Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymiana tarcz tylnich, pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zabieram sie do wymiany wyszystkich tarcz i klockow, w zwiazku z czym mam pytanie odnosnie tylnich tarcz. Przednie tarcze po odkreceniu zacisku mozna latwo zdjac nie uzywając zadnej sily, natomiast tylnie siedza mocno i ani drgną. Czy do zdjecia tylnych tarcz cos trzeba jeszcze zrobic oprocz odkrecenia zacisku? Czy wystarczy je mocniej puknac i odleca od piasty? A moze trzba cos robic z tym kapselkiem od piasy albo jeszcze cos innego odkrecic?

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

eehhehe.ubawiłes mnie.oczywiscie ze trzeba zaslepki zdjac i odkrecic łozysko wtedy dopiero tarcza zejdzie ;)

Opublikowano
  • Autor

Buuu, znaczy z zabawy z samochodem na podwórku lipa, brak oprzyrządowania do wyciskania łożysk. Dzięki za info.

Marcin

Opublikowano

nie ma problemu samemu to zrobic na podworku ,jak wymieniasz tarcze nabij od razu nowe łożyska i przełóz pierscien od ABS -u ze starych tarcz do nowych bo w nowych nie ma w komplecie ;)

Opublikowano
  • Autor

Czy bedzie potrzebny jakis smar do lozysk? Jakim kluczem odkrece lozysko?

Pytam bo chce miec komplet narzedzi i czesci jak zaczne to rozwalac.

Mozesz podac takowy zestaw?[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2007, 15:45 _________________________________________________A jeszcze jedno pytanie, w ktora strone odkreca sie srube mocujaca lozysko, zgodnie ze skazowkami zagara czy odwrotnie (jak wiekszosc)?

[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2007, 20:24 _________________________________________________Dla mnie logiczne by bylo ze z lewej strony zgodnie ze skazowkami a z prawej odwrotnie, tylko nie wiem czy to jest regula. zapobiegloby to samoczynnemu odkreceniu sie sroby w razie zatarcia lozysk.

Opublikowano

raczej normalnie odkrecasz,odwrotnie do wskazowek zegara,[ale reki niedam uciac]a lozyska wyjmiesz 1 bez problemu,a bieznie wybij trzpieniem jakims, jak sciagniesz stary smar wyczujesz miejsca gdzie powinienes go przylozyc do wybicia biezni najczesciej sa 2 niewiem jak w audi[zeby rowno wybijac,po przeciwnych stronach tylko uwazaj nieporysuj biezni]2 lozysko tak samo,przy skladaniu bieznie wbij najlepiej jakims kluczem o otworze troche mniejszym od tego w tarczy.smar kup do lozysk lub zwykly uniwersal.a jak wkladasz bieznie najpierw snarujesz wszystko,pozniej jak wkladasz lozysko w bieznie to tez na smar....klucz chyba 32 lub 28 ale tego niepewny jestem

Opublikowano
  • Autor

No to po wymianie jednego kola, srobe dokrecajaca lozyska odkreca sie normalnie w lewo kluczem nasadowym 24 (bradzo latwo idzie). Lozyska rowniez sie latwo nabija uzywajac starych biezni. Najwiekszy problem jest z wkreceniem tloczka, ja uzywalem klucza uniwersalnego do szlifierek kontowych (boschy) oraz kombinerek z cienkimi kncami bo 360 stopni sie nie da obrocic za pomoca samego klucza. Jedna strona poszla w miare gladko choc sie nameczylem. Na drugiej poleglem, nie jestem w stanie wkrecic tloczka za pomoca mojej metody. Chyba tloczek jest lekko zapieczony bo gumowa oslonka byla porwana.

Ma ktos moze patent jak wkrecic tloczek, bez jego wyjmowania i zapowietrzania hamulcow?

Wolalbym go wkrecic niz wykrecic bo chyba odpowietrznika tez sie nie da ruszyc.

Gdyby nie problemy z tloczkiem to faktycznie da sie to zrobic w spartanskich warunkach :-) a tak to chyba mnie mechanik czeka :-(

Marcin

Opublikowano

Ale tłoczek się wciska przecież... np małym imadłem, albo jak zacisk nie jest do końca rozkręcony można zrobić dźwignię z dużego śrubokręta, itp. Jeżeli osłona gumowa tłoczka jest popękana, to należy wyjąć tłoczek, sprawdzić stan tłoczka i cylindra, czy nie ma korozji, czy uszczelniacz nie jest popękany. Małe wżery na tłoczku można przeszlifować na mokro drobnoziarnistym papierem ściernym. Przy dużych ubytkach trzeba wymienić tłoczek i/lub zacisk. Potem włożyć tłoczek na smarze i założyć nową osłonę. Odpowietrzyć układ.

Opublikowano
Ale tłoczek się wciska przecież... np małym imadłem

z tyłu sie wkreca a z przodu wciska ;)

Opublikowano

Racja, bo z tyłu jest chyba kompensacja zużycia klocków do hamulca ręcznego. Ale najlepiej na raz wciskać i kręcić np takim dużym ściskiem stolarskim. Będę to robił niebawem, to zobaczę.

Opublikowano
  • Autor

Kurcze, tloczek wykrecony, oczyszczony, nowa usczelka zalozona i oslona i lipa teraz cieknie przez oring chyba. Zalamac sie idzie, gdzie mozna tloczek dostac bo caly zacisk w ASO to 580 zl a regenerowany 530zl - jakies 200 jak biore na fakture i oddaje stary (nadajacy sie) zacisk.

HELP!!![br]Dopisany: 02 Październik 2007, 13:03 _________________________________________________Wyglada na to ze po problemie, fachowiec stwierdzil ze przyczyna jest jakis tylny oring od hamulca recznego i co ciekawe jak jest on uszkodzony to plyn ucieka przez jakas mala dziurke w tloczku przodem zacisku. Mechanik smial sie ze sa tacy fachowcy co ta dziurke zaspawywuja aby nie cieklo zamiast rozebrac calkowicie zacisk i wymienic ta uszczeleczke. Co ciekawe w zwyklych zestawach naprawczych jest tylko oring ten przedni a tego od recznego nie ma.

Zaraz odbieram auto i zobaczymy co znaczy doswiadczenie w naprawach AUDI.

Marcin [br]Dopisany: 04 Październik 2007, 15:31 _________________________________________________ufff suchutko :) Tak dla potomnych, czasem sama wymiana oringu nic nie daje choc widac ze cieknie z przodu, czasem to jest uszczelnienie mechanizmu hamulca recznego. Pewnie nie jeden wymienial caly zacisk bo pomimo reperaturki dalej cieklo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam problem bo nie moge odkrecić śrub na klucz imbusowy 8mm od jarzma zacisku hamulcowego. Mam zamiar je odciąć Boschem ale nie znam wymiarów tych śrub i nie wiem jakie dokupić. :mysli:

Opublikowano

Co ty kombinujesz.

Dobry klucz, bit - imbus 8mm, młotek i puści.

Załóż klucz i pobijaj młotkiem.

Nie takie śruby puszczały.

Opublikowano

Kurcze, tloczek wykrecony, oczyszczony, nowa usczelka zalozona i oslona i lipa teraz cieknie przez oring chyba. Zalamac sie idzie, gdzie mozna tloczek dostac bo caly zacisk w ASO to 580 zl a regenerowany 530zl - jakies 200 jak biore na fakture i oddaje stary (nadajacy sie) zacisk.

HELP!!![br]Dopisany: 02 Październik 2007, 13:03 _________________________________________________Wyglada na to ze po problemie, fachowiec stwierdzil ze przyczyna jest jakis tylny oring od hamulca recznego i co ciekawe jak jest on uszkodzony to plyn ucieka przez jakas mala dziurke w tloczku przodem zacisku. Mechanik smial sie ze sa tacy fachowcy co ta dziurke zaspawywuja aby nie cieklo zamiast rozebrac calkowicie zacisk i wymienic ta uszczeleczke. Co ciekawe w zwyklych zestawach naprawczych jest tylko oring ten przedni a tego od recznego nie ma.

Zaraz odbieram auto i zobaczymy co znaczy doswiadczenie w naprawach AUDI.

Marcin [br]Dopisany: 04 Październik 2007, 15:31 _________________________________________________ufff suchutko :) Tak dla potomnych, czasem sama wymiana oringu nic nie daje choc widac ze cieknie z przodu, czasem to jest uszczelnienie mechanizmu hamulca recznego. Pewnie nie jeden wymienial caly zacisk bo pomimo reperaturki dalej cieklo.

Tak na przyszlosc dla kolegow wymieniajacych tarcze i klocki.Warto rozebrac rowniez zacisk ,wycisnac tloczek wylac stary plyn wyczysci srodek[zawsze jest pelno osadu i paprochow]sprawdzic oringi jezeli zachodzi potrzeba wymienic.Niewielkim wysilkiem napewno zaoszczedzicie sobie duzo czasu w przyszlosci.Pozdrawiam :a4fan::quattro:
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam panowie,mam zamiar za nie długo powymieniać tarcze i klocki,jakiej firmy kupić tarcze a jakiej klocki,tak w miare do rozsądnej ceny

Opublikowano

Trochę odgrzałeś kotleta.

O tarczach i klockach było dużo pisane.

Można zrobić albo tanio albo dobrze. A że na hamulcach się nie oszczędza to trzeba zrobić dobrze.

Najlepiej kupić tarcze i klocki z ATE, bądź TEXTAR.

• 2 lata później...
Opublikowano

Siema!

chcę sam wymienić u siebie ( B5 APU 1,8T Q 2000r.) tylne klocki...

pytanie dotyczy cylinderka - mianowicie czy będę w stanie wcisnąć go bez potrzeby użycia specjalistycznych kluczy/narzędzi

nie pytam bez powodu, bo wiem że np. w A6 (2,4 ośka) mojego kumpla bez jakiegoś SPECJALNEGO klucza ani rusz z wymianą klocków z tyłu....

Opublikowano

klucz do szlifierki wystarczy, albo zabka

jak bedziesz wkrecalc tloczek odkrec odpowietrznik

aby usunac stary plyn z zacisku

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy mam może głupie pytanie ale jak działa tylny cylinderek bo przy wymianie klocków trzeba go wkręcić i z czasem zużycia klocków on się sam wykręca nie rozumiem tego działania proszę o zrozumienie .Pozdrawiam.