Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myslicie o tym aparaciku daje rade? Bo wlasnie zastanawiam sie nad kupnem jakiejs w miare malej cyfrowki. (Coby ja mozna bylo zawsze w kieszeni nosic.. :naughty:)

Tylko nie mowcie mi ze jak mi zalezy na fajnych zdjeciach to zeby kupowal lustrzanke cyfrowa bo juz takowa jedna mam :)

http://allegro.pl/item246563542_aparat_sony_dsc_w200_12_1_mln_fvat_katowice.html

Ewentualnie jak nie ta to moze jakies inne propozycje?

Przedzial cenowy to tak do 1400 zl.. :decayed:

Dzieki z gory za wszystkie wypowiedzi/rady.. :drunk:

Opublikowano

Sony przede wszystkim daje Ci tylko rok gwarancji.Soczewki Carl'a Zeiss'a-ok,ale dla porównania np.Panasonic używa soczewek renomowanej formy Leica, a daje 2 lata.Po co Ci chłopie aż taka duża matryca? No chyba ,że będziesz drukował foty na formacie A4. Za to wszystko się płaci. Jeśli chcesz robić zdjęcia do zastosowań domowych i później je wywoływać np. w 15x10 to mogę Ci smiało powiedzieć,zę nawet matryca 3.0 daje radę.Oczywiście oferowane na dzień dzisiejszy aparaty w standardzie mają większą i możesz z niej korzystać.Chcę Ci tylko zasugerować,że polowa ludzi rzuca się na nie wiadomo jak dużą matrycę a i tak z tego nie korzysta. Im większa rozdzielczość ustawiona w aparacie tym mniej zdjęć zrobisz na karcie-oczywiste. A oglądając je jak już wspomniałem na kompie,bądź 15x10 nie zobaczysz różnicy przy zdjęciu robionym 10 mega pix a tym zrobionym na 3mega.

Kwestia akumulatora. Chcesz na paluszki,czy typowy akumulator? Paluszki, wiadomo,wytrzymaja mniej,ale zawsze możesz dokupićakumulatorki-to radzę ,bo nie wydołasz na baterię. Akumulator-na pewno więcej zdjęć (np. Panasonic do 300 na jednym ładowaniu).Minus aku to ,ze zawsze musisz mieć 220v zeby sie podlaczyc i podładowac,a paluszki kupisz w kazdym kiosku. Ale decyzję podejmujesz TY.

Opublikowano

A Panasonic serii TZ ?? Ja kupiłem sobie z żoną przed podrożą poślubną TZ-2 i jestem bardzo zadowolony. Nie jest to wypas sprzęt , brakuje mu wielu ustawień manualnych, ale dla takiego pstrykacza jak ja w zupełności wystarcza. Ma wspomniana już we wcześniejszym poscie optykę Leica i zoom optyczny 10x. Z szybką kartą 1GB Kingstona zapłaciłem za niego 1150zl. Największa wada- brak ustawień mocy lampy błyskowej (w zamkniętych pomieszczeniach, przy bardzo słabym świetle i bliskiej odległości trochę "przepala" twarze). Ale i tak bardzo polecam :thumbup: Aha- a model wyższy, TZ-3 jest chyba 150 zł droższy (większa matryca i większy LCD).

Opublikowano

cayenne jesli chodzi o akumulator to ten Sony posiada. Na matryce nie patrze bo rzeczywiscie plakatow to ja robic nie bede :tongue4: Chodzilo mi raczej o jakosc zdjec, o odzwierciedlenie kolorow. Mam w domu Kompakta Canona ixus-40 i musze powiedziec ze kolory robi piekne. Ale i tak w porownaniu do Minolty Dimage A2 nie ma co porownywac - wiadomo nie ta klasa. Nigdy nie mialem Sony takze nie wiem.

Wymagania mam proste:

-gabaryty aparatu (nie chce klocka, jednego juz mam :decayed:)

-mozliwie duzy wyswietlacz z tylu (2,5')

-wizjer (zawsze moze sie przydac)

-w miare dobry zoom tez by sie przydal..

elkrecik wlasnie widzialem ten aparat - znajomy ma. Widze ze nawet lepszy od tego Sony. :) Ale podstawowa wada - troszke za duzy.

Moze jeszcze jakies inne propozycje?

Opublikowano

ja ostatnio kupiłem Pentax Optio A30 .... to wakacyjny fotek jest idealny ... :kox:

Opublikowano

Powiem Ci tak: gdybym miał 1400 zł to wydałbym na ten aparat http://allegro.pl/item250145131_canon_ixus860_is_super_mega_pakiet_f_vat_pl_22_.html

Miałem możliwość pobawienia się nim na szkoleniu i powiem Ci,że mój Panasonic,któy robi naprawdę ładnie foty po prostu umywa się. Canonem trzeba się postarać ,żeby spieprzyć fotkę,poza tym wygląda tak wypaśnie,że nie chciało się go oddawać. Ma aku,kartę SD, i wyświetlacz 3 cale.

Opublikowano

Tez zastanawialem sie nad IXUSEM ale cena niestety byla dla mnie zaporowa (jak za tak malego pstrykacza, co wiecej- jest to nowosc, wiec cena jest teraz grubo podwyzszona). Panasonic TZ niestety- do malych nie nalezy...

Opublikowano

O wypasiony ten Canonik :slina:

Opublikowano

ja rowniez polecam tylko canona. mam juz drugi taki aparat (obecnie IXUS 65 od prawie roku) i tak jak :audi: marki juz nie zmienie. sony nieby dobra firma ale moj szwagier ma (nie pamietam jaki model) i juz 2 razy w serwisie byl. no i niby sony ma bardzo wytrzymaly aku a u mnie pisze ze wystarcza na 160 zdjec ale cykam bez problemu 400 oczywiscie wszystkie z lampa...

podsumowujac canon :thumbup:

Opublikowano

ykk wiem że odgrzany kotlet ale co w końcu kupiłeś ? Chcę kupić Sony DSC-W380 bo różni się tylko wielkością LCDka od 390 więc po co przepłącać (ewentualnie 350-320) ale może ktoś obeznany w temacie poleci coś innego ... aparat ma być mały i robić dobre fotki oraz kręcić filmy (najlepiej w HD)... cena do 800-900 zł