Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] A4 B7 2.0 tdi BRD 2007 - Zbyt duże spalanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jestem nowy na Forum i jeśli piszę w złym miejscu proszę o "naprostowanie" :>. Od niedawna jestem posiadaczem A4 B7 BRD. Samochód pali w mieście przy spokojnej jeździe 9.7l paliwa a w trasie przy jeździe 120-130 km/h 8.0l paliwa. Czy to nie jest za dużo i jeśli tak to jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Z góry dziękuję za rady i wskazówki.

Opublikowano

raczej w normie, u mnie podobnie

Opublikowano

jeśli piszesz o średnim spalaniu to w trasie trochę dużo :mysli:

Opublikowano

Witam serdecznie. Jestem nowy na Forum i jeśli piszę w złym miejscu proszę o "naprostowanie" :>. Od niedawna jestem posiadaczem A4 B7 BRD. Samochód pali w mieście przy spokojnej jeździe 9.7l paliwa a w trasie przy jeździe 120-130 km/h 8.0l paliwa. Czy to nie jest za dużo i jeśli tak to jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Z góry dziękuję za rady i wskazówki.

:gwizdanie:........tyle to mi Subaru pali przy tych predkosciach :rolleyes: Potwornie duzo , tym bardziej ze masz FWD.

Mi przy zaladowanym aucie (4 os. + bagaz ) predkosc 160-170 non stop spala ok 7.5l a mam quattro czyli + 70kg do twojej wagi i opory toczenia.

Miasto 8 -8.5l ale zalezy o jaim miescie mowa.

Opublikowano

ja na baku zawsze robię między 1000 -1100 km przy jeździe mieszanej, kiedyś na baku zrobiłem 1300km jak jechałem do niemcowni z tatą odebrać nową x5 z salonu, dużo zależy od stylu jazdy - ja jeżdżę raczej spokojnie choć jak jadę autostradą to zdarza się 240km.h

p.s. dbaj o auto to na pewno będziesz z niego zadowolony

Opublikowano

Baaardzo dużo zależy od stylu jazdy, mój w testowej, spokojnej jeździe 100-120 km/h z fisa wychodzi 6l na 100.

Przy mocnym butowaniu 10,8 na setkę. Średnie spalanie z paru tysięcy km 9,3 (pokrywa się z rzeczywistym , obliczonym po tankowaniu) :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Do tych którzy napisali że spalanie duże - macie jakieś pomysły co sprawdzić w aucie żeby określić czy takiego spalania nie powodują jakieś usterki?

Opublikowano

Hehe mi w mieście poniżej 9l/100 nie udało się zejść. Częściej widuje nawe 11-12 przy dynamiczniejszej jeździe.

W trasie przy trzymani 140 według GPS czyli 150 na liczniku pali mi prawie 8l/100km.

Przy oszczędnej jeździe w trasie udało mi się 5,5-6l/100 zrobić ;) Ale to w trybie błędu silnika gdzie turbo nie działało ;D

Opublikowano

no mi w quattro pali jeszcze wiecej ale sie juz z tym pogodzilem. Jakie masz opony? U mnie 235/45/17 wiec i to dokladam zawsze jako element do kotlowania. :)

Opublikowano
  • Autor

Opony 235/45/17 - wiem, że to też ma wpływ i to spalanie w mieście bym zrozumiał tylko ta trasa mnie martwi nieco...

Opublikowano

Ja nigdy 10L w tym aucie nie widzialem , w miescie max 9 i to przy duzych korkach do tego mam program i opony 235\40\18.Sprawdzil bym uklad wtryskowy , przeplywke......

Opublikowano

Ja nigdy 10L w tym aucie nie widzialem , w miescie max 9 i to przy duzych korkach do tego mam program i opony 235\40\18.Sprawdzil bym uklad wtryskowy , przeplywke......

dołącze się do tematu, chociaż nie mam BRD, ale dużo znaczy jakiej jakości jest paliwo, kolega turdzi mieszka w Norwegii to może mieć takie spalanie :good:, ale w PL jakość paliwa pozostawia wiele do życzenia ;(, np.: ten sam samochód na trasie 1200km zatankowany w DE do pełna zrobił na jednym zbiorniku 1200km, a zatankowany w PL i do pokonania miał identyczną trasę, jednakże zrobił tylko 800km. Ten sam kierowca, taki sam styl jazdy, ta sama prędkość i wyszło, że paliwo w PL jest do bani :thumbdown: znam to z autopsji, pozdro :)

Opublikowano

np.: ten sam samochód na trasie 1200km zatankowany w DE do pełna zrobił na jednym zbiorniku 1200km, a zatankowany w PL i do pokonania miał identyczną trasę, jednakże zrobił tylko 800km. Ten sam kierowca, taki sam styl jazdy, ta sama prędkość i wyszło, że paliwo w PL jest do bani :thumbdown: znam to z autopsji, pozdro

a wiesz dlaczego ? bo w DE sa betonowe autostrady przez co sa znacznie mniejsze opory toczenia :wink4:

Po PL tez jezdze i 9l to sa wlasnie krakowskie korki :wink4: