Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(...)

sprawdź jakie masz wiązki w lusterkach (tylko wkładu nie złam :naughty:)

Dokładnie.

U mnie w specyfikacji fabrycznej auta nie było podgrzewanych lusterek wstecznych.

A kabelki od podgrzewania były dociągnięte do opraw lusterek, wystarczyło wymienić wkłady.

Taka sytuacja nie jest czymś wyjątkowym, jest nawet topik o tym gdzieś na forum

OT: wymiana wkładów na foto będzie jednym z moich następnych modów :naughty: Lusterko foto to naprawdę fajna sprawa :kox:

• Odpowiedzi 3.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

lusterka - wszystkie :)

zewnętrzne też spoko, ja miałem u siebie wiązki do grzania, wiązki do fotochromów dorezałem od wewnętrznego lustra i podłączyłem grzane fotochromy asferyczne :decayed:

Opublikowano

wyjąłem wkład mam 2 przedowy od grzania były załozone we wkładzie w takich plastikowych miejscach

pytanie co z przewodami od fotochromu ciagne 2 przewody do kazdego lusterka czy jeden wystarczy ( jeden jest plusem a drugi masa jak rozumiem i mase moge wziac z drzwi ??) gdzie sie podpinam z tymi przewodami od fotochromu ? znajde je gdzies przy lusterku, czy moze bede miał doprowadzone bliżej w okolice drzwi ??

napiszcie mi jeszcze raz bo juz mam mentlik po 35 stronach postu

jakies specjalne koncówki wtyczki do fotochromu sa potrzbne od strony instalacji samochodu w lusterku zeby wpiąc do wkładu??

Opublikowano

nie nie, ciągniesz 2 przewody od każdego wkładu i dopinasz je do wiązki lusterka w podsufitce (masz opisane w tym poście gdzie).

ja ciągnąłem przewody zakończone małymi konektorkami w termokurczu od lusterek w doł drzwiami (za mechanizmem otwierania szyby), później gumowymi peszlami przez kostke w drzwiach do słupków i do góry przy kurtynach bocznych, aż doszedłem do podsufitki i połączyłem je na środku z wiązką lusterka.

Opublikowano

i pytanie kupic uzywane oryginały czy nowe zamienniki

( w poprzednim aucie wymieniajac tylko podgrzewany wkład na zamiennik grzanie bylo dużo gorsze wiec skłaniałbym sie ku oryginałowi a jakie sa wasze opinie??)

na co zwrócić uwage kupujac uzywany wkład fochromowy

znalazłem na forum Rozpiska wiązki lusterka z profilem dla czujnika deszczu i światła:

pin 1 = zasilanie lusterka z bezpiecznika 31 15A - mostek, bezpiecznik będzie już obsadzony (w drodze kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor, pin 3 w lewym dolnym słupku A) [czarno/niebieski]

pin 2 = masa lusterka [brązowy]

pin 3 = sygnał do MCE (kostka 23-pin, pin 2 - mostek z zasilaniem tylnego lewego światła wstecznego – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 9 – w lewym dolnym słupku A) [niebiesko/czerwony]

pin 4 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 7 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowo/biały]

pin 5 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 8 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowy]

pin 6 = sygnał do lampki podsufitki (pin 1 w 12-pinowej kostce – mostek z zasilaniem lampek do czytania) [brązowo/czarny]

wiec te dwa przeowdy pod pin 4 i 5 podłaczam zarówno dla prawego jak i lewego lusterka ?? jakiej srednicy przewody to powinny byc 0.5 mm starczy ??

gdzie jest ta kostka w lusterku cos musze rozbierać sciagac czy bedzie dostepna np po sciagnieciu lampki sufitowej

Opublikowano

( w poprzednim aucie wymieniajac tylko podgrzewany wkład na zamiennik grzanie bylo dużo gorsze wiec skłaniałbym sie ku oryginałowi a jakie sa wasze opinie??)

znalazłem na forum Rozpiska wiązki lusterka z profilem dla czujnika deszczu i światła:

pin 1 = zasilanie lusterka z bezpiecznika 31 15A - mostek, bezpiecznik będzie już obsadzony (w drodze kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor, pin 3 w lewym dolnym słupku A) [czarno/niebieski]

pin 3 = sygnał do MCE (kostka 23-pin, pin 2 - mostek z zasilaniem tylnego lewego światła wstecznego – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 9 – w lewym dolnym słupku A) [niebiesko/czerwony]

pin 4 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 7 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowo/biały]

pin 5 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 8 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowy]

pin 6 = sygnał do lampki podsufitki (pin 1 w 12-pinowej kostce – mostek z zasilaniem lampek do czytania) [brązowo/czarny]

wiec te dwa przeowdy pod pin 4 i 5 podłaczam zarówno dla prawego jak i lewego lusterka ?? jakiej srednicy przewody to powinny byc 0.5 mm starczy ??

gdzie jest ta kostka w lusterku cos musze rozbierać sciagac czy bedzie dostepna np po sciagnieciu lampki sufitowej

Panowie 300zł za wkład fotochrom - czy wyście ogłupieli :confused4:

ZAPi - kompletne lusterko z wkładem i obsługujące grzanie, składanie, fotochrom i memo kupisz za 350zł (jeśli nie znajdziesz to mogę załatwić).

Odpalenie wszystkich tych funkcji nie jest jakoś specjalnie trudne. Z dodatkowych części będziesz potrzebował sterowniki dla przednich drzwi w wersji HIGH (w Warsztacie, wątek o rezaniu memo podałem modele - 50zł do 100zł na allegro), joystick lusterek 4-pozycyjny oraz panel pod joy i przyciski z logiem pozycji składania. Na koniec wystarczy to wszystko elektrycznie poskładać i masz full wypas w cenie nieznacznie wyższej niż wkłady, które zaproponował Tomek.

Co do samego fotochromu - zerknij najpierw czy w kostce lusterka nie masz czasem obsadzonych pinów 4 i 5 (czasem okazuje się, że jest bonus z fabryki). Jeśli nie to z tego miejsca ciągniesz dwa kable (przekrój 0.5mm) na lewy słupek a i dalej na dół. Tam rozdzielasz przewody i dajesz po parze na każdą stronę. Następnie kostką 20-pin w słupku A przebijasz się do drzwi - normalnie w zasilaniu zewnętrznego fotochromu pośredniczy sterownik drzwi ale można go pominąć i pociągnąć wiązkę bezpośrednio do lusterka. I to cała filozofia.

Kostkę lusterka masz przy szybie - zdejmujesz plastik za lusterkiem i masz dostęp do wiązki...

Opublikowano

Panowie 300zł za wkład fotochrom - czy wyście ogłupieli :confused4:

ZAPi - kompletne lusterko z wkładem i obsługujące grzanie, składanie, fotochrom i memo kupisz za 350zł (jeśli nie znajdziesz to mogę załatwić).

Odpalenie wszystkich tych funkcji nie jest jakoś specjalnie trudne. Z dodatkowych części będziesz potrzebował sterowniki dla przednich drzwi w wersji HIGH (w Warsztacie, wątek o rezaniu memo podałem modele), joystick lusterek 4-pozycyjny oraz panel pod joy i przyciski z logiem pozycji składania. Na koniec wystarczy to wszystko elektrycznie poskładać i masz full wypas w cenie nieznacznie wyższej niż wkłady, które zaproponował Tomek.

300zł za komplet dwóch, a to nie 700 za lusterka.

później dochodzą dodatkowe koszty - malowanie, sterownik, itd. tylko po to, żeby się składały?

a tak za 300zł masz FULL, tylko bez składania.. :decayed:

Opublikowano

Tomek - jakie malowanie, przecież obudowy można przełożyć...

Jeśli 300zł za komplet to OK - lepiej się to słyszy. Ale skoro już będzie rozbierał drzwi i kładł kable - to można pomyśleć o czymś grubszym ;) Stare lusterka przecież sprzeda i też część kasy odzyska. Chłodno kalkulując wyjdzie niewiele więcej niż za sam fotochrom - a roboty tyle samo, myślę że warto to przemyśleć.

a tak za 300zł masz FULL, tylko bez składania.. :decayed:

... sorry ale bez składania i memo to nie jest FULL ;)

Opublikowano

nie wiedziałem że są takie same :)

myślałem że do składania jest troche inna konstrukcja :gwizdanie:

co nie zmienia faktu, że sterownik dodatkowo musi być i inne teile, więc robi się z deczka więcej niż 700.. :confused4:

Opublikowano

nie wiedziałem że są takie same :)

myślałem że do składania jest troche inna konstrukcja :gwizdanie:

Środek inny ale obudowa jest ta sama.

Z ceną faktycznie - przyjąłem, że 300 za jeden wkład a to by była masakra :) No nic, sam zainteresowany musi się teraz zastanowić czy chce te opcje czy nie - kalkulację zrobiliśmy :)

Opublikowano

Mnie by wystarczył moduł opuszczający lusterka po wbiciu wstecznego :gwizdanie:

Ktoś, coś, kiedyś pisał, że zrobi opis .... :naughty:

BTW: ogarnąłem długie :evil::kox:

Opublikowano

w tej aukcji od KFX gosciu sprzedaje komplet 2 wkladów za 360 zł i sa to oryginalne wkłady + 20 zł wysyłka czyli w 400 zł z przewodami sie mieszcze montaz sam sobie zrobie wiec wiadomo nie licze

a dac 350zł za sztuke do tego sterowniki jakie konkretnie potrzebuje i ile one szacunkowo kosztuja ? do tego potrzbuje pokretło od sterowania lusterek inne i jakis przycisk wiec juz robi sie troszke kosztów

co to jest funkcja memo bo nie wiem dokladnie?? przy okazji zapytam

ale podejzewam ze koszty zrobia sie duzo wieksze a przyznam ze nigdy prawie nie składałem lusterek w poprzednim samochodzie w nocy jest w garazu i nie jest mi jakos specjalnie potrzbna ta opcja za kolejne 300 zł wolałbym dolożyć tempomat niz miec składanie lusterek

ale poczekam na odpowiedz i cene wszystkiego z góry dzieki

Opublikowano

Memo opisane masz tutaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=122143.0;highlight=memo

...przy czym to tylko lusterka, jest jeszcze instalacja fotela a tutaj koszty rzeczywiście rosną...

Skoro nie będziesz korzystał ze składania, to nie ma sensu się w ten mod pakować.

700 - lusterka

100 -sterowniki drzwi

50 - joy

50 - panel

Opublikowano

zdecydowanie odpuszczam, memo tez mi nie potrzbne, jestem jedynym kierowca wiec nie zmieniam praktycznie ustawien lusterek

chce miec tylko samosciemnianie i grzanie bo z tego bede korzystał, samochód i tak mam wyposazony prawie maxymalnie wiec nie zalezy mi na doposazaniu do full opcji zeby sie pochwalic kolega czy cos wole wykorzytac to co mam wpełni, dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi

pod koniec miesiaca mysle za zafunduje sobie wklady fotochrom uzywki i dołoze instalacje to napisze co i jak u mnie przebiegło.

Opublikowano

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_(8E)_Central_Electronics_(8EC/8ED)#Channel_021:_Assistance_Light_Sensor_Correction

Channel 021: Assistance Light Sensor Correction

Standard: 59 %

Czy w kanale 21 reguluje się czułość czujnika światła?

CLH mogło by mi się włączać przy większym zaciemnieniu ... :confused4:

Opublikowano

potrzbuje nr fabryczny wtyczki i pinów ( od strony samochodu ) do wpiecia w szkolo fotochromowe ( wtyczka fotochromu ) wie ktos moze albo czy mozna gdzies uzywane takie wtyczki kupic chciałbym miec to orygianlnie polaczone

Opublikowano

potrzbuje nr fabryczny wtyczki i pinów ( od strony samochodu ) do wpiecia w szkolo fotochromowe ( wtyczka fotochromu ) wie ktos moze albo czy mozna gdzies uzywane takie wtyczki kupic chciałbym miec to orygianlnie polaczone

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=73634.0

Jeśli chodzi o PINy to kup na Allegro jakąś wtyczkę albo poszukaj ich też na Allegro. Te PINy w ASO są drogie .... :confused4:

Opublikowano

Częściowo spalił mi sie Moduł Centralnej Elek. nie chodzą wycieraczki ani spryski, i dziwne akcje ze światłami,

Posiadam obecnie moduł 8E0 907 279 J czy jako zamiennik będą pasowały te oznaczenia 8E0 907 279 L -> 8E0 907 279 N

Mozę ktoś wie jaka cena w ASO za taki moduł?