Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli taki...

B7 Wersje HIGH:

8E0 907 279 J (wycofany ?) -> 8E0 907 279 L (wycofany 01/10/2005) -> 8E0 907 279 N

zwijak sie kłania....

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

sorry,

nie przyczailem ze tam ponizej w B7 są tez wypisane

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam takie pytanie czy lusterko z b7 podejdzie Elektrycznie P&P tą kostka 6 pinową do przygotowanej już ori instalacji b6 i będa działały fotochromy na zewnątrz a w razie czego CLH

Opublikowano

p&p nie podejdzie , jest gdzieś w dziale warsztat opis przeróbki , co do fotochromów będą dzialać natomiast clh będzie działało 24h bo w tym lustrze niema czujnika światła:wink:

Opublikowano
p&p nie podejdzie , jest gdzieś w dziale warsztat opis przeróbki , co do fotochromów będą dzialać natomiast clh będzie działało 24h bo w tym lustrze niema czujnika światła:wink:

Tzn jeżeli chodzi o mocowanie to wiem że trzeba je zmienić , pierścień duży na mały, widziałem gdzieś opis.

Jeżeli chodzi o elektrykę to wszystkie piny w 6-pinowej wtyczce b6 i b7 mają podobny opis co za co odpowiada, czyli w samej wtyczce obejdzie się bez przekładania pinów, czyli jest p&p ??

Czy ten czujnik światła jest jeszcze do czegoś podpięty oprócz CLH??próbował go ktoś dołączyć do lustra b7??

Czy jakieś błędy wyskakują??

sory że tak dobitnie pytam ale trochę zabawy z uchwytem jest więc wolał bym wiedzieć wszystko na 100%

chodzi o konkretnie to lustro:

LUSTERKO WEWNETRZNE FOTOCHROM Audi RS4/S4 Avant B7 (2645291964) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano
  • Autor

Tzn jeżeli chodzi o mocowanie to wiem że trzeba je zmienić , pierścień duży na mały, widziałem gdzieś opis.

Jeżeli chodzi o elektrykę to wszystkie piny w 6-pinowej wtyczce b6 i b7 mają podobny opis co za co odpowiada, czyli w samej wtyczce obejdzie się bez przekładania pinów, czyli jest p&p ??

Czy ten czujnik światła jest jeszcze do czegoś podpięty oprócz CLH??próbował go ktoś dołączyć do lustra b7??

Czy jakieś błędy wyskakują??

sory że tak dobitnie pytam ale trochę zabawy z uchwytem jest więc wolał bym wiedzieć wszystko na 100%

chodzi o konkretnie to lustro:

LUSTERKO WEWNETRZNE FOTOCHROM Audi RS4/S4 Avant B7 (2645291964) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W B6 masz wbudowany czujnik światła - w B7 jest to osobny moduł (zawierający także czujnik deszczu) wkładany w podstawę lusterka.

Czujnik nie jest podłączony do C/LH tylko do MCE i to on zajmuje się podaniem odpowiednich sygnałów wyjściowych (czyli uruchamiających tryb doświetlania).

Rozpiskę pinów lusterka masz w pierwszym poście - zarówno dla B6 jak i B7 (po prostu porównaj sobie opis pinów).

Opublikowano

Mam kolejny problem

kupiłem lusterko z b6 8e0 857 511 6PS lub GPS i wkłady fotochrom, cała instalacja jest fabrycznie przygotowana, po podłączeniu wszystkiego lusterko nie działa, nie świeci się dioda ani nie reaguje na latarkę. Oczywiście wcześniej zakodowałem 09cent.electric> 07recode i zmieniłem 00011 na 01011, potem wyłączenie zapłonu i włączenie i już cyferki są jak mają być, ale lusterka nie ściemniają się a dioda na lusterku nie świeci.wyskakują błędy:

01502 - Bulb for Rear Fog: Left (L46)

57-00 - Electric Circuit Failure

02105 - Supply Voltage for Light Detection Sensor

lewa przeciwmgielna która świeci oraz napięcie zasilania dla czujnika światła.

co z tym zrobić??

Opublikowano
  • Autor
Mam kolejny problem

kupiłem lusterko z b6 8e0 857 511 6PS lub GPS i wkłady fotochrom, cała instalacja jest fabrycznie przygotowana, po podłączeniu wszystkiego lusterko nie działa, nie świeci się dioda ani nie reaguje na latarkę. Oczywiście wcześniej zakodowałem 09cent.electric> 07recode i zmieniłem 00011 na 01011, potem wyłączenie zapłonu i włączenie i już cyferki są jak mają być, ale lusterka nie ściemniają się a dioda na lusterku nie świeci.wyskakują błędy:

01502 - Bulb for Rear Fog: Left (L46)

02105 - Supply Voltage for Light Detection Sensor

lewa przeciwmgielna która świeci oraz napięcie zasilania dla czujnika światła.

co z tym zrobić??

Co to znaczy, że instalacja jest fabrycznie przygotowana? Miałeś wcześniej zwykłe lusterko tak?

Opublikowano

kupiłem s4 " okradzione" przez poprzedniego właściciela w celu zmniejszenia ceny .Jest w podsufitce wtyczka do lusterka a w lusterkach bocznych są kable pod fotochromy.Po rozkodowaniu vinu też widać ze z fabryki wyjechało z lusterkami fotochrom. lusterko zwykłe miałem a kabelek schowany w podsufitce

Opublikowano
  • Autor
kupiłem s4 " okradzione" przez poprzedniego właściciela w celu zmniejszenia ceny .Jest w podsufitce wtyczka do lusterka a w lusterkach bocznych są kable pod fotochromy.Po rozkodowaniu vinu też widać ze z fabryki wyjechało z lusterkami fotochrom. lusterko zwykłe miałem a kabelek schowany w podsufitce

Lusterko może być uszkodzone - najprościej podlecieć na lokalnego spota i podmienić na chwilę. Inna droga to analiza wiązki elektrycznej (czy nie ma gdzieś zwarcia lub otwartego obwodu).

Opublikowano

Z soboty na niedzielę będę widział a3 8p z takim lusterkiem tyle ze jeszcze z czujnikiem deszczu, jak podepnę je do instalacji tego a3 to coś da się sprawdzić??

Nie kojaże nikogo z okolicy kto by miał w b6 fotochrom.

Mam też włącznik świateł Auto z literką B ale instalacja jest jeszcze z literką A, jak był ten włącznik podłączony to na fisie zaświeciła się ikona takich świateł jak by do tunelu.

jakie otwory zakryć a w jakie świecić żeby sprawdzić czy działa??

jakie piny albo kolory kabli sprawdzać??

Opublikowano
  • Autor
Z soboty na niedzielę będę widział a3 8p z takim lusterkiem tyle ze jeszcze z czujnikiem deszczu, jak podepnę je do instalacji tego a3 to coś da się sprawdzić??

Nie kojaże nikogo z okolicy kto by miał w b6 fotochrom.

Mam też włącznik świateł Auto z literką B ale instalacja jest jeszcze z literką A, jak był ten włącznik podłączony to na fisie zaświeciła się ikona takich świateł jak by do tunelu.

jakie otwory zakryć a w jakie świecić żeby sprawdzić czy działa??

jakie piny albo kolory kabli sprawdzać??

Całą rozpiskę masz w pierwszym poście. Na pierwszy ogień trzeba przywrócić instalację do żywych (pozbyć się błędów z MCE). Potem zajmiesz się poprawnością pracy sensora.

Lusterko z A3 nie podejdzie (no chyba że tylko po to aby sprawdzić czy działa fotochrom). Generalnie możesz sprawdzić czy lusterko ma zasilanie (pin 1).

Instalację od razu przerób pod B zgodnie z pierwszym postem.

Opublikowano

wszystko wiadomo, brak części pinów we wtyczce 32 MCE.

Pin 18 – Zasilanie czujnika światła i iluminacji włącznika CLH/regulacji świateł (WY) [czarno/niebieski]

Pin 19 – Sygnał z czujnika światła (WE) [biało/fioletowy]

Pin 24 – Aktywacja systemu Coming/Leaving Home (WE) [biały]

Pin 29 – Aktywacja trybu automatycznych świateł do jazdy (WE) [niebieski]

Pin 30 – Zasilanie wewnętrznego lusterka fotochromatycznego (WY) [niebiesko/czerwony]

skoro brakuje mi pinów przy MCE a w podsufitce są to prawdopodobnie na wtyczce łączącej elektrykę podsufitki czyli pomarańczowy 17-pinowy konektor, jak się do tego dostać i gdzie dokładnie??

Opublikowano
  • Autor

Ściągnij osłonę progową po stronie kierowcy.

Opublikowano

witam jaki MCE musze kupic do b7 zeby mi dzialal CLH

widze ze niby J/L/N powinny to obslugiwac ale nizej wyczytalem ze musi byc MCE z literka F

jak to jest naprawde?

Opublikowano

F to do B6, Ty masz B7 więc J, L lub N.

Opublikowano
[...]

Uważam, że można by zastąpić oryginalne lustro jakimkolwiek czujnikiem zmierzchowym w którym podamy poprzez przekaźnik masę...

Należy wtedy zastosować przekaźnik o stykach NC normaly close (normalnie zwarte).

zastosowanie wyłącznika zmierzchowego zasilanego z wejścia dla lusterka pozwoli nam oszukac komputer i wyeliminowac błąd lusterka.

NAJWAŻNIEJSZA zaleta tego zabiegu będzie taka, że możemy sami umieścić w dowolnym miejscu fotorezystor i tak go sobie wyregulować

aby spełniał nasze oczekiwania, jednakże przestrzegam przed zbyt późnym włączeniem, bowiem może nam nie załączyć świateł gdy wjedziemy do oświetlonego tunelu czy garażu w hipermarkecie...jeśli włączymy na AUTO.

Właśnie nad czymś takim się zastanawiam. Będę rezał CLH, ale nie potrzebuje fotochromu.

Bart-S pisał o czujniku światła:

pin 6 = sygnał z czujnika światła oraz rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do MCE, kostka 32-pin/19 – w drodze do MCE przechodzi przez panel świateł pin 1 -> pin 11 a następnie przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 13 – w lewym dolnym słupku A) [brązowo/czarny – od lusterka do lampki, biało/fioletowy – od lampki do MCE]

Gdyby ktoś zmierzył (lub ma takie dane) jaki zakres napięć od-do pojawia się na pinie 6-tym lusterka? Pliss:decayed: Jedna wartość napięcia - to będzie przy zakryciu palcem czujnika, druga wartość - np. przy poświeceniu latarką.

Ta informacja pozwoli wykombinować jakiś czujnik światła DIY.

Opublikowano

do mnie dziś dotarł MCE.... dzięki @mati9591

oraz przełącznik świateł D....dzięki @krupskim

biorę się właśnie za kabelkologię...

jak się uporam, dam znać czy moje przemyślenia się potwierdzą

Opublikowano

witam szanownych forumowiczow.

mam b7 z clh, fotochromem i czujnikami light i rain. to czego mi brakuje to dlr, bo stwierdzilem, ze skoro mam wlacznik auto to dobrze byloby zapomniec o czyms takim jak wlacznik swiatel. auto ma zwykle lampy (zaden xenon). chcialbym sie dopytacc jak wg. was przerobic auto aby byl ten drl, tzn abym ustawil sobie wacznik na 'auto' i zapomnial o kreceniu galka. zaproponujcie w co isc - czy wymienic tez lampy na xenony/bixenony lub cos innego -wiem ze w tym wypadku zmienic trzeba sporo rzeczy na okolo - zderzak, zbiorniczek, dolozyc zyroskop itd... nie chodzi mi o koszt tylko o to, zeby to sie nie psulo. poczatkowo chcialem xenony zalozyc ale widze, ze te zwykle lampy swieca wystarczajaco dobrze, wiec generalnie jesli mam wymienic pol przodu auta i mam miec z tym problemy to rezygnuje z podmiany lamp (cena nie gra roli - chodzi o bezawaryjnosc). czy wiec moze zamiast isc w xenon to wystarczy kupic lampy z drl i nic nie trzeba zmieniac? albo przekodowac jakos sterwonik, tylko czy da sie tak to zrobic, zeby bylo ok i zebym mogl usawic auto i olac sprawe nie wymieniajac lamp (chodzi o ten tryb skandynawski)? prosze o sugestie...

Opublikowano
  • Autor

To może spróbuj przekodować MCE na tryb skandynawski i będziesz miał spokój.