Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] Silnik wpada w tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem że po nagrzaniu do temp. roboczej ( 90`C ) mój AEB czasami podupada na mocy . Cały czas walczę z ogarnięciem ECU ( nie widzi przepustnicy - musze podmienić ECU na inne ) . W niedzielę zaprowadziłem mojego parcha na rolki , zagrzałem silnik do 90`C i chłopaki zrobili mi pomiar . Po zobaczeniu wykresu wpadłem w furię . Moc i moment na poziomie dreswagena trzeciej generacji ... :shocked: Słabo znam się na wykresach ale wg mnie turbo wogóle nie wstaje . Co do mojego ECU -> cały czas wyskakuje błąd podstawowego ustawienia przepustnicy , nie daje się zaadoptować pomimo wymiany , chłopaki z DynoSoftu postawili diagnozę " uwalone ECU " . Czy to może być przyczynom tak słabego wyniku czy szukać w obrębie turbiny , węże , N75 itp ? Doładowania nie znam nie zakupiłem jeszcze wskaźnika .

ea8e5656d119b68cm.jpg

Opublikowano

kup wskaznik najpierw bo to podstawa

n75 do podmianki

sprawdz gruszke czy utrzymuje cisnienie

sprawdz czy masz klapke w turbinie bo moze poleciala w wycech

kat

Opublikowano

ma to jakąś nazwę bo chętnie bym o tym poczytał ale nie wiem jak to się nazywa :embarrassed:

Opublikowano

ma to jakąś nazwę bo chętnie bym o tym poczytał ale nie wiem jak to się nazywa :embarrassed:

WG

Opublikowano

dsc0173m.jpg

musisz wyjac wydech

Opublikowano

WG

:wallbash::polew: no tak ... lepiej być głupim przez chwilę niż przez całe życie ... nie skojarzyłem :gwizdanie:

dsc0173m.jpg

musisz wyjąc wydech

to przy tej okazji wypadało by już kata wycinać :mysli:

dziękuję za info ja posprawdzam to wrócę do tego tematu . :notworthy:[br]Dopisany: 28 Wrzesień 2010, 23:46_________________________________________________sprawdziłem doładowanie na 3 biegu pod górę estakady . Wynik to 0,3 bara na każdym biegu . Czyżby faktycznie WG się uchylała za szybko ?

Opublikowano

Innych błędów w "silniku" nie masz? U mnie było 0,3 bara na padniętym czujniku spalania stukowego.

Opublikowano

tylko przepustnica ale z ciekawości wepnę pod vaga jutro i zrobię statyczne .

Opublikowano

WG

:wallbash::polew: no tak ... lepiej być głupim przez chwilę niż przez całe życie ... nie skojarzyłem :gwizdanie:

dsc0173m.jpg

musisz wyjąc wydech

to przy tej okazji wypadało by już kata wycinać :mysli:

dziękuję za info ja posprawdzam to wrócę do tego tematu . :notworthy:[br]Dopisany: 28 Wrzesień 2010, 23:46_________________________________________________sprawdziłem doładowanie na 3 biegu pod górę estakady . Wynik to 0,3 bara na każdym biegu . Czyżby faktycznie WG się uchylała za szybko ?

on nie uchyla sie za szybko

on jest już otwarty lub częściowo wypalony

Opublikowano

nie brzmi to dobrze ;( przy takim defekcie można wymienić samo WG czy trzeba robić już całą turbinę ? Luzów na ośce nie stwierdziłem ( zaglądałem tam czyszcząc dolot jakieś 2.5 miesiące temu ) . Z jakimi kosztami trzeba się będzie liczyć ?

Opublikowano

nie brzmi to dobrze ;( przy takim defekcie można wymienić samo WG czy trzeba robić już całą turbinę ? Luzów na ośce nie stwierdziłem ( zaglądałem tam czyszcząc dolot jakieś 2.5 miesiące temu ) . Z jakimi kosztami trzeba się będzie liczyć ?

nie ma zestawow naprawczych, pozostaje szukanie zajechanej albo dzwonienie po zakladach regenerujacych i proszenie zeby ci sprzedali

Opublikowano

mozna to łatwo zregenerowac

potrzebujesz tokarza i spawacza

regulacja cięgna była opisywana forum

ale na początek zdejmij kata i zrób zdjecie telefonem

bedzie widac w jakim stanie jest WG

moze tylko gdzieś sie przycina

Opublikowano

skończę dzisiaj pracę o 23 to dobiorę jej się do D... fotki postaram się wkleić jak najszybciej . Musze jakoś rozwiązać problem braku mocy , kosmicznego spalania i poszarpanych nerwów .

Opublikowano

mozliwe ze kat zapchany i nie chce jechac

Opublikowano

finansowo na razie cienko stoję więc o downpipe nawet nie marzę ale postaram się go wystukać jak będe miał już na wierzchu . Jest tylko pytanie czy taki wystukany kat nie bedzie tworzył jakichś zawirowań czy innego cholerstwa pogarszającego osiągi .

Opublikowano

finansowo na razie cienko stoję więc o downpipe nawet nie marzę ale postaram się go wystukać jak będe miał już na wierzchu . Jest tylko pytanie czy taki wystukany kat nie bedzie tworzył jakichś zawirowań czy innego cholerstwa pogarszającego osiągi .

ja zrobilem za 70zl :gwizdanie:

jak wybebeszysz to bedzie dzwiek poloneza :decayed:

Opublikowano

Lepiej kata sprzedaj a za te pieniadze ewentualnie z małą dokładką zrób DP

Opublikowano

Lepiej kata sprzedaj

juz nie te czasy...

Opublikowano

jak to nie ?? ja za swojego 2 miesiące temu wziąłem 160pln..

Opublikowano

jak to mówią byle do dziesiątego ... W momencie odpięcia kata muszę mieć już downpipe na miejscu . Popytam się o sprzedaż katów we WRO , parę lat temu było kilka osób które się tym zajmowały .