Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wyrzuca płyn chłodniczy-przyczyny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy , mam nowy problem .

Wywalam mi wodę ze zbiorniczka wyrównawczego , dodam że woda jest zimna .

Klimatronik pokazuję na kanale 49 - 105 a na kanale 51 - 90 a do tego brak ogrzewania (ale pewnie dla tego że korek na zbiorniczku puszcza , tak mi się wydaję :)

Tylko nie kazać mi wymienić pół auta :naughty:

Opublikowano
kaszcie

ładny kwiatek :gwizdanie:

Wywalam mi wodę ze zbiorniczka wyrównawczego

ogólnie nie powinna być tam woda

do tego brak ogrzewania

zapowietrzony pewnie

korek na zbiorniczku puszcza

no to się go wymienia

Opublikowano
  • Autor

kaszcie już poprawione , nerwy puszczają dwa dni z tym robię i kicha na razie

nie woda tylko płyn , nie czepiaj się się wody :)

a korek mam już drugi

Opublikowano

odkrec korek i zapal auto,jak bedzie wylewal sie plyn to na bank uszczlka pod glowica albo glowica peknieta[br]Dopisany: 06 Październik 2010, 22:56_________________________________________________odkrec jeszcze i zobacz jak wyglada korek od dolewania oleju jak jest na nim nalot bialy to napewno plyn tez dostaje sie do oleju

Opublikowano

Koledzy , mam nowy problem .

Wywalam mi wodę ze zbiorniczka wyrównawczego , dodam że woda jest zimna .

Klimatronik pokazuję na kanale 49 - 105 a na kanale 51 - 90 a do tego brak ogrzewania (ale pewnie dla tego że korek na zbiorniczku puszcza , tak mi się wydaję :)

Tylko nie kazać mi wymienić pół auta :naughty:

Też tak miałem, tzn. wywalało płyn. Nie jeździj tak za długo, bo u mnie skończyło się przegrzaną uszczelką pod głowicą :wallbash:

Wymieniłem korek - leci. W międzyczasie zaczęła wskazówka temp. wariować - wymieniony czujnik temperatury. Ostatecznie okazało się, że wymiana termostatu pomogła.

W sumie całego powyższego koszty niewielkie (200zł), ale bujałem się z tym za długo.

Potem już nie gubiłem przez korek płynu, ale dalej znikał. To już uszczelka poszła.[br]Dopisany: 06 Październik 2010, 23:19_________________________________________________I po :szukaj:. Jest sporo wątków o tym, tak na dwa wieczory :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dziś z samego rana kupiłem już 3 korek , jak by coś lepiej ale....

Temperatura na klimatroniku kanał 49 dochodzi do 105 jak go pocisnę a następnie spada tak do 90 .

Na kanale 51 - 90 i nawet nie drgnie .

Zastanawia mnie chłodnica jest zimna ,termostat ?[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 09:10_________________________________________________dwa dni spędziłem na czytaniu postów , ale nie znalazłem takiego przypadku jak ja mam :gwizdanie:

Opublikowano

Wymień termostat. Prawdopodobnie się zacina. :mysli:

Opublikowano

To dlaczego nie ma ogrzewania ? Skoro temperatura silnika przekracza 105*C ?

Termostat powinien być w pozycji otwartej jeśli jest uszkodzony - może się zaciął, ale to tylko zmiejsza prawdopodobieństwo.

Jeśli uszczelka pod głowicą - to 1) płyn powinien być zabrudzony, auto powinno kopcić na biało, nalot na bagnecie może również się pojawić. Ale wciąż - ogrzewanie powinno być.

Ja od wczoraj mam takie same objawy, tylko, ze temperatura znacznie bardziej wzrasta.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=155965.0 - być może warto byłoby sprawdzić nagrzewnicę.

Żeby była jasność - dla mnie to też jest zagadka, bo objawowo u mnie jest tak samo.

Dzisiaj jadę po czujnik cieczy - termostatu na razien ie wymieniam, bo kosztuje 350zł więc wolę się upewnić najpierw..

Opublikowano
  • Autor

nie kopci , olej czysty itd.

termostat kupiony idę wymieniać , dam znać czy pomogło

Opublikowano

Spradziłem u siebie, dolny wąż od chłodnicy jest zimny - więc jutro wymieniam termostat..

Kurde sprawdzałem wczoraj i wydawało mi się, że jest ciepły - dobrze że spojrzełem jeszcze raz, bo już miałem nagrzewnicę "wyciągać".. :decayed:

Nawiewy nie grzeją dlatego, bo przez to, że termostat jest zamknięty to jest ogromne ciśnienie w układzie i pompa nie ma siły przepchnać dobrze wody.. Dzisiaj przejechałem się slalomem, po nierównośćiach, żeby rozbujać wszystko i zaczęło lecieć ciepłe - wniosek - spadło ciśnienie i pompa przedmuchała..

[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 13:10_________________________________________________Ja tak kombinuje - zobaczymy czy słusznie.

Opublikowano

Temperatura na klimatroniku kanał 49 dochodzi do 105 jak go pocisnę a następnie spada tak do 90 .

Zastanawia mnie chłodnica jest zimna ,termostat ?[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 09:10_________________________________________________dwa dni spędziłem na czytaniu postów , ale nie znalazłem takiego przypadku jak ja mam :gwizdanie:

no to zostaje ci już tylko pompa cieczy chłodzącej. Termostat jak uszkodzony to byś miał przynajmniej ogrzewanie a nie masz
Opublikowano

no to zostaje ci już tylko pompa cieczy chłodzącej. Termostat jak uszkodzony to byś miał przynajmniej ogrzewanie a nie masz

No właśnie napisałem, że nie koniecznie by miał...

Pisze poza tym, że chłodnica zimna..

Opublikowano
  • Autor

sprawa wygląda tak:

termostat wymieniony sprawdziłem go przed założeniem jest OK

czujnik temperatury nowy

nagrzewnica na pewno sprawna

gdy zacząłem odpowietrzać przy nagrzewnicy chyba 20 min , cały czas lecą tam pęcherze powietrza .

odkręciłem ten mały wężyk przy zbiorniczku wyrównawczym słyszę bulgot .

przegoniłem sprzęt tak do 105C sprawdzałem na klimie pozycja 49

i dziad (bo mnie nerwy już puszczają :wallbash:) wywalił płyn

Panowie co może jeszcze być :mysli:

Opublikowano

Dolny wąż od chłodnicy ciepły czy zimny ? - ogrzewanie jest ?

Opublikowano

sprawa wygląda tak:

czujnik temperatury nowy

gdy zacząłem odpowietrzać przy nagrzewnicy chyba 20 min , cały czas lecą tam pęcherze powietrza .

Ostatnia opcja to podjedz do jakiegoś kumatego mechaniora niech Ci zrobi test na obecność spalin w płynie chłodzącym. :mysli:

A jest ogrzewanie? może to zatkana nagrzewnica?

Opublikowano
  • Autor

Dolny wąż od chłodnicy ciepły czy zimny ? - ogrzewanie jest ?

wąż jest średnio ciepły :)

ogrzewanie jest ale jak przekroczę 2500 tys. obrotów to znika :mysli:

Opublikowano

sprawa wygląda tak:

czujnik temperatury nowy

Sprawdz tak jak pisalem, przy odkreconym korku odpal auto,jak bedzie wywalac plyn i banki szly to na 100 uszczelka pod glowica albo mikro pekniecie w glowicy.Napisz jak sprawdzisz

Opublikowano

wg mnie uszczelka pod głowicą :mysli: ogrzewania nie masz bo się zapowietrza układ

Opublikowano

Tez stawiam na uszczelke pod glowica

Opublikowano

nagrzewniczka