Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Wymienić czy nie? Łancuszek i napinacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak silnik jest jezdzony na bardzo dobrym oleju do napinacz wytrzyma cale jego zycie. Lancuch max 200tkm

Opublikowano

dlatego trzeba brać faktury u super sprzedawców itp-EOT

A wiecie że są podruby napinaczy na allegro ??? :decayed: Są tańsze i mają znaczki ale jak weźmiesz do ręki stary i nowy to od razu widać różnice i potrafią paść po przejechaniu 1500km :kwasny:

Opublikowano

Hmm czyli jak ja mam u siebie obecnie 277 tkm przelotu a autko posiadam od 236 tkm to wypadało by wymienić łańcuszek?? dodam że nie mam żadnych niepokojących objawów w postaci szurania ani innych hałasów.

Możliwe że jeszcze za "niemca" wszystko było pozmieniane??

Opublikowano

jak nic nie slychac to nie ma co sie bawic z wymiana, do ktorej nalezy doliczyc jeszcze koszt nowej uszczelki pod pokrywe ok 90zl

Opublikowano

U mnie podobnie-290 tys na blacie i łańcuch z napinaczem nie ruszane-wiem bo mam historię serwisową,leję maxlive valvo 5w/40.

Opublikowano

tym bardziej ze ori lancuch plus napinacz jest skalkulowany na 250 000km przebiegu, takze warto

To ja już nic nie rozumiem ... u mnie hitlerowiec wymieniał cały zestaw przy 154 tyś na contitech ( o ile wierzyć wlepce ) Po co by miał to robić jeżeli opchnął furę przy przebiegu 156 tyś ? Założę się że wymiana rozrządu kosztowała go co najmniej 400 ojro . Nie widzę w tym sensu i logiki ( ze strony germańca ) .

Opublikowano

tym bardziej ze ori lancuch plus napinacz jest skalkulowany na 250 000km przebiegu, takze warto

To ja już nic nie rozumiem ... u mnie hitlerowiec wymieniał cały zestaw przy 154 tyś na contitech ( o ile wierzyć wlepce ) Po co by miał to robić jeżeli opchnął furę przy przebiegu 156 tyś ? Założę się że wymiana rozrządu kosztowała go co najmniej 400 ojro . Nie widzę w tym sensu i logiki ( ze strony germańca ) .

proste masz 250tyś przebiegu :gwizdanie:
Opublikowano

U mnie jedynie przy 180tyś. puszczała uszczeleczka pod napinaczem łańcuszka.Uszczeleczka 30zł. + troche pracy i jest lux.

Lać olej 5w30 np. Shell i nie myśleć o tym :wink4:

Opublikowano

A teraz zadam takie hipotetyczne pytanie co się stanie jak się w porę nie zmieni łańcuszka albo napinacza??

Łańcuszek strzeli = efekt podobny jak po strzeleniu rozrządu??

Łańcuszek przeskoczy = spadek mocy nierówna praca, uszkodzenie silnika??

Czy nic się nie będzie działo po za tym że będzie głośno silnik pracował??

Opublikowano

szybciej strzeli niz przeskoczy, chociaz nie spotkalem sie z takim przypadkiem

Opublikowano

proste masz 250tyś przebiegu :gwizdanie:

Wątpię , auto sprowadzał znajomy z którym jeździłem do niemiec po auta . Chyba że brudne ruskie nasienie bawiło się vagiem w komisie w co wątpię . :wink4:

Edit:

popatrzyłem właśnie do serviceplanu jak byk pisze że 166 tyś ( a nie 156 jak pisałem wcześniej )

Opublikowano

To Contitech robi łańcuchy ? :mysli:

Opublikowano

Koles chyba nie zakumal, ze oprocz paska ma jeszcze lancuch na walkach

Opublikowano

Witam !!

Kolego nie lej minerała. Nie słuchaj głupot pseudomechaników. Ja w swoim ADR miałem takie same objawy. Okazało się że poszedł napinacz łańcucha wałka rozrządu. W zeszłym tygodniu wymieniłem. Powiem tak, jest to grubsza robota, a i napinacz nie jest tani, 520 zł.