Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Szklanki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio doszły mnie dziwne odgłosy z silnika i dokładnie nie wiem co to może być(dziwne stukanie na wolnych obrotach i rzężenie), najczęściej tak było jak był zimny z ranka więc myślałem że to może być przez temp w nocy, ale dzis było też tak i na rozgrzanym teoretycznie bo na wskazówce jest 85stopni, a jak przycisne to 90 i mam słabe ogrzewanie, ale to jest wina termostatu i nieodpowietrzonego układu chłodzenia, chyba że jest to ze sobą jakoś powiązane. Wrzucam dwa filmiki , sory za jakośc ale z tel i było ciemnawo już. 1 jest ze środka auta, a drugi przy otwartej masce i tel przesuwałem po okręgu od środka przez turbo, aku i pompę.

Dzięki za wszelkie trafne sugestje.

Środek

Zewnatrz

Opublikowano

W mojej A4 z 96 mialem taki sam odglos i byly to szklanki, jedna była zapadnieta a drugiej nie wiele brakowało, wymieniłem komplet i nie ten silnik(dzwiek) az miło było go słuchac. Jeszcze sprawdz czy ten dzwiek dochodzi od strony koła z prawej strony/

Opublikowano

Mój podobnie chodzi, ale tego dźwięku metalicznego nie słychać.

Ile kosztuje wymiana szklanek?

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie bardziej jest to słychać z prawej strony

Skoro by to były szklanki to miniejwięcej o ile by mi to mogło odchudzic portfel, a może wlać taki środek Hydro-Stossel Additiv Liqui Moly?

Opublikowano

Spróbuj najpierw tym środkiem, produkty Liqui Moly są bdb.

Nie szkodzą, a nawet czasami pomagają :naughty:

Opublikowano

a olej jaki masz zalany ???

Opublikowano

tez jestem zdania ze szklanki na poczatku sprawdzil bym olej czy wogole jest

Opublikowano
  • Autor

olej sprawdzam systematycznie, a zalany mam mobilem 10w40 do diesela

Opublikowano

tak między Bogiem a prawdą powinien by 5W40

Opublikowano

za szklanki ina w motoryzacyjnym płaciłem 135zł z jakąś tam zniżką, wymiana samemu nie robi większych problemów jest opisane i da rade to zrobić samemu. Jak ktoś raz ściągał przód to to chwila moment, a piszą że magicy bez ściągania potrafią ja tam ściągałem i teraz jest git

Opublikowano
  • Autor

zdania zawsze były podzielone na temat czy lac 5 czy 10w40 wybrałem ten drugi bo autko ma już swoje najezdzone i według mnie ta opcja była lepsza, a co do ceny za szklanki to jeszcze nie jest tak tragicznie

Opublikowano

nie ma znaczenia ile ma najezdzone

wazne jest ile jeszcze pojezdzi

przez lanie nieodpowiedniego oleju nie sam układ korbowo-tłokowy ale podzespoły dostaja w d....e takie jak

turbina i hydraulika

a tak na marginesie skąd wyszła teoria ze jak silnik ma w d....e kilometrów to trzeba lac olej o gorszych parametrach :mysli: :mysli:

w/g mnie z nieznajomości całego tematu, pisza bzdury o rozszczelnianiu itp

Opublikowano
  • Autor

no dobra a załuzmy gdybym go zalał teraz syntetykiem to jaki by to miało skutek dla motoru skoro smigał na 10w40

Opublikowano

na pewno zacznie inaczej "cykac" :>

na poczatku bedzie chodził nieco glosniej pozniej sie wszystko uspokoi

wypłucze stare syfy i bedzie GIT :good: :good: :good: :good: :good:

ja zmieniam olej co pól roku albo co 8tkm,

ostatnio wymieniałem łancuch w starym AJL-u bo za bardzo było głosno od jego strony

jak zdjałem pokrywe to oniemiałem, było tak czysto jakby silnik miał nalatane kilka tysiecy a nie ponad 300tkm

jednym słowem warto inwestwowac w dobry olej :good: :good: :good: :good: :good: :good:

Opublikowano

Koszt wymiany szklanek miesci sie w okolicach 250pln. Ja bynajmiej tyle zapłaciłem w servisie Boscha. Wiec kwota nie duza. A róznica duza. O chydraulike silnika lepiej dbac.

Opublikowano

nie jestem pewien ale chyba przy wymianie szklanek trzeba wymienić coś jeszcze :mysli: nie pamiętam dokładnie co, bo tylko mechanik mi o tym wspominał, coś mi się kojarzy z jakąś uszczelką lub czymś podobnym :mysli:

Opublikowano
  • Autor

tak masz rację dziś się dowiedrziałem że jest tam uszczelka pod pokrywę zaworów auto stoi u kumpla i jest w fazie ostrej naprawy :)

Opublikowano

uszczelka pokrywy do wymiany oraz uszczelnienie od strony nakretek

• 2 lata później...
Opublikowano

ale zamiast kupywac uszczelke za prawie 40 zl. lepiej kupic sylikon specjalny kazdyt sklep motoryzacyjny go ma ,sprawdza sie przynajmniej w moim przypadku :naughty:

Opublikowano
ale zamiast kupywac uszczelke za prawie 40 zl. lepiej kupic sylikon specjalny kazdyt sklep motoryzacyjny go ma ,sprawdza sie przynajmniej w moim przypadku :naughty:

Świetny pomysł, jak w starych polonezach i fiatach. Uwaga, silikon koniecznie musi być czerwony!

Inaczej nie ma TEGO efektu:

7878043800_1329312073.jpg

<br /><br />