Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jaki Vmax na felgach 18 seria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie mozesz zalozyc zimowek i sie przejechac? Nie sadze by byla to wina kół, chyba , ze zmianil sie obwod kola i licznik Ci przeklamuje ostro. Najlepiej sprawdzic z GPSem.

Opublikowano
ze zmianil sie obwod kola i licznik Ci przeklamuje ostro.

nie da się aż tyle przekłamać przy zmianach kół

Opublikowano

szerokość kół może wpłynąć na przyspieszenie ale nie na v-max

Opublikowano

Na nowym sofcie bez kata i EGRa na kołach 215/45/17 2paczki wskazówka przekroczyłą moim byłem AFNem :wink4: więcej nie pujdzie bo obrotomierz chyba już czerwonego dotykał a motor wołał "odpuść!!!" :decayed:

nie dziwie sie na takim profilu :cool1:

Opublikowano
  • Autor

zrozum że jak by było wszytko dobrze to by pojechał więcej, kolega afnem na 18kach jechał ze mną 200licznikowe a mieliśmy jeszcze w bagażniku 2 farby po 10litrów :cool1:

ak mowie ze wszystko dziala dobrze to dziala turbo idealnie dnmucha,przeplywka tak samo

pokazywałeś na forum logi?

Cos ci powiem ja ludziom pomagam w dziale diagnostyka vag i nie bede swoich logow wklejal bo sam je w 100% dobrze interpretuje.A szybkie pytanko czemu jak mialem 16 felgi 205/55 to 190 i chcial wiecej a pod noga bylo ze hoho

Opublikowano

Siema.Mam pytanie ile jedzie AFN na 18 felgach przod 215/45 tyl 225/45.Seria,Zaslepiony egr,wywalony kat i inne czyszczenie kolektora itp itd.Prosze o wypowiedzenie sie tych ktorzy maja taka konfiguracje ew. 1cal w jedna lub w druga.Pozdrawiam

profil 45 na 18" to nie jest prawidłowy rozmiar do B5, nie bedzie prawiłowego odczytu prędkości[br]Dopisany: 28 Wrzesień 2010, 07:47_________________________________________________przy 225/45 koło ma ponad 2 cm większą średnice niż powinno

Opublikowano

Różnica w średnicy da nam jakieś 2,5 % przekłamania w prędkości, czyli przy 160 km/h będzie licznik zaniżał o 4km/h czyli tyle co nic.

Dla mnie dziwne jest co niektórzy piszą że średnica, waga i szerokość kół nie wpływają na v-max. Moim zdaniem wpływają, szczególnie szerokość i waga felg. Jeżeli trafiłeś na jakieś ciężkie 18 to wpływ może być znaczny, gdyż mamy tutaj do czynienia z masa rotującą. Szerokość zaś to chyba każde dziecko zrozumie że większe opory=mniejszy v-max.

To chyba tylko pobożne życzenie właścicieli dużych felg żeby nie miały one wpływu na osiągi auta.

Jeżdżę na rowerze, wymieniłem sobie opony na lżejsze i dętki na tzw ultralight, dętki zamiast 200 gram mają teraz 80, a opony zamiast 800-900 gram maja 470. Łącznie każde koło odchudziłem o około 0,5 kg i różnica w jeździe jest kolosalna, a pamiętajmy że rower osiąga prędkości rzędu 20-50 km/h.

Łatwo sobie wyobrazić co się dzieje z autem osiągającym 160 km/h gdy na każdej feldze dodamy po 5-10 kg dodatkowej masy.

Moim zdaniem albo nowe felgi to jakieś mega kloce, albo coś nie tak z autem mimo wszystko.

A i jeszcze jedno ;).

GPS jest jak najbardziej wiarygodnym źródłem pędkości, dużo lepszym niż licznik który fabrycznie zawyża prędkość.

Na gps-ie przekłamanie w prędkości to jest max 1-2 km/h i raczej ma związek z częstotliwością odświeżania danych przez gps niż z faktycznym przekłamaniem.

Opublikowano

Różnica w średnicy da nam jakieś 2,5 % przekłamania w prędkości, czyli przy 160 km/h będzie licznik zaniżał o 4km/h czyli tyle co nic.

różnica jest 3.5% x pi3.14 to jest 11% z 200kmh to już masz ponad 20 kmh przekłamania

Opublikowano

http://www.rimsntires.com/rt_specs.jsp

Wg tego różnica w średnicy to 16 mm a więc 2.45%

Nie wiedziałem też że różnica procentowa w obwodzie zwiększa się logarytmicznie w zależności od promienia ;)

Ja jednak obstaję przy swoim i stwierdzam że obwód koła nadal będzie większy o 2,45% a więc i przekłamania będą większe o 2,45 % ;)

Podpowiem - obwód koła 204,414 kontra 199,39

Pozdrawiam :naughty:

Opublikowano

Dla mnie dziwne jest co niektórzy piszą że średnica, waga i szerokość kół nie wpływają na v-max. Moim zdaniem wpływają, szczególnie szerokość i waga felg. Jeżeli trafiłeś na jakieś ciężkie 18 to wpływ może być znaczny, gdyż mamy tutaj do czynienia z masa rotującą. Szerokość zaś to chyba każde dziecko zrozumie że większe opory=mniejszy v-max.

To chyba tylko pobożne życzenie właścicieli dużych felg żeby nie miały one wpływu na osiągi auta.

Jeżdżę na rowerze, wymieniłem sobie opony na lżejsze i dętki na tzw ultralight, dętki zamiast 200 gram mają teraz 80, a opony zamiast 800-900 gram maja 470. Łącznie każde koło odchudziłem o około 0,5 kg i różnica w jeździe jest kolosalna, a pamiętajmy że rower osiąga prędkości rzędu 20-50 km/h.

Łatwo sobie wyobrazić co się dzieje z autem osiągającym 160 km/h gdy na każdej feldze dodamy po 5-10 kg dodatkowej masy.

Moim zdaniem albo nowe felgi to jakieś mega kloce, albo coś nie tak z autem mimo wszystko.

-nalezy brac pod uwage ze jeden pasazer to ok 70-80 kg. wiec masa felg oczywiscie stanowi skladowa oporu ale czy az tak istotna?

-vmax jest okreslana przez producenta dla pojazdu poruszajacego sie ze srednim lub wrecz max obciazeniem o ile dobrze pamietam dla afn z manual to 205 km/h

-kwestii szerokosci zalozyciel watku nie poruszal, chociaz jak najbardziej ma wplyw na opory toczenia oraz opor aerodynamiczny

-istotna skladowa oporow toczenia maja opony, roznice dochodza do paru procent

-standardowe kola w b5 z afn to 195/65/15 i do nich powinno sie odnosic

Opublikowano

Odnosiłem się właśnie do 195/65/15, a co do 5 kilo różnicy na feldze to przy prędkościach rzędu 160 km/h podejrzewam że przez to iż jest to masa rotująca daje to różnicę jak by dołożyć pewnie 100-150 dodatkowych kg co i tak nie tłumaczy tak sporej różnicy w osiągach.

Nawet jak zsumujemy kilka procent straty na obwodzie, kilka procent na wadze kół, dołożymy kilka procent na oporach toczenia, niech razem da nam 10 % gorsze osiągi to i tak auto te 180 powinno spokojnie osiągnąć.

Opublikowano

afn przy pelnym obciazeniu na 205/55/16 smiga lekko 200 sprawdzone rok temu kumpla autem na autostradzie w DE

Opublikowano
  • Autor

Dobry afn,na kolach 15 to 210-220 poleci ale to juz max