale to za chwile.

Czy bedą musiał urzyć dwóch kabli. Bo z MCE 32 piny 21 i 22 służą chyba do tego. Prawy i lewy który jest który bo w opisie jest

Pin 21 – Przełącznik lewego światła mijania/drogowego (WY) [fioletowo/nebieski]

Pin 22 – Przełącznik lewego światła mijania/drogowego (WY) [fioletowo/zielony]

DAREK

[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2011, 22:47_________________________________________________i jeszcze nasówa sie kolejny problem z kostka do przełącznika reg. św/CLH.

W tej chwili mam:

pin 1 - szaro/niebieski

pin 2 - szaro/fioletowy

pin 3 - szaro/żółty

pin 4 - czarno/niebieski - powinien być zgodnie z opisem połączony z pinem 18 MCE32, a jest z 20.

pin 5 - brązowy

pin 6 - pusty

pin 7 - biały

pin 8 - szaro/niebieski - powinien być zgodnie z opisem czarno/niebieski, a także połączony z pinem 18 MCE32 - a tu zonk nie jest połączony w MCE32, a zauważyłem ze na włączniku świateł jest taki kolor i po sprawdzeniu przejścia łączy sie z nim pin 17 oraz z podświetleniem nawiewu.

Oczywiście pin 3 bedzie połączony w pinem 30 MCE32, ale to jak dostane pin. I tu robi sie luka z tym kablem poniewąż on jest podpiety pod swiatła prawe i lewe. Czy bedę mógł wykorzystać go do podłączenie sygnały podniesienia przysłon - tylko że wtedy sygnał z pinów 21 i 221 MCE32 bedzie połączony ze sobą. Do świateł idzie jeszcze pin 2 szaro/fioletowy, ale pojawia sie na nim napiecie i nie nadaje sie do wykorzystania bo podnosi przysłone przy przekreceniu zapłonu.

Bardzo prosił bym o pomoc bo mam problem z jak podłączyć drogowe.

DAREK