Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z odpowietrzeniem baku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim audi a4 jest taki problem że kurczy się zbiornik paliwa(wytwarza się ciśnienie) i doszedłem,że zepsuty jest przepływomierz przez który idą spaliny do silnika.Wymieniłem go ale po 1000km znowu nawalił.Wie ktoś dlaczego???

Opublikowano

Mam ten sam samochod i ten sam problem. U mnie chyba jest zatkany przewod odpowietrzajacy zbiornika paliwa. Z wlewu slychac syczenie ?

Opublikowano

widziałem cos takiego w nowym passacie facet jechał na stacje z pustym bakiem i maksymalnie mógł nalać 6 litrów i już mu odbijał pistolet :shock:

Opublikowano
W moim audi a4 jest taki problem że kurczy się zbiornik paliwa(wytwarza się ciśnienie) i doszedłem,że zepsuty jest przepływomierz przez który idą spaliny do silnika.Wymieniłem go ale po 1000km znowu nawalił.Wie ktoś dlaczego???

w Twoim zbiorniku wytwarz się raczej podciśnienie, czyli masz zapchane odpowietrzenie zbiornika , a o ten przepływomierz "przez który idą spaliny do silnika" to nie wiem o co chodzi

A pozatym odwiedż zakładkę na której sie przywitasz bo zaraz Cię ktoś....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
w Twoim zbiorniku wytwarz się raczej podciśnienie, czyli masz zapchane odpowietrzenie zbiornika

Witam,

Gdzie mogę szukać zatkanego miejsca? Mogą to być okolice filtru paliwa? Trzeba zdejmować zbiornik, a może siedzenia? Jeżeli kolega ma doświadczenie w tej materii to będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam taki problem że też mi syczy ze zbiornika i to dosyć głośno gdzie dokładnie znajduje się odpowietrzenie zbiornika, a i jeszcze czy wogóle nie powinno być słychać syczenia ze zbiornika. Czekam na info POZDRO

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam dokładnie to samo! Syczenia podobno nie powinno być podczas włączonego slinika. Doraźnie mechanior radził mi jeździć z lekko odkręconym korkiem bo znał przypadki zasysyania powietrza w zbiorniku paliwa co kończyło się jego rozwaleniem..

Ale u mnie mówią że padł czujnik odpowietrzania, są takie przewody pod maską z lewej strony. Do dostania tylko w ASO, cena ok 450 zł :angry:

Jeśli ktoś się z tym zetknął to dajcie znać bo 450+usługa serwisowa to trochę dużo, może jest jakieś inne wyjście (w innym wątku ktoś doradził wiercenie dziury w korku, wydaje mi się to za proste, zresztą wolę żeby bak był normalnie zamykany a nie stale "wietrzony")

Opublikowano

Mam dokładnie to samo! Syczenia podobno nie powinno być podczas włączonego slinika. Doraźnie mechanior radził mi jeździć z lekko odkręconym korkiem bo znał przypadki zasysyania powietrza w zbiorniku paliwa co kończyło się jego rozwaleniem..

Ale u mnie mówią że padł czujnik odpowietrzania, są takie przewody pod maską z lewej strony. Do dostania tylko w ASO, cena ok 450 zł :angry:

Jeśli ktoś się z tym zetknął to dajcie znać bo 450+usługa serwisowa to trochę dużo, może jest jakieś inne wyjście (w innym wątku ktoś doradził wiercenie dziury w korku, wydaje mi się to za proste, zresztą wolę żeby bak był normalnie zamykany a nie stale "wietrzony")

Zaworka odpowietrzania poszukaj na szrocie.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdz czujnik PAR spalin pod maską to on był u mnie wadliwy.jak chcesz wysle ci jego parametry kosztował mnie 100zł i samemu można go podłączyć!jak coś to daj znać wysle ci zdjęcie jak wygląda!!!pozdro!!!

uzupełnij profil

Opublikowano

Syczenie jest normalne i nie zależy od tego czy silnik chodzi czy nie, jak powietrze ucieka to musi syczeć. U mnie przy tankowaniu po naciśnięciu tego "dzyndzla" od odpowietrzenia wchodzi do baku jeszcze okolo 7-10litrów.

Opublikowano

Ja sie uporalem z tym problemem wg, przepisu jednego goscia z www.audiklub.org , trzeba odlaczyc ten zaworek przy masce silnika, przedmuchać pompką i spryskac wd40. U mnie pomoglo.

Opublikowano
  • Autor

Ten czujnik jest po lewej stronie pod maską Z jednej strony jest otwór wlotowy z baku a z drugiej idą przewody do silnika.Wysle Ci parametry tego czujnika to go znajdziesz na allegro i zobaczysz jak wygląda.dopóki go nie miałem to jezdziłem na otwartym baku.pozdrawiam siema

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wreszcie załatwiłem ten problem. Tak jak mówił Marcin powyżej (dzięki za namiary-także te na PW) problem był z zaworem par spalin. Kupiłem używany na allegro (widzę że do tej pory je sprzedają, oryginał w ASO minimum 300 zł) za 100 zł i działa. Słychać cykanie (mój stary już nie cykał) a z okolic wlewu paliwa nie słychać już syczenia.

Dziękuję za wszystkie rady panowie :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Czesc! zaworek par spalin jest po lewej stronie (patrzac na silnik samochodu) kolo puszki filtra powietrza...tam jest podpiety taki jakby silniczek z kabelkiem..

zapozyczylem zdjecie od innego kolegi z forum:

zaworek.jpg

Opublikowano

Powodzenia!! roboty duzo nie masz a na allegro kupowalem taka czesc za 100zl z tego co pamietam.3maj sie

Opublikowano

no i zrobione ale zrobiłem tak jak jeden kolega wczesniej pisał podjechałem na stacje benzynowom zdjołem tan zaworek spryskałem wd-40 i pożądnie przedmuchałem pompką do pompowania kół z jednej i drugiej strony załozyłem i zaworek chodzi nie słychac juz zadnego syczenia ze zbiornika :hi:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

ja miałem taki przypadek. Jechałem sobie w trasie i nagle wskazówka poziomu paliwa zaczęła mi pokazywać, że mam coraz więcej paliwa. Po wyjściu z auta słyszałem jak przy korku wlewu paliwa zasysa się powietrze. Przeczyściłem wg instrukcji czujnik par i od tego czasu już nie słychać zasysania powietrza i czujnik par czasami sobie cyka. Nie mogłem jednak wyeliminować nieprawidłowego działania wskaźnika poziomu paliwa. Wskaźnik cały czas pokazuje mi, że mam pełny bak i nawet po zatankowaniu do pełna i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów jego położenie się nie zmienia. Co może być przyczyną błędnego działania wskaźnika? Zawieszony pływak czy może coś jeszcze?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam miałem ten sam problem auto zasysało bak do podlogi wywiercilem mala dziurke w korku wlewu paliwa pomoglo ale i tak nie dawalo mi to spokoju wiec zabralem sie za pompke w bagazniku i co sie okazalo? W momencie kurczenia sie baku wygiete zostalo mocowanie wskaznika paliwa co skutkuje zlym wskazaniem paliwa w baku. Powodem zapowietrzenia bylo odczepienie sie przewodu odpoweitrzajacego ktory plywal sobie w paliwie, po podczepieniu go we wlasciwe miejsce i zatkanie wlewu ustalo sasysanie poweitrza.