Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..no kurde gdzieś u kogoś tak zrobiłem i wsio śmigalo:eusathink: tak na szybko to można by jakąś żaróweczke wttrynić w obwod pinu 1 włącznika świateł

Włodek dryndniesz jutro to pogadamy co tam reznąć

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ok dzięki Dominik jutro zadzwonię:)

Opublikowano

Takie szybkie pytanie...ile powinno świecić z tyłu przeciwmgielnych?

Opublikowano
Takie szybkie pytanie...ile powinno świecić z tyłu przeciwmgielnych?

Jedno po lewej stronie .

Opublikowano

Ok, dzięki wrclaguna:) pytam bo po podłączeniu clh bez lusterka wywala błąd żarówki i domin79 mówił że to od przeciwmgielnego, ale pali się z lewej strony i myślałem że z prawej też musi.

Opublikowano
Ok, dzięki wrclaguna:) pytam bo po podłączeniu clh bez lusterka wywala błąd żarówki i domin79 mówił że to od przeciwmgielnego, ale pali się z lewej strony i myślałem że z prawej też musi.

A błędy jakie w MCE ??

Opublikowano

Po włączeniu świateł wywala błąd, że niby coś ze światłami przeciwmgielnymi i na fisie taka dziwna ikona jakby światła wychodzące z obwódki. Później jeszcze raz spisze błędy z vaga i wkleję bo teraz nie mam możliwości.

Opublikowano

masz zle podlaczony uklad mialem to samo musisz podlaczyc lusterko tak jak jest w opisie

Opublikowano

Dzięki czaki ale napisałem że nie mam narazie lusterka:) a dominik powiedział mi jak podłączyć żeby nie wywalało błędu bez lusterka tylko że niestety nie zadziałało:(

Opublikowano

Wklejam błędy jaki mi wyskakują w MCE po załączeniu CLH i po wyłączeniu

Address 09: Cent. Elect. Labels: 8E0-907-279-8E2.lbl

Control Module Part Number: 8E0 907 279 F

Component and/or Version: int. Lastmodul RDW 0617

Software Coding: 01011

Work Shop Code: WSC 00000

VCID: 356525E72065

2 Faults Found:

02105 - Supply Voltage for Light Detection Sensor

57-00 - Electric Circuit Failure

01800 - Light Switch (E1)

27-10 - Implausible Signal - Intermittent

Software Coding: 01011

Fault Codes have been Erased

2 Faults Found:

2 - Bulb for Rear Fog; Left (L46)

5 - Supply Voltage for Light Detection Sensor

Software Coding: 00011

1 Fault Found:

01502 - Bulb for Rear Fog; Left (L46)

Doradzicie coś?

---------- Post added at 22:37 ---------- Previous post was at 20:37 ----------

Dałby ktoś namiar na moduł który obsłuży DRL?

Opublikowano

A zrobiłeś to??:

" łączymy pin 1 przełącznika świateł z pinem 18 w 32-pinowej kostce MCE (ucinamy ori czarny kabelek doprowadzony do pinu 1 w przełączniku świateł, izolujemy go i zostawiamy luzem)"

Jak nie to zrób, to powinno zlikwidować błąd tylnego FOGa.

Ja mam w mojej B6 modul od użytkownika o nicku allegro KOGIEL_ ( z resztą opisywany juz na forum) o nazwie SD-2 i jeżdze z nim już 2 lata. Wszystko ładnie śmiga (przełączanie światełek na pozycji AUTO) także polecam.

Opublikowano

Patryk dzięki za poradę spróbuję tak zrobić, czyli jeden kabelek od pinu 1 do mce pin 18 a ten co obcięty zaizolować tak? A czy nie będzie też tego dużego symbolu świateł wywalać na fisie?

Opublikowano

A więc tak (od a więc się zdania nie zaczyna:)) podłączyłem od pinu 1 z włącznika światła do pinu 18 w MCE, po przekręceniu zapłonu (włącznik świateł w pozycji auto) wywala błąd czujnika światła i znowu tylnych przeciwmgielnych. Po przekręceniu zapłonu (włącznik świateł w pozycji 0) nic nie wywala na fisie, po przekręceniu włącznika w pozycję auto wywala tylko błąd czujnika.....czy ktoś coś z tego rozumie:facepalm: bo ja nie:polew:

Opublikowano

Temat tego twojego włacznika i CLH wertujesz chyba gdzieś 2 miesiąc , wez sie ogarnij i jedz do jakiegoś elektryka niech ci to podłączy jak nie umiesz :zdjecie:

Opublikowano

Tu chyba nie chodzi o to czy umiem czy nie:eusathink: po to jest forum żeby pomagać:wallbash:...mam już wszystko dobrze podłączone tylko proszę o pomoc jakiegoś "ogarniętego" który by powiedział czy można podłączyć tak żeby nic nie wywalało na fisie przypominam że nie mam narazie lustra fotochrom:whistling: Jak dzwonie do Dominika i ciągle d*pę zawracam to jakoś nie mówi że mam jechać do elektryka tylko zawsze coś mi tam dopowie co można zrobić:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor
Tu chyba nie chodzi o to czy umiem czy nie:eusathink: po to jest forum żeby pomagać:wallbash:...mam już wszystko dobrze podłączone tylko proszę o pomoc jakiegoś "ogarniętego" który by powiedział czy można podłączyć tak żeby nic nie wywalało na fisie przypominam że nie mam narazie lustra fotochrom:whistling: Jak dzwonie do Dominika i ciągle d*pę zawracam to jakoś nie mówi że mam jechać do elektryka tylko zawsze coś mi tam dopowie co można zrobić:thumbup1:

Nie znam sposobu na odpalenie tego systemu w taki sposób aby bez lusterka działał bez błędu na DIS (Dominik nie wiem jak Ci się to udało bez dodatkowego obwodu obchodzącego brak czujnika światła).

Zasada jest prosta - C/LH zaczyna działać po zakodowaniu czujnika w MCE. Tym samym w oprogramowaniu MCE uruchamiana jest procedura sprawdzania obwodu czujnika światła - jedno wiąże się z drugim zatem mamy błąd na DIS i w buforze MCE. Trzeba szybki znaleźć lusterko i tyle :wink:

Opublikowano
Nie znam sposobu na odpalenie tego systemu w taki sposób aby bez lusterka działał bez błędu na DIS (Dominik nie wiem jak Ci się to udało bez dodatkowego obwodu obchodzącego brak czujnika światła).

Zasada jest prosta - C/LH zaczyna działać po zakodowaniu czujnika w MCE. Tym samym w oprogramowaniu MCE uruchamiana jest procedura sprawdzania obwodu czujnika światła - jedno wiąże się z drugim zatem mamy błąd na DIS i w buforze MCE. Trzeba szybki znaleźć lusterko i tyle :wink:

No dzięki Bart-S mimo to że nie się nie da to trudno ale bynajmniej z kulturą mi odpowiedziałeś i o to właśnie chodzi żeby wytłumaczyć w prosty sposób co i jak:thumbup1:

---------- Post added at 20:02 ---------- Previous post was at 20:00 ----------

Tylko nie wiem czemu wywala błąd tylnych przeciwmgielnych:eusathink: ale pewnie jak Dominik powiedział co auto to inne niespodzianki:naughty:

Opublikowano
  • Autor

No dzięki Bart-S mimo to że nie się nie da to trudno ale bynajmniej z kulturą mi odpowiedziałeś i o to właśnie chodzi żeby wytłumaczyć w prosty sposób co i jak:thumbup1:

---------- Post added at 20:02 ---------- Previous post was at 20:00 ----------

Tylko nie wiem czemu wywala błąd tylnych przeciwmgielnych:eusathink: ale pewnie jak Dominik powiedział co auto to inne niespodzianki:naughty:

Włodku - nie czepiaj się Grześka, ma na głowie więcej pw/mejli/wątków/telefonów do opierdzielenia niż ja i Dominik razem wzięci... Mnie nie dziwi, że któryś raz powrót do tego samego tematu zirytował go (jeszcze nie raz mu za coś podziękujesz :thumbup1:).

Zmieniając jednak temat - wysyłam Ci na pw linka do lusterka dla B6 (tutaj jeszcze ktoś Ci podpierdoli :polew:). Gdybyś zaczął narzekać na cenę - jest uzasadniona (to lusterko jest z kompasem). Obudowa jasnoszara (u Ciebie czarna podsufitka) ale uwierz mi, jeździłem tak dwa lata i wogóle nie zwracałem na to uwagi... Z czasem dorwiesz i swoją, czarną wersję :banan:

Opublikowano

A do czego ten kompas? Czy to tylko bajer?

Opublikowano

wladimir jak zakodujesz pod czujnik nie mając lusterka w MCE to logiczne ze będą błędy tam . Nie mam pojęcia jak to Domin podpiąl bez lustra i nie wywaliło mu zadnych błędow na Vagu .

Musisz mieć lusterko aby cały system ci zadziałał prawidłowo . Co do błędu zarowki przeciwmgielnej to pasuje sprawdzić czy nie masz czasem zarowki spalonej .

Kodowanie nie ma tu nic do tego .