Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AJL] Gwałtownny ubytek chłodziwa+kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą awarią przejechałem ok 5 km.Przed awarią pobór oleju to 1l na 1000km,więc prawdopodobnie żywot silnika się kończył.Po oddaniu głowicy do sprawdzenia koszt naprawy to 1200 zł+inne części daje ok4000 zł.Mam pytanie czy podpasuje głowice od innego silnika.Pacjent to 1.8T AJL 98r.Nr głowicy dopiero w poniedziałek

Opublikowano

To coś drogie masz kolego części albo robociznę. Ja właśnie robię kapitalny remont takiego silnika i koszt wszystkich części z płynami i olejami to niespełna 2000zł. Robocizna 1000zł. Czyli z robotą zamykam się w 3tyś. Co do głowicy to daj znać co masz z nią nie tak to dowiem się w mojej zaprzyjaźnionej szlifierni ile wzięliby za zrobienie.

Opublikowano

Poszukaj na forum ktos pisał na forum, że głowica pasuje od aeb.

Opublikowano

Z tego co wiem Silniki AJL i ALT to nienajlepsza jednostka do remontowania, dlatego tez koszt naprawy może być wyższy.

Opublikowano

Na spokoju można doprowadzić ten silnik do nowych lat jego świetlności. Części takie jak uszczelki, pierścienie, panewki z wyższej półki, rozrząd na bdb gratach, głowica z obróbką, płyny i oleje, robocizna to koszt bedzie pod 4000zł ale silnik prawie jak nowy. Co do turbiny to zależnie od stanu tej twojej...jeżeli już umiera to albo regeneracja albo zakup drugiej "pewnej", np. MOSKAL ma do sprzedania turbine po regeneracji.

Opublikowano

Z tego co wiem Silniki AJL i ALT to nienajlepsza jednostka do remontowania, dlatego tez koszt naprawy może być wyższy.

Możesz podać jakieś argumenty przeciw remontowaniu tych jednostek?

Opublikowano

Możesz podać jakieś argumenty przeciw remontowaniu tych jednostek?

Dołączam sie do wypowiedzi...

Jestem ciekaw jakie są niby problemy bo ja jak narazie po remocie 6ciu takich silników ich nie znalazłem a silniki latają wysmienicie.