Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AMB] Tempomat raz działa, a raz nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich którzy mają chęć pomóc i z góry dziekuje.

Mój problem polega na tym, że raz tempomat działa a raz nie. Nie moge zdiagnozować przyczyny.Jak włącze tempomat to niekiedy załapie, dodam że próbuje na prędkościach powyżej 80km/h.Tempomat był zamontowany fabrycznie w aucie.

Mam audi A4 Avant 1,8T tiptronic, 1998r.

Bardzo prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Pozdrawiam :wink4:[br]Dopisany: 11 Październik 2010, 12:16_________________________________________________widzę że nikt mi tu nie pomorze :(

Opublikowano

podepnij się pod Vaga i podaj kody błędów - wtedy będzie wiadomo co szwankuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzieki za pomoc w sobotę kolega sprawdzi mi błędy vagiem napisze co wyszło[br]Dopisany: 15 Październik 2010, 11:30_________________________________________________Witam!

Podpiełem Vaga i nie moge sie połączyć z tempomatem. z silnikiem sie łączy normalnie z centralnym zamkiem również nie wiem co jest grane. Morze ściągnąć nowszy program VAG-COM ???[br]Dopisany: 17 Październik 2010, 17:17_________________________________________________ściągnołem nowszego vaga i dalej nie mam połączenia tylko z tempomatem.

Szkoda że na tym forum wszyscy milczą

Opublikowano

ciekawe, z tego co tu wyczytalem masz dokladnie calkiem podobny problem do mojego a mianowicie tempomat nie zawsze dziala, co do kwestii sprawdzania bledow pewnie nic nie zobaczysz a w moim przypadku jak i w twoim pomolestowalbym na poczatek manetke styki wewnatrz nie zawsze chca dzialac tak jak powinny w moim przypadku dorazne to dziala. ostatnio bawilem sie z manetka z passata ale byloby milo jak ktos podzieli sie doswiadczeniem z walki z manetka z b5

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

dziś po rozebraniu manetki zobaczyłem, że styki sie poprzepalały i włącznik tempomatu sie rusza na płytce.

Zamówiłem tempomat na Allegro jak zmienie to dam znać czy działa[br]Dopisany: 28 Październik 2010, 22:28_________________________________________________Witam zmieniłem manetke tempomatu i nie przyniosło to żadnych skutków. Tempomat nie działa, czytałem że może to sterownik nie działa. Jak ktoś wie to gdzie moge znaleść w avancie ten sterownik

Opublikowano

Mam podobny problem, tempomat umarł. Wydaje mi się, że przyczyną może być czujnik wciśnięcia sprzęgła lub hamulca... ale nie mam czasu i chęci przy tym grzebać. jak by ktoś rozkminił podobny problem było by milo:)

Opublikowano

A co tu rozkminiać?

VAG pokazuje parametry z tych czujników.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie

Najczęstszym uszkodzeniem tempomatu są czujniki na pedałach (tempomat przestaje działać gdy dotkniesz któregoś z nich) czy to hamulca czy sprzęgła. Sprawdźcie sobie to, tu nie pomoże podpięcie vaga on tego nie wskaże.

• 1 rok później...
Opublikowano

[b6 BFB]

Witam. Może tyczy się modelu B6 ale nie chce zakładać nowego wątku. Mam mały problem z tempomatem aczkolwiek czasem działa czasem nie.

Podłączałem VAGa i sprawdzałem czujnik sprzęgła, czujnik hamulca, oraz sygnały wychodzące z manetki tempomatu (Wyniki poniżej)

Wygląda mi na to że czujniki są sprawne a sygnały z manetki odbierane. Czy wie ktoś w czym tkwi problem? Brak mi pomysłów a to strasznie denerwująca sprawa:)

Wyniki w drugim okienku:

00001000 - stan spoczynkowy

00001011 - wciśnięty hamulec

00001100 - wciśnięte sprzęgło

Wyniki w czwartym okienku (manetka):

00000000 - wyłączony tempomat

10000001 - włączony tempomat

10100001 - resume (pociągniecie dzwigni tempomatu do siebie)

10010001 - set

10001001 - (+)

10000101 - (-)

Sprawdzałem Vagiem również kierownicę i jest (00042) czyli komputer i tempomat zainstalowany